Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κακοκαιρία “Λέανδρος” – Πολικές θερμοκρασίες σε τρία κύματα σε όλη τη χώρα

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει τη χώρα τα επόμενα 24ωρα με κύρια χαρακτηριστικά τις πολικές θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις.

Η ψυχρή εισβολή με ιδιαίτερα χαμηλές κατά τόπους θερμοκρασίες ξεκινά από το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Η ψυχρή αυτή εισβολή θα συνοδευτεί από χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Χιονοπτώσεις αναμένονται από την κακοκαιρία “Λέανδρος” ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της λοιπής ηπειρωτικής χώρας από το βράδυ της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου.
Στην Αττική σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία χιονοπτώσεις αναμένονται στα ημιορεινά του νομού μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ πιθανό να χιονίζει μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι μεταξύ των διαστημάτων χιονόπτωσης θα υπάρχουν διαστήματα βελτίωσης του καιρού, το ισχυρό ψύχος, ιδιαίτερα τις νύχτες, θα δημιουργήσει προβλήματα.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος για την περιοχή της Αττικής σημείωσε πως το αν θα υπάρξουν χιονοπτώσεις παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα, ωστόσο τόνισε πως με βάση τα τελευταία δεδομένα μπορεί να υπάρξουν χιονοπτώσεις από το βράδυ του Σαββάτου έως τα ξημερώματα της Κυριακής σε περιοχές με υψόμετρο +200 μέτρων. Για τη Θεσσαλονίκη, αναμένονται χιονοπτώσεις από το βράδυ της Πέμπτης, ακόμα και στο κέντρο της πόλης, υπογραμμίζοντας πως από το Σάββατο το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί νοτιότερα.

Τα 3 κύματα της κακοκαιρίας
Το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί στη νότια Αδριατική και θα προκαλέσει κακοκαιρία το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή, με χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς επίσης βροχές και καταιγίδες στα υπόλοιπα πεδινά τμήματα της χώρας. Στο παραπάνω διάστημα είναι πολύ πιθανό τα χιόνια να “χτυπήσουν” την πόρτα της Θεσσαλονίκης.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Θεσσαλονίκη: Εφτά χιλιάδες τόνοι μπαζών θα απομακρυνθούν από έκταση στους Λαχανόκηπους (ΦΩΤΟ)

Το δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί μέσα στο Ιόνιο, δίνοντας σφοδρές χιονοπτώσεις Σάββατο – Κυριακή από Θεσσαλία και κάτω ακόμη και σε πεδινές περιοχές, με έμφαση τη Βοιωτία, την Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα. Στο παραπάνω διάστημα χιονοπτώσεις αναμένονται στα ημιορεινά της Αττικής.

Το τρίτο βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί το διάστημα Δευτέρα – Τρίτη προς το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο δίνοντας σφοδρές χιονοπτώσεις στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, ακόμη και σε πεδινές – ημιπεδινές περιοχές, σε περιοχές από το ύψος του Βόλου και πιο κάτω. Τονίζεται πως στην Ευβοία και την Κρήτη, οι χιονοπτώσεις θα είναι σφοδρές και θα προκαλέσουν προβλήματα.

Οι θερμοκρασίες
Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η κίνηση των αερίων μαζών σε ύψος 1500 μέτρων πάνω από το έδαφος, ύψος το οποίο χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των μεταβολών της θερμοκρασίας στην κατώτερη ατμόσφαιρα. Όπως προκύπτει, ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες (παρουσιάζονται με μπλε σκίαση) θα επικρατήσουν στη χώρα, τουλάχιστον έως τη Δευτέρα.

Οι θερμοκρασίες κοντά στην επιφάνεια θα πέσουν σε αρνητικές τιμές ακόμη και στα πεδινά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο, θα σημειωθεί ολικός παγετός από το Σάββατο έως τη Δευτέρα.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται ενδεικτικά η μέγιστη θερμοκρασία που αναμένεται από σήμερα, Τετάρτη, έως τη Δευτέρα 18/1.

Πηγή: thetoc.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ