Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εύκολη συνταγή και μυστικά για τέλεια μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα είναι αδιαμφισβήτητα τα γλυκά των Χριστουγέννων. Τα υπέρτατα μελομακάρονα είναι εδώ για να σας συναρπάσουν. Μία συνταγή από τον Πέτρο Συρίγο εγγυάται την επιτυχία των αγαπημένων μας γλυκών.

Για τα μελομακάρονα θα χρειαστείτε

  • 1100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. ελαιόλαδο (ελαφρύ)
  • 300 γρ. ηλιέλαιο
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 160 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ καρύδια σπασμένα
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)

Για το σιρόπι των μελομακάρονων:

  • 500 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ μέλι
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 φλούδα από λεμόνι

Μυστικά για τέλεια μελομακάρονα

Πριν πάμε στην εκτέλεση της συνταγής, σημειώστε αυτά τα πολύτιμα μυστικά και tip για μελομακάρονα σίγουρη επιτυχία!
  • Πλάθουμε το μελομακάρονο ώστε να είναι περίπου 30 γραμμάρια και πρέπει όλα να έχουν περίπου το ίδιο βάρος και σχήμα για να ψηθούν ομοιόμορφα. Με τον τρόπο αυτό η συνταγή βγάζει περίπου 70 τεμάχια
  • Αν θέλετε μακρόστενο σχήμα, τότε πλάστε το κάθε μελομακάρονο στα 50 γραμμάρια περίπου.
  • Το ελαιόλαδο να είναι ελαφρύ τύπου
  • Το αλεύρι πρέπει να είναι κοσκινισμένο
  • Το αλεύρι το προσθέτουμε σταδιακά, σε 2-3 δόσεις
  • Το εξάρτημα που χρησιμοποιούμε στο μίξερ είναι το φτερό, όχι ο γάντζος ή το σύρμα.
  • Όταν ρίξετε τα υλικά στον κάδο του μίξερ, ανακατέψτε με ένα σύρμα χειρός ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη όσο περισσότερο γίνεται.
  • Για να είμαστε σίγουροι πως η ζύμη θα έχει επιτυχία, πρέπει όταν τα πλάθουμε τα χέρια μας πρέπει να λαδώνουν.
  • Αντί για το πηρούνι, μπορούμε να δώσουμε σχέδιο με ένα τρίφτη.
  • Για να κρυώσουν ομοιόμορφα και γρήγορα τα μελομακάρονα από το ψήσιμο βάλτε τα στη σχάρα του φούρνου που αερίζεται και από τις δύο πλευρές.
  • Για να διατηρήσουμε ζεστό το σιρόπι για τα μελομακάρονα, χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας μας στο 3 (ή στο 1 άναλογα τον τύπο τις κουζίνας σας) για να μην αλλάζει η θερμοκρασία όσο βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα

“Το απόλυτο μυστικό για την επιτυχία στο σιρόπιασμα των μελομακάρονων είναι το μελομακάρονο να είναι κρύο και το σιρόπι καυτό!”

Μελομακάρονα – Συνταγή

  1. Βάζουμε το ελαιόλαδο,το ηλιέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και την ρίχνουμε στο μείγμα (προσοχή γιατί θα φουσκώσει).
  3. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε απαλά μέχρι το μείγμα να γίνει ένα.
  4. Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα και μέγεθος που θέλουμε (περίπου 30γρ.) και ψήνουμε για περίπου 25’ λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο (στους 160 βαθμούς στον αέρα) μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
  5. Βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Κλασικό ρυζόγαλο - Aγαπημένη συνταγή μικρών και μεγάλων

Σιρόπι για μελομακάρονα

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε για 3 λεπτά.
  2. Τα βουτάμε στο σιρόπι κατ’ ελάχιστο 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά και έτσι το μελομακάρονο μας θα είναι σιροπιασμένο αλλά μπισκοτένιο. Κρατήστε τα για 30 δευτερόλεπτα στο σιρόπι για ισορροπία για μετάξυ των υφών και για 40 δευτερόλεπτα αν θέλετε τα μελομακάρονά σας πολύ σιροπιασμένα
  3. . Πασπαλίζουμε με φιστίκι ή καρύδι.

Μελομακάρονα Ψήσιμο – ΣυμβουλέςΜια απορία που ενδεχομένως να πηγάζει από τον τύπο της κουζίνας σας, είναι για το πως γίνεται το ψήσιμο των μελομακάρονων σε φούρνο με αντίσταση ή φούρνο με αέρα. Η απάντηση είναι μια:

Το ιδανικό ψήσιμο στα μελομακάρονα είναι στους 160 βαθμούς, για 25 λεπτά, είτε είναι σε φούρνο με αντιστάσεις είτε είναι σε φούρνο με αέρα!”

Μελομακάρονο – Προέλευση & ΙστορίαΚαι αφού σας είπα ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να κάνετε τα πιο νόστιμα μελομακάρονα του κόσμου, σας βάζω και μερικές “εγκυκλοπαιδικές” πληροφορίες για αυτά!

  1. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μια λέξη “μακαρία”, και αντιπροσώπευε την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία προς τιμή του μακαρίτη.
  2. Οι μεταγενέστεροι Έλληνες βούτηξαν αυτόν τον άρτο στο μέλι και τον αποκάλεσαν “Μελομακάρονο”
  3. Τα μελομακάρονα έχουν σαν βάση τους τα υλικά του άρτου όπως και τα μπαχαρικά (Κανέλα και γαρίφαλο)
  4. Το καρύδι είναι αυτό που πάντα συνόδευε το μέλι και κατά συνέπεια είναι συνδεδεμένο με το μελομακάρονο
  5. Τα μακαρόνια έχουν πάρει το όνομα τους από αυτό χωρίς φυσικά να έχουν καμιά σχέση με την μορφή του Ελληνικού άρτου
  6. Ακομα και οι Γάλλοι το γνωστό σε όλους μας Macaroon έχει τις ρίζες του στο ελληνική λέξη μακαρία, αλλά μόνο εις την λέξη και όχι στο τελικό αποτέλεσμα
  7. Άλλη μια εκδοχή είναι τα μελομακάρονα να τα λένε και Φοινίκια σε οριζόμενες περιοχές της Ελλάδος και ως επί το πλείστον στα Δωδεκάνησα
  8. Τα φοινίκια (ονομασία που προέρχεται από το μέρος του τρίφτη που τους δίνει το σχέδιο του φλοιού του φοίνικα)

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ