Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαδικτυακός περίπατος: «Το σινεμά είναι δρόμος και περιπλάνηση: ταξιδεύοντας με τις road movies»

Διαδικτυακός περίπατος «Το σινεμά είναι δρόμος και περιπλάνηση:  ταξιδεύοντας με τις road movies» το  Σάββατο 23 Ιανουαρίου από την Πολιτιστική Διαδικτυακή Πλατφόρμα Rembrandt and the Cat.

Η γοητεία του δρόμου, της φυγής, της ανοιχτωσιάς, της έλλειψης προορισμού. Το σινεμά είναι ένα ατελείωτο ταξίδι, μια περιπλάνηση του νου και της καρδιάς. Άλλοτε σε κόσμους μακρινούς, άλλοτε στα πιο μύχια μονοπάτια της ύπαρξής μας. Ο κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Παπαδημητρίου με την πυκνή και τεκμηριωμένη του αφήγηση μας ξεναγεί στα πιο εμβληματικά, περιπετειώδη και αξέχαστα road movies στην ιστορία του σινεμά.

Oι ταινίες δρόμου ανατρέχουν στην αμερικάνικη μυθολογική κληρονομιά του ανοιχτού ορίζοντα και της κατάκτησης του αγνώστου. Οι πιονέροι του Φαρ Ουέστ, οι τυχοδιώκτες των Great Plains πλέον περιπλανιούνται στην απεραντοσύνη της μεγάλης οθόνης. Ταυτόχρονα, τα road movies είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το μεταπολεμικό ευρωπαϊκό τραύμα, ως μια απόπειρα συναδέλφωσης και ενοποίησης την επομένη της απόλυτης φρίκης. Πάνω απ’ όλα όμως οι ταινίες δρόμου ανατρέχουν στα άχρονα στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης και στην αρχέγονη κληρονομιά του σινεμά. Η κίνηση ισοδυναμεί με ζωή, ενώ η στατικότητα ταυτίζεται με τον μαρασμό. Στη μαγεία του σινεμά, που δίνει ζωή και ανάσα σε κόσμους που δεν γνωρίζαμε καν ότι υπάρχουν, όλα είναι δρόμος…

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Οι 4 εποχές του Βιβάλντι από την ΚΟΘ

Πλατφόρμα Zoom
Ώρα: 19:00
Συμμετοχή 7 ευρώ
Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη της πολιτιστικής εταιρείας  Thessaloniki Walking Tours) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ