Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε εξέλιξη η επέλαση του κυκλώνα «Ιανός»: Έφτασε σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ηλεία

Στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκονται Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και η Ιθάκη. Με θυελλώδεις ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις, ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» πλήττει τα νησιά του Ιονίου, και ήδη σημειώθηκαν προβλήματα κυρίως στην ηλεκτροδότηση.

Όλος ο μηχανισμός των νησιών βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό και όλοι οι υπάλληλοι βρίσκονται στις θέσεις ώστε να επέμβουν όπου χρειαστεί, κάτω από αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός».

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να γίνει αποτίμηση της κατάστασης αλλά και να εκτιμήσουν τα νέα δεδομένα και να παρθούν νέα μέτρα

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» για τις επόμενες ώρες, είναι:

Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μεγάλες ποσότητες βροχής, έως και 200 τόνους ανά στρέμμα, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί, θα προκαλέσει σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα και μεγάλα προβλήματα.

Η Παρασκευή και μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, προβλέπεται να είναι το πιο δύσκολο και επικίνδυνο διάστημα της κακοκαιρίας για την Αττική.

Δοκιμάζονται τα νησιά του Ιουνίου

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Ιθάκη.

Ο δήμαρχος της Ιθάκης μίλησε στον ΣΚΑΪ και όπως είπε η νύχτα ήταν εξαιρετικά δύσκολη στο νησί. Σπίτια έχουν πλημμυρίσει (έκανε λόγο για 4-5), στο λιμάνι έχουν βυθιστεί ή κινδυνεύουν να βυθιστούν πολλά σκάφη, η βροχή είναι έντονη και πολλοί δρόμοι έχουν γεμίσει νερά ενώ εδώ και αρκετές ώρες δεν υπάρχει ρεύμα στο νησί.

Όπως είπε ο δήμαρχος της Ιθάκης με δική του εντολή έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των κατοίκων.

Οι κάτοικοι των τριών νησιών του Ιονίου, βρίσκονται σε επιφυλακή, φοβούμενοι το «χτύπημα» του κυκλώνα. Γι’ αυτό το λόγο το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων Νήσων εξέδωσε ανακοίνωση όπου προβαίνει σε «ισχυρή σύσταση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, για περιορισμό των μετακινήσεών τους σε όλη την επικράτεια του νησιού, από σήμερα Πέμπτη 17-9-2020 έως και αύριο Παρασκευή 18-9-2020 αργά τη νύχτα».

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Στα 14 δισ. σχεδόν χρόνια η ηλικία του σύμπαντος, σύμφωνα με επιστήμονες

Οι πολύ δυνατές ριπές ανέμου έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους και ο «Ιανός» «χτυπά την πόρτα» των νησιών του Ιονίου αλλά της Ελλάδας.

Δεμένα πλοία

Δεμένα βρίσκονται τα πλοία στα λιμάνια των νησιών εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο νότια Ιόνιο. Από τις 12 μεσημέρι της Πέμπτης, έχει εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου το οποίο αναμένεται να ισχύσει έως και το απόγευμα της Παρασκευής. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη να μένουν αποκλεισμένα από την υπόλοιπη χώρα ελέω «Ιανού».

Έντονη βροχή σε Ηλεία και Μεσσηνία

Ο κυκλώνας Ιανός επηρεάζει με έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους τη δυτική Ελλάδα, επεκτείνοντας το μέτωπο της καταιγίδας από τα νησιά του Ιονίου, τα οποία δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα, έως τους νομούς της Ηλείας και της Μεσσηνίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας δέχτηκαν μεγάλες ποσότητες βροχής.

Έκτακτα μέτρα σε ισχύ και κλειστά σχολεία

Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, ενώ οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες για περιορισμό των μετακινήσεων. Έως τις 9 το βράδυ απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, και Μεσσηνίας.

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία σήμερα Παρασκευή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ακόμα

Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» τι επόμενες ώρες ο «Ιανός»

Όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, οι περιοχές από τις οποίες αναμένεται να περάσει ο μεσογειακός κυκλώνας έως και το Σάββατο (19/09) είναι η Αττική, το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, οι Κυκλάδες, η Εύβοια, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ