Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έχασε Αθήνα-Θεσσαλονίκη η ΝΔ, ανατροπές στις περιφέρειες: «Το μήνυμα ελήφθη», λέει η κυβέρνηση

Δυσάρεστες εκπλήξεις περιείχε το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών για τη Νέα Δημοκρατία, που καλείται να διαχειριστεί τις εντυπώσεις και να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα της κάλπης.

Ήταν μια δύσκολη βραδιά για το κυβερνών κόμμα που αποτυπώθηκε στο μούδιασμα των στελεχών που βρίσκονταν στα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς όταν ξεκίνησε η ροή των αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών. Μπορεί όλοι τους να αναγνώριζαν εδώ και πολλές ημέρες ότι ο στόχος για νίκη στις 13 περιφέρειες και στους 3 μεγάλους δήμους δεν ήταν εφικτός, ουδείς όμως περίμενε ότι, τελικά, θα βαφόταν γαλάζια μόνο η Πελοπόννησος και θα χάνονταν και οι πέντε άλλες περιφέρειες που κρίθηκαν στον δεύτερο γύρο μαζί με τον Δήμο Αθηναίων. Το τελικό αποτέλεσμα, όπως παραδέχονται, είναι κατώτερο των προσδοκιών και περιέχει πολιτικά μηνύματα, τα οποία οφείλουν να λάβουν η κυβέρνηση και το κόμμα, προχωρώντας στις ανάλογες κινήσεις.

Δεν αμφισβητείται η δυναμική της ΝΔ

Αυτό θα γίνει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, όπως επισημαίνει κυβερνητική πηγή, καθώς δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η δυναμική της ΝΔ, όταν έχει κερδίσει οκτώ περιφέρειες και τα ποσοστά του πρώτου γύρου όπου συμμετείχαν όλα τα κόμματα δείχνουν ότι διατηρεί τα ποσοστά της στη βάση των εθνικών εκλογών και δεν αμφισβητείται η πολιτική πρωτοκαθεδρία της. Ένα μήνυμα που θέλησε να δώσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προς όσους «σπεύδουν να πανηγυρίσουν, βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες», στους οποίους θύμισε ότι «είχαμε εθνικές εκλογές πριν από τρεις μήνες, στις οποίες κατεγράφη με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων». Άλλωστε, στις τέσσερις από τις πέντε περιφέρειες που χάθηκαν εξελέγη «αντάρτης» που προέρχεται από τη ΝΔ. «Οι ψηφοφόροι δεν μας γύρισαν την πλάτη μετακινούμενοι προς άλλα κόμματα, άλλα έστειλαν το μήνυμα τους επιλέγοντας πρόσωπα από τον ίδιο πολιτικό χώρο», επισήμανε στέλεχος της Πειραιώς στο iefimerida.gr.

«Καμπανάκι» για την κυβέρνηση οι ήττες σε Δήμο Αθηναίων και Περιφέρεια Θεσσαλίας

Το μεγαλύτερο καμπανάκι προς την κυβέρνηση χτύπησαν οι ήττες στον Δήμο της Αθήνας και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου οι υποψήφιοι της ΝΔ είχαν απέναντί τους στον δεύτερο γύρο πρόσωπα τα οποία στήριξαν από κοινού το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρεί να καρπωθεί μέρος της επιτυχίας της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς επρόκειτο για δικά της στελέχη. Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων που δημιούργησαν ένα κοινό μέτωπο έναντι των επιλογών της ΝΔ. «Στο κάτω-κάτω η Νέα Δημοκρατία πήρε 41% και όχι 51%. Και, προφανώς, το βήμα αυτό για πολλούς υποψήφιους που στηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, από το 41% στο 51%, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν δικαιολογούνται οι πανηγυρισμοί της αντιπολίτευσης, καθώς δεν έχουν βάση οι αιτιάσεις για αποδοκιμασία της κυβέρνησης», τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι μόνο στη Θεσσαλία, σε επίπεδο περιφερειών, κατάφεραν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να έχουν υποψήφιο στον δεύτερο γύρο.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Τραγωδία στη Λάρισα: Νεκρή 19χρονη σε φρικτό τροχαίο – Σοβαρά τραυματίας 20χρονος

Αλαζονεία και λάθος μηνύματα από υπουργούς

Στην αξιολόγηση του αποτελέσματος, σύμφωνα με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, πρέπει να συμπεριληφθούν και δηλώσεις υπουργών την τελευταία εβδομάδα που εξέπεμψαν αλαζονεία και έδωσαν λάθος μηνύματα προς τους πολίτες, οι οποίοι τα καταδίκασαν στην κάλπη. «Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με έμφαση στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, στο πολιτικό πρόταγμα», διεμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο της ηγεσίας έχουν μπει βουλευτές και κομματικά στελέχη που σε τοπικό επίπεδο δεν στήριξαν τις επίσημες υποψηφιότητες του κόμματος. Στην Πειραιώς γνωρίζουν καλά, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, ποιοι και σε ποιες περιφέρειες έπαιξαν προσωπικά παιχνίδια πηγαίνοντας κόντρα στους «γαλάζιους» υποψηφίους και πρόσφεραν υπογείως στήριξη σε αντιπάλους τους.

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ