Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους ο Ντόναλντ Τραμπ -Δήλωσε αθώος στις 37 βαριές κατηγορίες

Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ από το δικαστήριο του Μαϊάμι.Ο Αμερικανός μεγιστάνας που αντιμετωπίζει συνολικά 37 κατηγορίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο, συνελήφθη λίγες ώρες πριν όπως προβλέπει η διαδικασία,κι έφτασε στο δικαστήριο του Μαϊάμι μία ώρα πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία (22:00 ώρα Ελλάδος), ενώ εισήλθε στην αίθουσα 10 λεπτά πριν.

Ο Τραμπ κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για την κατοχή διαβαθμισμένων εγγράφων σχετικά με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς και ότι είπε ψέματα σε αξιωματούχους που προσπάθησαν να τα ανακτήσουν.

H απαγγελία κατηγοριών έγινε χωρίς παρουσία καμερών, ενώ πριν από αυτό ο Τραμπ έδωσε δακτυλικά αποτυπώματα.

Δεν μίλησε ο Τραμπ, κοιτούσε το πάτωμα

Μόλις του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες που τον βαραίνουν από τον δικαστή Τζόναθαν Γκούντμαν, ο οποίος προεδρεύει της υπόθεσης, ο Τραμπ δήλωσε αθώος, μέσω του δικηγόρου του (όπως αναμενόταν) και για τις 37 κατηγορίες.

Ο Τραμπ ήταν συνοφρυωμένος καθόλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, και κοίταζε προς το πάτωμα στο μεγαλύτερο μέρος της αναφέρει το ABC.

Ο εισαγγελέας Ντέιβιντ Χάρμπαχ είπε στον δικαστή ότι o κατηγορούμενος δεν θεωρείται ως «κατηγορουμένος για διαφυγή» και μπορεί να αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους όπως και έγινε, σε μία διαδικασία που κράτησε περίπου 20 λεπτά, σύμφωνα με το Reuters.

Τραμπ: Συνεχίζουν το κυνήγι μαγισσών

Μέσω του ιστότοπου Truth Social, ο τέως Αμερικανός πρόεδρος έγραψε για τη σύλληψή του:

«Μία από τις πιο θλιβερές μέρες της ιστορίας της χώρας μας. Είμαστε ένα έθνος σε παρακμή».

Σε άλλο ποστάρισμα, έγραψε: «Στον δρόμο για το δικαστήριο. Κυνήγι μαγισσών! Κάντε την Αμερική ξανά σπουδαία».

Ο Τραμπ, που ήδη έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για να επανεκλεγεί στην προεδρία, αναμένεται να έχει την υποστήριξη εκατοντάδων οπαδών του που ήδη βρίσκονται έξω από τα δικαστήρια στην πόλη της Φλόριντα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η σημερινή διαδικασία θα μπορούσε να μεγαλώσει το χάσμα σε μια ήδη διχασμένη χώρα, δεδομένου ότι οι υποστηρικτές του Τραμπ έχουν ήδη καταφύγει μια φορά στη βία (εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021) και σε περίπτωση καταδίκης του φοβούνται για νέο κύκλο εντάσεων.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Η ανίχνευση αντισωμάτων στο αίμα, ενδεικνυόμενος τρόπος παρακολούθησης της πανδημίας

Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα, δεν έχει καταδικαστεί για κανένα ποινικό αδίκημα, ωστόσο παραμένει ασαφές αν η υπόθεση αυτή θα οδηγηθεί σε δίκη πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τραμπ, δικηγόρος Αλίνα Χάμπα, τόνισε έξω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι όπου οδηγήθηκε ο τέως πρόεδρος ότι ο ίδιος «αψηφά» τις κατηγορίες.

Η Χάμπα υποστήριξε ότι «αμέτρητα άλλα άτομα», συμπεριλαμβανομένης της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και του προέδρου Τζο Μπάιντεν, διατήρησαν στην κατοχή τους απόρρητα έγγραφα, και «ακόμα δεν έχουν διωχθεί».

«Οι υπεύθυνοι αυτής της χώρας δεν αγαπούν την Αμερική. Μισούν τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η κραυγαλέα και ασυλλόγιστη εργαλειοποίηση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης» είπε, τονίζοντας πως τέτοια συμβαίνουν «σε δικτατορίες όπως στην Κούβα και την Βενεζουέλα».

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής στην ιστορία του έθνους μας. Η στόχευση, η δίωξη ενός κορυφαίου πολιτικού αντιπάλου είναι η κατάσταση των πραγμάτων που βλέπετε σε δικτατορίες όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε περίπτωση καταδίκης του, εκτιμάται πως η ποινή φυλάκισης μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 100 χρόνια.

Ο ίδιος πάντως, στον λογαριασμό της καμπάνιας του για την προεδρία, δείχνει να μην πτοείται καθόλου, καθώς πόσταρε σε ένα βίντεο όλα τα κανάλια που μεταδίδουν ζωντανά την αυτοκινητοπομπή, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Όλα τα μάτια πάνω στον Τραμπ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ