Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την πλήρη επαναλειτουργία των Δικαστηρίων ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΣΘ Στ. Κουτσοχήνας

Την πλήρη επαναλειτουργία των Δικαστηρίων, με αυστηρή τήρηση των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, ζήτησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) Στάθης Κουτσοχήνας σε σημερινή, έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

«Είναι απογοητευτικό, η λειτουργία της Δικαιοσύνης να απουσιάζει από τις προτεραιότητές μας. Θα έπρεπε να είναι πρωταρχικό μέλημα σε κάθε συζήτηση, όπως είναι -και καλώς είναι- η λειτουργία των σχολείων», επισήμανε ο κ. Κουτσοχήνας.

«Δεν μπορεί», πρόσθεσε, «να γίνει αποδεκτό ν’ ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα, το λιανεμπόριο, οι εκκλησίες, τα κομμωτήρια κ.ά., να συζητείται το άνοιγμα της εστίασης και των χιονοδρομικό κέντρων και να λείπει ακόμη από την κουβέντα μας το άνοιγμα των Δικαστηρίων».

Ο πρόεδρος του ΔΣΘ αναγνώρισε βέβαια την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε λόγω της πανδημίας και ότι πρωταρχικό μέλημα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας της Δικαιοσύνης με αυστηρούς κανόνες, αστυνόμευση (που ήδη υπάρχει), ανώτατο αριθμό ατόμων ανά αίθουσα (σήμερα προβλέπεται μέχρι 15) και απόσυρση μόνο των πολυπρόσωπων δικών.

Άλλωστε, όπως παρατήρησε ο ίδιος, τα δικαστήρια το διάστημα που λειτούργησαν (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο) δεν αποδείχθηκε -ούτε καν υποστηρίχθηκε- ότι αποτέλεσαν εστία υπερμετάδοσης του ιού. «Ένας από τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας παραμένει σε αναστολή επί μακρό χρονικό διάστημα» είπε ο κ Κουτσοχήνας, τονίζοντας τους κινδύνους όσο παραμένει σε ισχύ αυτή η κατάσταση, αφενός μεν να υπάρξει «πλήρης εκτροχιασμός των χρόνων έκδοσης αποφάσεων με τη συσσώρευση όγκου υποθέσεων σε ένα ήδη επιβαρυμένο σύστημα», αφετέρου δε να «δημιουργηθούν διαφορετικές τοπικές δικονομίες».

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Κορωνοϊός: 21.102 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα 01/04

Παράλληλα, έθιξε το ζήτημα της επιβίωσης των δικηγόρων και σημείωσε ότι σε σχέση με άλλους πληττόμενους κλάδους, οι δικηγόροι δεν έχουν λάβει αντίστοιχη οικονομική υποστήριξη, αν και -όπως πρόσθεσε- «εμείς δεν ζητάμε να ζήσουμε με επιδόματα αλλά από τη δουλειά μας».

Χαρακτήρισε επίσης σημαντικά τα βήματα που γίνονται προς την κατεύθυνση της ηλεκτρονικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης, τόσο στα δικαστήρια όσο και στα Κτηματολογικά Γραφεία.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ