Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Αέναη Επιστροφή του Αγίου Δημητρίου by Rembrandt and the Cat

«Η Αέναη Επιστροφή του Αγίου Δημητρίου»

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου

Πολιτιστική Διαδικτυακή Πλατφόρμα Rembrandt and the Cat

«…Χωρίς ούτε λέξη να πει ο δαιμονισμένος, από μόνος του ο Άγιος, μέσα σε συντομότατο χρονικό διάστημα τον απέδωσε υγιή στους δικούς του. Έτσι λοιπόν διώχτηκαν τα δαιμόνια χωρίς ούτε θόρυβος να ακουστεί κατά την έξοδο τους, ούτε κραυγή να βγάλουν. Με τόσο άμετρο φόβο τα είχε φιμώσει η τεράστια δύναμη του αθλοφόρου Αγίου Δημητρίου…»

Ελάχιστες πόλεις του μεσαιωνικού κόσμου έχουν ταυτιστεί τόσο πολύ με έναν άγιο, όσο η πόλη της Θεσσαλονίκης με τον Άγιο Δημήτριο. Αθλοφόρος, σωσίπολις, φιλόπολις, μεγαλομάρτυς και μυροβλήτης είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που προσέδωσαν οι Θεσσαλονικείς στον αγαπημένο τους άγιο.
Ο Άγιος Δημήτριος δεν σταμάτησε ποτέ να «συμμετέχει» στη ζωή της πόλης, ενίοτε εμφανιζόμενος πάνω στις επάλξεις των τειχών να την υπερασπίζεται από τους εκάστοτε επιβουλείς και άλλοτε επιστρέφοντας θριαμβικά μαζί με τον ελληνικό στρατό τον Οκτώβρη του 1912 στη γενέθλια πόλη του.

Ο βίος του, οι πηγές, η μεγαλόπρεπη βασιλική του και η σημασία της, οι απεικονίσεις του στη βυζαντινή τέχνη, η κατηγορία ενάντια των Θεσσαλονικέων για Δημητρολατρεία, η εγχάραξη του Δημητρίου στο συλλογικό φαντασιακό των Θεσσαλονικέων από την παλαιοχριστιανική περίοδο έως και τις ημέρες μας, αποτελούν μερικά μόνο από τα ζητήματα που θα προσεγγίσουμε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στην πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat μέσα από την πυκνή αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Πρωτοχρονιά: Απολαύστε τον Λεωνίδα Καβάκο για 48 ώρες στο Youtube

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου
Πλατφόρμα Zoom
Ώρα: 19:00
Συμμετοχή: 7 ευρώ
Πληροφορίες/ κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη της πολιτιστικής εταιρείας  Thessaloniki Walking Tours) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ