Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πορεία για τον Ζακ Κωστόπουλο σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Με κεντρικό σύνθημα “Τακούνι θα φοράω, φασίστες θα πατάω”.
Σε αντιπατριαρχική συγκέντρωση και πορεία καλεί σήμερα, στις 18:00, στο άγαλμα Βενιζέλου η “Ανοιχτή Συνέλευση για έναν Αντιφασιστικό/Αντιπατριαρχικό Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη”.

Στο κάλεσμα αναφέρεται: 

“Τακούνι θα φοράω, φασίστες θα πατάω

Δικαιοσύνη για τη Ζάκι

Αυτές τις μέρες το αντιφασιστικό κίνημα βίωσε μια ιστορική νίκη κατά των νεοναζί της Χρυσής Αυγής και των ταγμάτων εφόδου τους. Τοποθέτησε τους φασίστες εκεί ακριβώς όπου ανήκουν. Παράλληλα, δικαίωσε τη μητέρα (αλλά και δική μας) του Παύλου Φύσσα. Ύστερα από όλα αυτά τα χρόνια αναβολών της δίκης είναι πλέον ελεύθερη να θρηνήσει τον χαμό του παιδιού της και συντρόφου μας στους κοινούς αγώνες.

Κανένας αγώνας κατά του φασισμού δεν έχει τελειώσει. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε την πολυτέλεια για κανένα εφησυχασμό και καμία επανάπαυση. Δύο χρόνια έχουν περάσει από το λυντσάρισμα και τη δολοφονία του Ζακ/της Ζάκι σε δημόσια θέα. Δύο χρόνια αηδιαστικής και αισχρής προπαγάνδας απέναντι στο όνομα της αδερφής μας, η οποία λιντσαρίστηκε και δολοφονήθηκε ξανά και ξανά από κάθε ακροδεξιό κανάλι και κόμμα ή από τα συστημικά Μέσα, τα οποία κουκούλωσαν την άθλια μεταχείριση ενός ατόμου το οποίο πάλευε για ανάσα. Πάλευε να ανασάνει σε έναν κόσμο γεμάτο ρατσισμό. Πάλευε να ανασάνει τη στιγμή που βρισκόταν στο πάτωμα ετοιμοθάνατος από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη. Το τελειωτικό χτύπημα το έδωσαν οι 9 αστυνομικοί, οι οποίοι ξέσπασαν πάνω στο σώμα του με ακόμα μεγαλύτερη βία, καθώς και ο διασώστης του ΕΚΑΒ ο οποίος κάθισε άπραγος στην όψη ενός ατόμου που έχανε τη ζωή του.

Ύστερα από τις αναβολές και την κωλυσιεργία των δικαστών και των αρχων, σε μια εμφανή προσπάθεια για να ξεχαστεί η δίκη και η άθλια μεταχείριση που έλαβε ο Ζάκ και κάθε θηλυκότητα και ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομο, στις 21 Οκτωβρίου 2020 θα καθίσουν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας μόνο οι τέσσερις από τους εννιά αστυνομικούς (όσοι δηλαδή κατηγορούνται για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης), καθώς και ο νοικοκυραίος κοσμηματοπώλης και ο ακροδεξιός μεσίτης. Οι δύο τελευταίοι θα δικαστούν με την κατηγορία της πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης, καθώς το δικαστικό συμβούλιο έχει ήδη απορρίψει το αίτημα της οικογένειας για αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Παρόλο που η εικόνα που έχει σχηματιστεί βάσει καταθέσεων είναι ότι καμία ιδιοκτησία δεν απειλήθηκε ποτέ και ήταν ο ίδιος που εγκλώβισε τον Ζακ στο κοσμηματοπωλείο, παρόλο που οι πράξεις του έχουν καταγραφεί σε βίντεο, ο κοσμηματοπώλης κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος.

Τις πρώτες ώρες μετά το λυντσάρισμα του Ζακ, και αφού ήταν ήδη γνωστό πως ήταν νεκρός, ελλείψει μέριμνας από την αστυνομία, καθάρισε τον χώρο του κοσμηματοπωλείου από αποδεικτικά στοιχεία και διέδωσε συκοφαντίες πως είναι «τζάνκι», «περιθωριακός που τραυμάτισε τον εαυτό του υπό την επήρεια τοξικών ουσιών».

Αυτό το οποίο επίσης εκπλήσσει στην περίπτωση του δεύτερου κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Ζακ, είναι πως σχεδόν αμέσως μετά την πράξη ο “μεσίτης” ξεκίνησε μεθοδικά μέσω λογαριασμού του στο twitter να διαμορφώνει κλίμα σχετικά με αυτό που συνέβη.

Ακόμα και αφού ο ρόλος του στη δολοφονία αποσαφηνίστηκε πλήρως, συνέχισε να προκαλεί με στοχοποίηση, ακόμα και με φυσικές επιθέσεις ενάντια σε δημοσιογράφους που ερευνούσαν την υπόθεση. Παρά τα στοιχεία εναντίον του, και αυτός κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος.

Με το αποδεικτικό στοιχείο του οπτικοακουστικού υλικού που τους προβάλει να συνεχίζουν αυτό που ξεκίνησαν οι “αγανακτισμένοι πολίτες” και να ασκούν “νόμιμη αστυνομική βία” στον από κάποιο σημείο και μετά νεκρό Ζακ, οι 9 αστυνομικοί που εμπλέκονται στο περιστατικό, η οικογένεια του Ζακ άσκησε μήνυση εις βάρος τους. Οι αστυνομικοί «καθάρισαν», αφού βγήκαν εκτός υπηρεσίας, τους ανατέθηκαν δουλειές γραφείου (άρα δεν σταμάτησαν ποτέ να δουλεύουν), βολεύτηκαν σε μια δημόσια θέση με τα εγκλήματά τους να μην τους επιβαρύνουν καθόλου, και συνεχίζουν να ζουν τις ζωές τους ελεύθεροι ύστερα από το ρατσιστικό έγκλημα το οποίο άσκησαν νόμιμα. Δίχως καμία ενοχή!

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Μητσοτάκης για καύσιμα: Η νέα ρύθμιση δε θα είναι οριζόντια ως προς τη μείωση του φόρου - Δεν θα επιβραβεύει όσους έχουν να πληρώσουν

Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι ο Ζακ μπήκε στο κοσμηματοπωλείο με ένα μαχαίρι, το οποίο υποτιθέμενα χρησιμοποίησε για να ληστέψει τον κοσμηματοπώλη. Η μόνη εικόνα του μαχαιριού -παρά τη σχεδόν στιγμή προς στιγμή καταγραφή της δολοφονίας- ήταν όταν ένας από τους αστυνομικούς το περιέφερε κρατώντάς το με γυμνά χέρια και οι μόνες μαρτυρίες που το συνδέουν με τον Ζακ είναι οι μαρτυρίες των κατηγορουμένων. Τα ΜΜΕ λόγω ελλιπούς πληροφόρησης ανέφεραν ότι στο μαχαίρι βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα του Ζακ, όταν την ίδια στιγμή έρευνα απέδειξε πως δεν υπήρχαν και πως τα μόνα ίχνη DNA του Ζακ ήταν από το αίμα του.

Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι τα ΜΜΕ, το κράτος και οι μπάτσοι δουλεύουνε μαζί σε μια αγαστή συνεργασία. Η αισχρή συκοφάντηση της αδερφής μας Ζακ/Ζάκι δεν είναι ούτε κάτι καινούργιο ούτε ο ρατσισμός κάτι πρωτοφανές στην ετεροκανονική κοινωνία που ζούμε. Κάθε θηλυκότητα και ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα βιώνουν καθημερινά ρατσισμό και σεξισμό με κάθε είδους κοινωνικό αποκλεισμό.Μόλις πρόσφατα οι δράστες μιας δυνάμει δολοφονικής επίθεσης σε μια άλλη τρανς αδερφή μας, της Ήβης Καίσερλη, στην Κρήτη έπεσαν στα μαλακά από την αστική δικαιοσύνη. Άντρες των σωμάτων ασφαλείας ξέρασαν την ομοφοβία τους απέναντι στον Ηλία Γκιώνη και κατηγορούμενος βρέθηκε ο ίδιος, το πλάσμα δηλαδή που υπερασπίστηκε την ταυτότητα και την αυτονόητη ελευθερία να την εκφράζει καταπώς επιθυμεί. ΛΟΑΤΚΙΑ+ παιδιά βρίσκονται άστεγα. Τρανς άτομα κινδυνεύουν άμεσα από τη στιγμή που βγαίνουν από το ίδιο τους το σπίτι (εάν είναι τυχερά να μπορούν να ζουν σε κάποιο). Γυναικοκτονίες και βιασμοί συμβαίνουν καθημερινά, με το φταίξιμο να πέφτει στην πλειονότητα των περιπτώσεων στο ίδιο το θύμα. Ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία πάνω στα ίδια τα σώματά μας και απέναντι στις ταυτότητές μας είναι κάτι καθημερινό και σχεδόν αυτονόητο. Η αντίστασή μας, όμως, απέναντι στον φασισμό και την πατριαρχία ΟΧΙ. Είναι καιρός να καταλάβουν πως η κακοποίηση των σωμάτων και των ψυχών μας πλέον δεν έχει θέση και χώρο σε αυτή την κοινωνία!

«Αξιολογούμαστε» καθημερινά από την πατριαρχική κανονικότητα σε σχέση με το αν και σε ποιο βαθμό είμαστε «φυσιολογικοί» με υποκριτικές και ρευστές έννοιες, όπως η ‘ηθική’ και το τι είναι ‘σωστό’, όταν οι ίδιοι που έχουν διαμορφώσει και επιβάλλει αυτές τις κανονικότητες διαπράττουν καθημερινά εγκλήματα επάνω μας! Έχουν επηρεάσει ακόμα και εμάς τα ίδια στο να είμαστε σε μια συνεχή αυτο-επιτήρηση και αυτο-περιορισμό, με βάση υποθέσεις για την κανονικότητα, οι οποίες έχουν εξαναγκαστικά αποτυπωθεί μέσα μας, μετά από ένα συνεχές “μαστίγωμα” μεταφορικά και σε πολλές περιπτώσεις κυριολεκτικά, από παντού για το τι είναι κανονικό και για το πως “πρέπει” να είμαστε!

Με αφορμή τη δίκη που ξεκινά στις 21 Οκτώβρη βγαίνουμε ξανά στους δρόμους για να φωνάξουμε αυτό που είναι καθημερινότητα για μας: πως η κανονικότητά σας είναι βαμμένη με αίμα. Και να αρθρώσουμε ένα ξεκάθαρο «Φτάνει πια». Δεν θα ανεχτούμε άλλη βία πάνω στα σώματά μας.Όλες οι ιδιοκτησίες του κόσμου δεν μπορούν καν να συγκριθούν με την αξία μιας ανθρώπινης ζωής. Δεν θα ανεχτούμε να κανιβαλίζετε άλλο τις ζωές μας. Δεν θα ανεχτούμε να μας δολοφονείτε και να μένουμε άπραγα. Δικαιοσύνη για τη Ζάκι.”

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ