Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδεια και στους πατέρες για δύο μήνες όταν γεννιέται το παιδί – Τι εξετάζεται

Άδεια και στους πατέρες μόλις αποκτήσουν παιδί αλλά και στη συνέχεια ώσπου να φτάσει στην ηλικία των 6 ετών θα προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η αύξηση της άδειας πατρότητας που δίνεται με τη γέννηση του παιδιού από 2 ημέρες που ισχύει σήμερα σε τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες. Επίσης σχεδιάζεται η καθιέρωση ειδικής άδειας προστασίας της πατρότητας, διαρκείας τουλάχιστον 2μηνών, κατ΄ αντιστοιχία της αντίστοιχης ειδικής άδειας μητρότητας που είναι διάρκειας 6 μηνών. Τις σχετικές διατάξεις που θα περιληφθούν στο εργασιακό νομοσχέδιο και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων υπό τη γενική γραμματεία Μαρία Συρεγγέλα.

Πρόκειται για μερική προσαρμογή στην οδηγία 2019/1158 της ΕΕ με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα και των δύο γονέων στην άσκηση της γονικής φροντίδας . Η οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί από 1/7/2021, ενώ ένα κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει 2ετή παράταση, δηλαδή έως 1/7/2023.

“Οι πολιτικές για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής θα πρέπει να συμβάλλουν στην επίτευξη της ισότητας των φύλων προωθώντας τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, την ίση κατανομή των ευθυνών φροντίδας μεταξύ ανδρών και γυναικών “αναφέρει η οδηγία. Επισημαίνεται πως η άδεια μητρότητας είναι για τη μητέρα 17 εβδομάδες στον ιδιωτικό τομέα και 2 μήνες πριν και 3 μετά τον τοκετό στο Δημόσιο, ενώ για τον πατέρα είναι μόνο δύο ημέρες όπως προαναφέρθηκε πιο πάνω. Στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα μειωμένου ωραρίου ή άδειας φροντίδας του παιδιού έως 4μήνες περίπου, της οποίας μπορεί να κάνει χρήση και ο πατέρας αν δεν κάνει η μητέρα.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Έγκυος γέννησε μέσα στο ασθενοφόρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ