Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κριτική ταινίας: Pieces of a Woman

Με μια συγκλονιστική σκηνή γέννας ξεκινά η ταινία Pieces of a woman (Netflix) με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να κρατά η Vanessa Kirby που τη γνωρίσαμε ως πριγκίπισσα Μάργκαρετ στις πρώτες σεζόν της σειράς the Crown.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ

H Martha (Vanessa Kirby) και ο Sean (Shia LaBeouf), ένα ερωτευμένο ζευγάρι, περιμένουν το πρώτο τους παιδί.

Η ταινία πραγματεύεται τον τοκετό στο σπίτι με τη βοήθεια μιας μαίας, και τον αιφνίδιο θάνατο του νεογέννητου αμέσως μετά. Το film μας δίνει την πορεία της Martha, που απομονώνεται περνώντας μέσα από τα στάδια του πένθους. Θα κυνηγήσει δικαστικά τη μαία η οικογένεια για να βρει τη λύτρωση;

Πως επιβιώνεις σαν γυναίκα και σαν άτομο μετά από μια τέτοια κατάσταση;

H Vanessa Kirby έχει την απάντηση καθώς είναι συγκλονιστική στο ρόλο της μητέρας χωρίς παιδί. Προχωρά σταθερά μέσα από την ευτυχία στη δυστυχία και η μετάβαση αυτή είναι χαρακτηριστική. Σε όλη την ταινία δεν μιλάει πολύ αλλά εκφράζεται μέσα από τις κινήσεις του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου της. Η ίδια δήλωσε πως αν και η ίδια δεν έχει παιδί, δεν έχει γεννήσει ποτέ, μελέτησε αρκετά ντοκιμαντέρ και βίντεο με γέννες και με τη βοήθεια της γυναικολόγου της παρακολούθησε και ζωντανά τη γέννηση ενός παιδιού με τη συγκατάθεση της μητέρας.

Σε όλη την ταινία ακροβατεί ανάμεσα στο πένθος, στην πραγματικότητα και στην καθημερινότητα, προσπαθώντας να κρατήσει τις ισσοροπίες με τον σύζυγο της, Shia LaBeouf και τη μητέρα της, Ellen Burstyn. Όλη αυτή η πορεία σε κρατά από την αρχή μέχρι το τέλος και δεν σε αφήνει να ησυχάσεις.

Στο ρόλο της μητέρας, η ηθοποιός Ellen Burstyn, προσπαθεί να ξυπνήσει από τη θλίψη την κόρη της επεμβαίνοντας με διάφορους τρόπους στη ζωή της με αποτέλεσμα τη σύγκρουση των δυο γυναικών. Η Burstyn δίνει μια ιδιαίτερη βαρύτητα στην ταινία με την ερμηνεία της, δένοντας αρμονικά με την Kirby σαν μητέρα και κόρη.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης υποδέχεται ξανά το κοινό την Τετάρτη 1 Ιουλίου

Ο ιδιαίτερος σε ζωή και οθόνη Shia LeBeouf παίζει έναν άντρα σε απόγνωση. Δεν μπορεί να συνεφέρει την γυναίκα του, κυλάει μόνος του στη θλίψη, παρασύρεται μέσα σε ένα σύννεφο καταχρήσεων και απιστιών που φέρνουν τη ρήξη με την Martha με μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Ο ούγγρος σκηνοθέτης Kornel Mundruczo («Λευκός Θεός», «Το Φεγγάρι του Δία») στην πρώτη του αγγλόφωνη ταινία για το Netflix, πετυχαίνει να ωθήσει τους ήρωες του να βουτήξουν στα βαθιά. Στο πένθος, στον απέραντο πόνο που προκλήθηκε μέσα από ένα τραγικό συμβάν και καταφέρνει να μας δείξει τα μονοπάτια του πόνου και της θλίψης και πως το βιώνει ξεχωριστά ο καθένας από εμάς μέσα από την οπτική του τραγικού ζευγαριού και των οικείων του. Χάνεται λίγο μέσα στο μελόδραμα στη σκηνή του δικαστηρίου αλλά γενικότερα κερδίζει το στοίχημα αποδίδοντας μια ταινία με μοναδικές ερμηνείες.

Φήμες λένε πως η Kirby (ήδη βραβευμένη για την ερμηνεία της στο Φεστιβάλ Βενετίας) και η Burstyn (ήδη κάτοχος βραβείου Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Alice doesn’t live here anymore») οδεύουν προς τα βραβεία Όσκαρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ