Παρέμβαση αναρχικών σε εταιρεία courier στη Θεσσαλονίκη (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρέμβαση σε εταιρεία courier στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήσαν χθες μέλη της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης.

«Για την διοίκηση της ACS η πανδημία αποτέλεσε ευκαιρία για απολύσεις, αύξηση τιμών, δωράκια από το κράτος», αναφέρουν μεταξύ άλλων τα μέλη της αναρχικής ομοσπονδίας.

Την Πέμπτη 11 Ιουνίου τα μέλη της ΕΠΘ πέταξαν μπουκάλια με μπογιές στα κεντρικά της ACS Courier στη Θεσσαλονίκη «ως μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους που περνούν τα πάνδεινα στο συγκεκριμένο κάτεργο, το οποίο επιλέξαμε να στοχοποιήσουμε κατά αυτόν τον τρόπο», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης:

«Δεν αποτελεί έκπληξη πως η περίοδος της καραντίνας λόγω του Covid-19 αποτέλεσε μια τέλεια ευκαιρία για το κεφάλαιο να εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, αφού βρήκε προσοδοφόρο έδαφος για πάρα πολλές εργοδοτικές αυθαιρεσίες, την ίδια στιγμή που το κράτος περνούσε αντεργατικούς νόμους “μέσα στη νύχτα” για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του. Η εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα, που κάθε άλλο παρά προστατεύει τους εργαζομένους και ο πέλεκυς της ανεργίας ευρύτερα, αλλά μέσα στη συνθήκη της καραντίνας και με τη σκιά του κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων ακόμα λόγω αυτής και των μέτρων που ακολούθησαν αυτής ειδικότερα, οδήγησε τα κάθε λογής μεγάλα ή μικρά αφεντικά να νιώθουν παντοδύναμα και να ασκούν την παντοδυναμία τους αυτή με έντατικοποίηση της εργασίας των εργαζομένων τους, με εξαναγκασμένες και απλήρωτες υπερωρίες, μονομερή τροποποίηση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, εξαναγκασμό σε υπερωριακή εργασία, τηλεργασία χωρίς μισθό, κλείσιμο επιχειρήσεων με απόφαση του εργοδότη, συμψηφισμό αδειών ή αποδοχών με τα προβλεπόμενα από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις, μη λήψη μέτρων υγειονομικής προστασίας των εργαζομένων, καταστρατήγηση των προβλέψεων για την χορήγηση ρεπό, απειλές και τρομοκρατία. Σαφώς και δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι οι συνθήκες εργασίας και συνεπώς οι συνθήκες ζωής των εργατών μπορούν να γίνουν βιώσιμες για αυτούς μέσα στον καπιταταλισμό, παρόλα αυτά αυτό που προκρίνουμε σε αυτή την δύσκολη συνθήκη, η μόνη προοπτική που έχει ποτέ φέρει μερικές νίκες για τις εργατική τάξη είναι η αντίσταση και η αντεπίθεση σε κάθε χώρο εργασίας.

Αυτές τις μέρες της πανδημίας, τόσο την περίοδο της καραντίνας, όσο και μετά από αυτή, άλλο ένα εργασιακό κάτεργο βρίσκεται σε λειτουργία και λέγεται ACS Courier. Ενώ η κυβέρνηση δίνει απλόχερα λύσεις για να μειωθούν οι απώλειες στα κέρδη των αφεντικών, με κάθε λογής διευκολύνσεις για την εξασφάλιση του κέρδους τους, οι εργαζόμενοι στενάζουν από την εντατικοποίηση της εργασίας τους, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους. Να αναφέρουμε, ότι η συγκεκριμένη εταιρεία από τα μνημονιακά χρόνια μέχρι και σήμερα, έχει να επιδείξει μόνο ανοδική πορεία στα κέρδη της. Παρόλα αυτά απολαμβάνει όπως και άλλες κερδοφόρες επιχειρήσεις (π.χ. σούπερ μάρκετ, ιδιωτικές κλινικές κτλ.), τα δωράκια από το κράτος του κεφαλαίου, με πρόσχημα την πανδημία.

Μπορεί κάθε απόγευμα για μήνες να ακούγαμε τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε προκειμένου να μην μεταδοθεί η ασθένεια, ωστόσο η υποκρισία της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας έγινε ευδιάκριτη πρώτα από όλα και από την πρώτη στιγμή στους χώρους εργασίας. Όλο το διάστημα της καραντίνας, αλλά και τώρα που ο νόμος που προβλέπει την υποχρέωση των εργοδοτών σχετικά με τις αποστάσεις μεταξύ των εργαζομένων τους και τα μέτρα προστασίας αυτών συνεχίζει να είναι εν ισχύ, στα καταστήματα ACS Courier οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν κυριολεκτικά ο ένας δίπλα στον άλλον χωρίς κανένα μέτρο ατομικής προστασίας. Οι μισθοί,φυσικά, παράμειναν σταθεροί και ευτελείς παρόλο που τα κέρδη αυξήθηκαν εκθετικά λόγω της αυξημένης κίνησης των καταστημάτων e-shop.Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το κατάστημα ACS Courier στη Λάρισα που έκλεισε λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Δεύτερο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στο κατάστημα ACS Courier στην ευελπίδων. Ένας άνθρωπος που εργαζόταν ως μεταφορέας με αυτοκίνητο διαγνώστηκε στις 5 Μαρτίου με λοίμωξη του αναπνευστικού και κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης από το Λαϊκό Νοσοκομείο πήρε άδεια για πέντε μέρες. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης εμφάνισε πυρετό οπότε ξανα-επισκέφθηκε το νοσοκομείο και η άδεια του παρατάθηκε ως τις 13 Μαρτίου. Ενημέρωσε τον προϊστάμενο του ότι ΔΕΝ έπασχε από τον Covid-19 (κάτι που ο εν λόγω υπεύθυνος ρωτούσε με ιδιαίτερη επιμονή) αλλά η λοίμωξη και ο πυρετός επέβαλλαν σύμφωνα με το γιατρό την παραμονή του στο σπίτι. Την τελευταία ημέρα της άδειας του, στις 12 Μαρτίου, ο εργαζόμενος βρήκε κολλημένο στην πόρτα του σπιτιού του φάκελο από δικαστικό επιμελητή που περιλάμβανε την απόλυση του! Άρα ένας εργαζόμενος που νόσησε και μετά την ανάρρωσή του ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην εργασία του, στιγματίστηκε ως φορέας του ιού, χωρίς καν να είναι και βρέθηκε ξαφνικά χωρίς δουλειά και χωρίς να δικαιούται το επίδομα των 800 ευρώ (από τη στιγμή που οι εταιρίες courier συνέχισαν κανονικά τη λειτουργία τους εν μέσω πανδημίας).

Εκτός από τους ανθρώπους που εργαζόταν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον μεγάλο φορτίο εργασίας δέχτηκαν και συνεχίζουν να δέχονται και οι ταχυμεταφορείς. Ένας ήδη υποβαθμισμένος κλάδος που βρίσκεται υπό διαρκή έκθεση σε κίνδυνο. Την στιγμή που χιλιάδες μαγαζιά σφραγίστηκαν, το e-shopping ουσιαστικά πήρε φωτιά με τους ταχυμεταφορείς να πρέπει να καλύψουν όλη την χασούρα των αφεντικών. Τα δρομολόγια πολλαπλασιάστηκαν ενώ για αύξηση μισθών ούτε λόγος. Μέτρα προστασίας φυσικά δεν υπήρχαν με αποτέλεσμα αρκετοί από τους εργαζόμενους να νοσήσουν (αρκετοί από αυτούς άνηκαν στις ευπαθείς ομάδες). Και ενώ η ACS Courier συνεχίζει να δίνει στους εργαζόμενους ταχυμεταφορείς μισθούς πείνας, τους αναγκάζει παράλληλα να πληρώνουν οι ίδιοι για τα ατομικά μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) και τη συντήρηση των οχημάτων τους.

Από τη μεριά μας εκφράζουμε την αμέριστη ταξική μας αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της εταιρείας ACS Courier. Δηλώνουμε πως θα σταθούμε απαρέγκλιτα στο πλευρό τους στον αγώνα τους ενάντια στην ερειστική και αυθαίρετη εργοδοσία του συγκεκριμένου ομίλου. Για αυτόν τον λόγο, λοιπόν, καλούμε σε μαζικό μποϋκοτάζ της αλυσίδας των ACS Courier, ως μια συμβολική μορφή οικονομικής πίεσης και ταξικής αλληλεγγύης, έως ότου η εργοδοσία αποσύρει όλες τις αυθαίρετες και καταχρηστικές ρυθμίσεις της που συντελούν στην εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης και εξαθλίωση των εργαζομένων της επιχείρησης. Καλούμε τις ταξικές συνδικαλιστικές ενώσεις των εργατών, των συνταξιούχων, των ανέργων, των φοιτητών, των μαθητών, αλλά και τις πολιτικές συλλογικότητες και οργανώσεις του αντικαπιταλιστικού χώρου να σταθούν υποστηρικτικά στο πλευρό των εργαζομένων της ACS Courier, στοχοποιώντας την ασύδοτη διοίκηση της εταιρείας. Το κλείδωμα του κόσμου στα σπίτια του και η παρεμπόδιση συνάθροισης και συνδικαλιστικών ενεργειών, θεωρούν ότι τους έδωσε αυτή την ευκαιρία. Όπως ήταν προφανές όμως, το νέο έδαφος που κέρδισαν τα αφεντικά μας την περίοδο της καραντίνας, δεν το “άφησαν εθελοντικά” μετά το πέρας αυτής! Χρέος μας είναι να τους αποδείξουμε ότι η αλληλεγγύη μας προς τους ανθρώπους της τάξης μας και η συνεχής μας δράση θα αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια τους.

Την Πέμπτη 11/6 πραγματοποιήσαμε συμβολική παρέμβαση ρίχνοντας μπουκάλια με μπογιές στα κεντρικά της ACS Courier στη Θεσσαλονίκη ως μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους που περνούν τα πάνδεινα στο συγκεκριμένο κάτεργο, το οποίο επιλέξαμε να στοχοποιήσουμε κατά αυτόν τον τρόπο.

Ελευθεριακή Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)».

 

ΚΑΝΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ Newsletter ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ