Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοίγει σήμερα η αυλαία του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η αυλαία του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανοίγει σήμερα, Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 στο Ολύμπιον, με την ταινία Πώς να επιβιώσετε σε μια πανδημία (How to Survive a Pandemic) του Ντέιβιντ Φρανς, μια παραγωγή του HBO που θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο αμερικανός δημοσιογράφος, συγγραφέας, σκηνοθέτης και ακτιβιστής των gay δικαιωμάτων, Ντέιβιντ Φρανς, κάθε άλλο παρά άγνωστος είναι, φυσικά, στο κοινό του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2020, η ταινία του με τίτλο Καλώς ήρθατε στην Τσετσενία είχε αποσπάσει τον Χρυσό Αλέξανδρο, καθώς και τα βραβεία FIPRESCI και Mermaid, στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το How to Survive a Pandemic έρχεται δέκα χρόνια μετά το How to Survive a Plague (2012), ένα συνταρακτικό ντοκιμαντέρ που βρέθηκε στην τελική πεντάδα του Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και το οποίο ανατρέχει στις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της μάστιγας του AIDS στις ΗΠΑ, στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Ξεφυλλίστε το Πρώτο Πλάνο, το περιοδικό του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Αναζητήστε το Πρώτο Πλάνο στους χώρους του Φεστιβάλ και στα Festival Spots!

«Η φράση ‘ποτέ ξανά’ στοιχειώνει την ευρωπαϊκή Ιστορία εδώ και ογδόντα σχεδόν χρόνια, από το τέλος δηλαδή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: ποτέ ξανά ναζισμός, ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα, ποτέ ξανά πόλεμος, ποτέ ξανά φρίκη.
Κι όμως, όσες φορές κι αν επαναλάβαμε αυτή τη φράση, όσες φορές κι αν τη γράψαμε σε συνθήματα στους τοίχους, όσες φορές κι αν τη φωτίσαμε σε εμβληματικά μνημεία και δημόσια κτίρια, άλλες τόσες φορές αυτή μας κορόιδεψε».

Διαβάστε το editorial του Πρώτου Πλάνου #308 του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστη Ανδρεαδάκη και όλα τα θέματα του τεύχους του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, εδώ 

Εσείς κάνατε πρόγραμμα;
Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από το Α ως το Ω εδώ

Ταινία Λήξης

Επιπλέον η ταινία  λήξης θα είναι το Blind Ambition των Ρόμπερτ Κόου και Γουόρικ Ρος, αλλά θα δούμε και  πολλές παγκόσμιες και διεθνείς πρεμιέρες. Ο κ. Ανδρεαδάκης είπε στη συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης πως στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν νέα ταλεντα αλλά και καταξιωμένοι σκηνοθέτες αλλά και το νεοσύστατο τμήμα του, τα podcast. Θα συμμετέχουν podcast που θα διαγωνιστούν αλλά και κάποια εκτος συναγωνισμού.

Post Reality & For Side

Ακόμη θα δούμε το αφιέρωμα Post reality που θα αφορά τον ρευστό κόσμο μιας νέας πραγματικότητας και όπως αναφέρθηκε «ο πόλεμος είναι μια εκδοχή αυτής της μετά πραγματικότητας». Επιπλέον θα παρακολουθήσουμε το αφιέρωμα For Side με τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν να είναι στο πλαίσιο των πιθανοτήτων ενος αβέβαιου μελλοντος.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Kids Love Cinema: Σαββατοκύριακα με αγαπημένες παιδικές ταινίες online!

Ουκρανία

Επιπροσθέτως θα προβληθούν τρεις ταινίες για την Ουκρανία με τους δημιουργούς μάλιστα να έρχονται στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση τους.

Το φεστιβάλ δηλώνοντας την στήριξή του στον λαό της Ουκρανίας και φωτίζοντας τις πιο τραγικές πλευρές του πολέμου, φιλοξένησε σε μια ειδική προφεστιβαλική online προβολή, το σπαρακτικό ντοκιμαντέρ «Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών» του Σάιμον Λέρενγκ Βίλμοντ.

Η ταινία είχε κερδίσει τον Χρυσό Αλέξανδρο του Φεστιβάλ μας (TDF20) και μπήκε στην shortlist των Όσκαρ. Όλα τα έσοδα της ταινίας από την προβολή της στην διαδικτυακή σελίδα του Φεστιβάλ δόθηκαν στην οργάνωση Voices of Children που βοηθά τα παιδιά στις πληγείσες περιοχές της Ουκρανίας.

Επέτειος του 1922 και αφιερώματα

Συν τις άλλοις στο φεστιβάλ θα δούμε δυο αφιερώματα και συγκεκριμένα επάνω στη δουλειά των δημιουργών Λάιλα Πακάλνινα και Βιρπι Σουούταρι. Επιπλέον θα δούμε και την ταινία «Ο Μανάβης» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου που θα είναι η καθολικά προσβάσιμη προβολή στο Ολυμπιον.

Αφ’ ετέρου με δυο ταινίες το φεστιβάλ θα τιμήσει την επέτειο του 1922 ( «Τραγωδία του Αιγαιου» του Βασίλη Μαρου) αλλά και την επέτειο του πρώτου τρένου που αναχώρησε από την Θεσσαλονίκη στο Αουσβιτς με την ταινία «Η πόλη και η πόλη» των δημιουργών Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα που θα προβληθεί στις 15 Μαρτίου. Στην ενότητα Next Generation θα προβληθούν 10 ντοκιμαντέρ για παιδιά και εφήβους online και στις αίθουσες.

Παράλληλα στην Αγορά του ντοκιμαντέρ θα δούμε και ένα μάστερκλας με τον Νίλ Σπαχ Άντερσεν για το μοντάζ. Στο πλαίσιο της ενότητας Meet the Future το φεστιβάλ θα μας συστήσει νέα ταλέντα του σινεμά και για φετος θα γίνει focus σε δημιουργούς από την Γεωργία. Ακόμη μην ξεχνάμε και  το Εύβοια Film Project. Σε αυτό θα προβληθούν αποκλειστικά ταινιες για το περιβάλλον αλλά και σεμινάρια στο πλαίσιο της Αγοράς.

Να σημειωθεί πως για φέτος το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 10 μέχρι τις 20 Μαρτίου 2022, online και δια ζώσης στις αίθουσες του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη και η Αγορά του θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχα στην αποθήκη Γ’ στο λιμάνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ