Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μάρτυρες, μαρτύριο και προφητική μαρτυρία κατά τους δύο παγκοσμίους πολέμους by Rembrandt and the Cat

Η πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat ανοίγεται σε νέα, ανεξερεύνητα πεδία και υποδέχεται τον Νίκο Κοσμίδη για μια συνταρακτική περιήγηση στον τρόπο με τον οποίο στάθηκαν απέναντι στους δύο παγκοσμίους πολέμους οι χριστιανικές εκκλησίες της Ευρώπης, βασισμένη σε δική του έρευνα και  πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό.

Οι έννοιες μάρτυρας, μαρτυρία και μαρτύριο αποτελούν αναπόσπαστη παρακαταθήκη του 20ου αιώνα. Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι προσέδωσαν νέα διάσταση σ’ αυτές τις έννοιες και χάραξαν ματωμένες διαδρομές για νέες κατανοήσεις τους. O Νίκος Κοσμίδης, παρουσιάζει μέσα από μια οικουμενική εξιστόρηση και προσωπικό φωτογραφικό υλικό το πώς οι χριστιανικές εκκλησίες στην Ευρώπη στάθηκαν μπροστά σ’ αυτά τα δύο ιστορικά γεγονότα, την ιδεολογική εργαλειοποίηση τους, καθώς και τη σχέση τους με τα φαινόμενα του ιμπεριαλισμού, του μιλιταρισμού, του εθνικισμού, του αντισημιτισμού και του ναζισμού-φασισμού.

Έχοντας συμπληρωθεί 80 χρόνια από την εμπλοκή της Ελλάδος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και 102 χρόνια από την «Ημέρα Ανακωχής» σας προσκαλούμε σε μια νοητή περιήγηση, η οποία συγκλίνει θεολογικές, πολιτικές και στρατιωτικές αναφορές μέσα από τον ιστορικό πόνο της ανθρωπότητας.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Κυκλοφορεί μετά θάνατον το βιβλίο του Σταύρου Τσιώλη για την κατοχή

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου

πλατφόρμα Zoom

ώρα: 19:00

συμμετοχή: 7 ευρώ

πληροφορίες/ κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

 

 

 

Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat(διαδικτυακή μετεξέλιξη της πολιτιστικής εταιρείας Thessaloniki Walking Tours) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ