Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πορεία από υγειονομικούς – Καταγγέλλουν ελλείψεις σε προσωπικό και ΜΕΘ (ΦΩΤΟ)

Πορεία «σωτηρίας» όπως τη χαρακτηρίζουν πραγματοποίησαν σήμερα  εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας από το Ιπποκράτειο.

Όπως κάθε χρόνο, ενόψει της ΔΕΘ, φέτος του Φόρουμ, η πορεία πέρασε από νοσοκομεία της πόλης με παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από αυτά, με τους υγειονομικούς να διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και εξοπλισμό. Η πορεία κατέληξε στο ΥΜΑΘ.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για χιλιάδες κενά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, για μονάδες εντατικής θεραπείας που δεν επαρκούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία καθώς και για ελλιπή μέτρα ατομικής προστασίας.

Σύμφωνα με έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λειτουργούν 8 ΜΕΘ και 3 ειδικά για τον κορωνοϊό. Συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία λειτουργούν 5 μονάδες με κλίνες για τον covid.

Ελλείψεις σε ΜΕΘ και προσωπικό

Στην καταγραφή των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Σύμφωνα με την έρευνα στα Νοσοκομεία σήμερα λειτουργούν 607 και μπορούν να αναπτυχθούν επιπλέον 28 με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Οι ΜΕΘ COVID είναι 169 με δυναμική να λειτουργήσουν 39 επιπλέον Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ με βάση τα νοσοκομειακά κρεβάτια θα έπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ. «Εάν δεν ανοίξουν κλίνες ΜΕΘ και δεν προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για την στελέχωσή τους οι λίστες αναμονής το χειμώνα θα είναι πολύ μεγάλες με κορωνοϊό, εποχική γρίπη και άλλες παθήσεις» επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Ο χάρτης των ΜΕΘ

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ: υπάρχει 1 ΜΕΘ γενική με 11 κλίνες και 1 ΜΑΦ με 4 κλίνες. Επίσης υπάρχει και μία ΜΕΘ covid με 25 κλίνες και χρησιμοποιούνται 15. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί 110 επικουρικό προσωπικό από τα οποία το 80% Νοσηλευτικό προσωπικό, 17 γιατροί.

Γ.Ν. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 8 κλίνες. Έχουν προσληφθεί για τον covid-19, 18 με 20 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 10 κλίνες. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί 30 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Υπάρχει 1 Γενική ΜΕΘ με 8 κλίνες η οποία μετατράπηκε σε ΜΕΘ covid. Για την περίοδο της πανδημίας 33 άτομα επικουρικό προσωπικό. Γ.Ν. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: Υπάρχει 1 Γενική ΜΕΘ με 8 κλίνες. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 30 άτομα.

Γ.Ν. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ: Υπάρχει 1 Γενική ΜΕΘ με 7 κλίνες.. Για τις ανάγκες του κορωνοϊού έχουν προσληφθεί 12 με 14 άτομα επικουρικό προσωπικό εκτός των γιατρών.

Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 12 κλίνες. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί 57 άτομα επικουρικό προσωπικό.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Έβρος: Άνοιξαν το φέρετρο στην κηδεία και είδαν λάθος νεκρό

Γ.Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπάρχουν 2 Γενικές ΜΕΘ, η μία έχει 12 κλίνες και άλλη 18 κλίνες όπως επίσης και μία ΜΕΘ covid με 15 κλίνες. Υπάρχει μία ΜΑΑ (Μονάδα αναπνευστικής ανεπάρκειας) με 7 κλίνες. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί 101άτομα επικουρικό προσωπικό.

Ψ.Ν.Θ.: Δεν υπάρχει ούτε ΜΕΘ Γενική ούτε ΜΑΦ. Για τις ανάγκες της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 33 άτομα επικουρικό προσωπικό.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:

Γ.Ν. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 6 κλίνες περίπου. Για τις ανάγκες της πανδημίας έχουν προσληφθεί 42 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 3 κλίνες. Περίπου 15 άτομα επικουρικό προσωπικό έχουν προσληφθεί για τις ανάγκες της πανδημίας.

Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 3 κλίνες συν μία εφεδρική. Για τις ανάγκες του κορωνοϊού έχουν προσληφθεί περίπου 45 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΝΑΟΥΣΑΣ: Δεν υπάρχει ούτε ΜΕΘ ούτε ΜΑΦ. Για τις ανάγκες της πανδημίας έχουν προσληφθεί 16 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: Υπάρχει 1 Γενική ΜΕΘ με ενεργές 6 με 7 κλίνες από τις οποίες οι 5 έγιναν covid. Για τις ανάγκες της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 25 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ: Δεν υπάρχει ούτε Γενική ΜΕΘ ούτε ΜΑΦ. Για την περίοδο της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 20 άτομα.

Γ.Ν. ΣΕΡΡΩΝ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 8 κλίνες. Υπάρχει στεφανιαία μονάδα. Για τις ανάγκες της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 22 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ : Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 6 κλίνες. ΜΑΦ υπάρχει αλλά είναι ανενεργή δεν λειτουργεί. Για τις ανάγκες της πανδημίας έχουν προσληφθεί περίπου 45 άτομα επικουρικό προσωπικό.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ:

Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με περίπου 10 κλίνες. Για τις ανάγκες της πανδημίας έχουν προσληφθεί 26 άτομα επικουρικό προσωπικό.

Γ.Ν. ΔΡΑΜΑΣ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 7 κλίνες. 41 άτομα επικουρικό προσωπικό έχει προσληφθεί για τις ανάγκες της πανδημίας.

Γ.Ν. ΞΑΝΘΗΣ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 7 κλίνες. 42 άτομα επικουρικό προσωπικό έχουν προσληφθεί εν περίοδο covid-19.

Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Υπάρχει μία Γενική ΜΕΘ με 8 κλίνες και μία ΚΑΡΔΙΟΜΕΘ όπου την μετατρέψανε σε ΜΕΘ covid με 10 κλίνες. Για την περίοδο της πανδημίας προσλήφθηκαν περίπου 53 άτομα επικουρικό.

 

ΠΗΓΗ: rthess.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ