Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνοιγμα σχολείων: Σήμερα οι ανακοινώσεις από Πλεύρη και Κεραμέως

Ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να κάνουν σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία θα εκτιμήσει την κατάσταση που επικρατεί όπως και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Όπως είχε γίνει γνωστό, οι ανακοινώσεις θα γίνονταν την Τετάρτη ή την Πέμπτη, ωστόσο φαίνεται πως η κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και η έγκαιρη ενημέρωση γονέων και μαθητών επισπεύδουν τις εξελίξεις και οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Θάνο Πλεύρη και τη Νίκη Κεραμέως θα γίνουν σήμερα Τρίτη.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου. Ωστόσο, ειδικοί προκρίνουν παράταση μιας εβδομάδας και άνοιγμα των σχολείων στις 17 Ιανουαρίου.

Η οριστική απόφαση όμως θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία, που σχετίζονται, κατά κύριο λόγο, με τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις.

Πάντως, το ισχύον πρωτόκολλο που προβλέπει να κλείνει ένα σχολικό τμήμα μόνο εάν νοσεί με κορωνοϊό το 50%+1 των μαθητών του τμήματος, αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί και τα τμήματα να κλείνουν πιο γρήγορα και με λιγότερα κρούσματα. Αρκετά από τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του TheToc, να προτείνουν το ποσοστό αυτό να μειωθεί σε 30%+1, πρόταση που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

“Εγώ είμαι πάντα από αυτούς που λένε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά και είναι πολλοί οι λόγοι. Στο σχολείο τα παιδιά κάνουν τεστ, φοράνε μάσκα, είναι σε ελεγχόμενο περιβάλλον, σε σχέση με το να είναι στην παιδική χαρά, όπως είδα χθες που πέρασα από μια παιδική χαρά. Είναι απαραίτητο και για την ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών. Επίσης, σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι κλειστά τα σχολεία”, δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Μητσοτάκης: Στηρίζουμε την κοινωνία στο μέτρο των δυνατοτήτων μας – Λίγη υπομονή έως την ΔΕΘ

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ:

Σε περίπτωση εύρεσης κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test.
Παράλληλα, καταργείται ο “σταυρός” (testing στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω , ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid τεστ σε όλους τους μαθητές της τάξης
Τα τεστ θα γίνονται επί 5 ημέρες αντί για 7
Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ