Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έλληνας αντιπρόεδρος AstraZeneca : Αποτελεσματικό το εμβόλιο έναντι των μεταλλάξεων – Προστασία τουλάχιστον για 12 μήνες

Την εκτίμηση ότι το εμβόλιο της AstraZeneca παρέχει προστασία από τον κορονοϊό για τουλάχιστον 12 μήνες εξέφρασε, μιλώντας αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της AstraZeneca, Σερ Μενέλαος Πάγκαλος, μία ημέρα μετά την έγκριση του εμβολίου από τη Βρετανία.

Ο νευροεπιστήμονας, που γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από Έλληνες γονείς με καταγωγή από τη Χίο, τόνισε ότι μέχρι στιγμής η αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου είναι της τάξης του 70% και πως η προστασία στους εμβολιαζόμενους ξεκινά στις 21 ημέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης.

Ο κ. Πάγκαλος, μιλώντας στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη, διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν έχει πάει στο νοσοκομείο ούτε έχει αρρωστήσει σοβαρά μετά και τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό και στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένει να δημιουργηθούν τα δεδομένα που θα επιβεβαιώνουν αυτή την πεποίθηση.

Ο Έλληνας νευροεπιστήμονας υπογράμμισε ότι η προστασία έναντι του κορονοϊού ξεκινά τρείς εβδομάδες μετά την πρώτη δόση.

«Αυτό που έχουμε εγκρίνει τώρα στην εταιρία μας είναι ότι γίνεται η πρώτη δόση και στη συνέχεια προστατεύεστε, ελπίζουμε σε 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση. Έχουμε αποδείξει ότι η προστασία είναι περίπου στο 70%.

Δεν έχει αρρωστήσει κανείς σοβαρά ή έχει πάει στο νοσοκομείο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Στη συνέχεια μπορείτε να κάνετε τη δεύτερη δόση μεταξύ της 4ης και της 12ης εβδομάδας, οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ 4ης και 12ης εβδομάδας, και η προστασία αυτής της δεύτερης δόσης είναι επίσης περίπου 70%. Πάλι κανείς δεν έχει πάει στο νοσοκομείο ή έχει αρρωστήσει σοβαρά μετά τη δεύτερη δόση. Συνολικά μέχρι στιγμής η αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση είναι της τάξης του 70% και η προστασία ξεκινά στις 21 ημέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης στους εμβολιαζόμενους.

Όσο περισσότερο πλησιάζετε μεταξύ 8ης και 12ης εβδομάδας τόσο περισσότερο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα και υπάρχουν δεδομένα στην ταυτότητα του εμβολίου που αποδεικνύουν ότι όσο περισσότερο περιμένουμε τόσο καλύτερη είναι η ανοσοαπόκριση. Επομένως, η πεποίθησή μας είναι ότι όταν φτάσουμε σε αυτό το “γλυκό σημείο” μεταξύ 8ης και 12ης εβδομάδας, ελπίζουμε ότι η αποτελεσματικότητα θα αυξηθεί» είπε.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Δύο δωρεάν self – tests για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές – Ποιοι τα δικαιούνται

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca ενημέρωσε ότι είναι σχετικά φθηνό, διατηρείται στο ψυγείο στους 4 βαθμούς κελσίου και είναι εύκολο στη χρήση.
Ερωτηθείς για τους λόγους που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν προχώρησε στην έγκριση του εμβολίου ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την έκπληξη του.

Εξήγησε ότι η AstraZeneca παρείχε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τις ίδιες πληροφορίες με τη Ρυθμιστική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου και με άλλες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο. «Υποβάλαμε τεκμηρίωση για το σήμα υπό όρους μας σε εφαρμογή στις 24 Δεκεμβρίου, απαντήσαμε σε όλες τις ερωτήσεις που μας υποβλήθηκαν και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον Ε.Ο.Φ. για να εγκριθεί αυτό το εμβόλιο το συντομότερο δυνατό στην Ευρώπη» δήλωσε.

Ο  εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της AstraZeneca έστειλε μήνυμα, μέσω της ΕΡΤ1, σε όλους εκείνους που διστάζουν να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας πως πρέπει να εμπιστευτούν τις ρυθμιστικές αρχές και τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι θα πει στην οικογένειά του να κάνει όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο, είτε είναι το εμβόλιο της Pfizer, είτε το εμβόλιο της Moderna ή οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο έχει εγκριθεί.

Ανέφερε, επίσης, ότι περιμένει με πολλή χαρά να μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα γιατί δεν έχει δει για πάνω από ένα χρόνο τη μητέρα μου που ζει στη Χίο, προσθέτοντας ότι η χώρα μας του λείπει πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ