Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γηροκομείο στα Χανιά: μεγαλώνει η λίστα των νεκρών-νέα στοιχεία

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις σε σχέση με τους θανάτους στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, οι θάνατοι στη δομή το 2020 ήταν 64 και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι 9 συνολικά. Δηλαδή, 73 άνθρωποι έχουν πεθάνει ενώ σε αυτή την καταγραφή δεν περιλαμβάνονται όσοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής και έμειναν εκεί για παραπάνω από μία εβδομάδα με συνέπεια να καταγραφούν, όχι ως θάνατοι στο γηροκομείο, αλλά ως θάνατοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ποσοστό θανάτων στο συγκεκριμένο γηροκομείο που φιλοξενούσε περίπου 60 τροφίμους ανέρχεται στο 120%, την ώρα που ο μέσος όρος θανάτων στα γηροκομεία της Ελλάδας είναι περίπου στο 20%.

Επίσης σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην επίμαχη δικογραφία περιλαμβάνεται η υπόθεση μιας περίεργης μεταβίβασης ακινήτου ηλικιωμένου για την οποία εμφανίστηκε ως πληρεξούσιος πρόσωπο από τη διοίκηση του γηροκομείου.

Με βάση νέα στοιχεία που έρχονται στο φως, στην Ασφάλεια Χανίων έχουν καταθέσει τουλάχιστον επτά πρώην υπάλληλοι του γηροκομείου περιγράφοντας τις συνθήκες που επικρατούσαν. Όπως αναφέρουν πηγές της «Εφ.Συν.», για το συγκεκριμένο γηροκομείο είχε υπάρξει από το 2010 επώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η οποία τότε δεν αξιολογήθηκε ενώ το 2015, με δικαστική απόφαση, κρίθηκε πως το γηροκομείο λειτουργούσε χωρίς άδεια.

Μία τελευταία εξέλιξη που αποκαλύφθηκε σήμερα από τα site parakritika.gr και flashnews.gr, είναι ότι το κτίριο του γηροκομείου έχει τεθεί προς πώληση στην αγορά real estate ως ξενοδοχείο από τις 15 Απριλίου ενώ β τιμή πώλησης ανέρχεται στα 3,7 εκατομμύρια.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες ενός πρώην εργαζομένου στο γηροκομείο των Χανίων το οποίο ερευνάται για τις συνθήκες θανάτου 68 ηλικιωμένων που διέμεναν στη δομή – «Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, τους δένανε στα κρεβάτια, τους δίνανε χάπια για να τους ηρεμήσουν», αναφέρει ο πρώην εργαζόμενος – Παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι αποκαλύψεις.

Ο πρώην εργαζόμενος στη δομή ηλικιωμένων στα Τσικαλαριά Χανίων, αποκάλυψε πως η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή ενώ δεν έλειπαν οι φορές που τους χτυπούσαν.

«Υπήρχαν πολλές φορές κάποια βράδια που μου ζητούσαν όταν τελείωνα τη βάρδιά μου να δέσω κάποιους ανθρώπους, και επειδή δεν έχω μάθει έτσι, έχω  μάθει να δουλεύω με το δικό μου τρόπο και να σέβομαι τους μεγαλύτερους δεν το έκανα. Κάποια στιγμή με πήρανε χαμπάρι και πήγαιναν μετά και τους δένανε εκείνοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του, μέσα σχεδόν σε έναν μήνα πέθαναν 14 ηλικιωμένοι ενώ όπως τόνισε ο ίδιος, δεν ήρθε ποτέ γιατρός να τους δει.

Για τη γυναίκα της οποίας έγινε εκταφή ο πρώην εργαζόμενος ανέφερε ότι: «Ήταν στη βάρδιά μου όταν ακούσαμε ένα δυνατό χτύπο, σα γδούπο ένα μπουμ μεγάλο, και τρέξαμε όλοι να δούμε τι είναι, και είδαμε τη γυναίκα ότι είχε πέσει από το κάγκελο διότι προφανώς είχαν ξεχάσει… την είδαμε με τα αίματα στο κεφάλι, δεν καλέσαν ούτε ασθενοφόρο ούτε τίποτα ενώ είδα τη γυναίκα ότι δεν ήταν καλά. Είχα πει στην υπεύθυνη να την πάμε στο νοσοκομείο και ότι χρειάζεται η γυναίκα και δεν ήθελε. Την επόμενη μέρα η γυναίκα φυσικά και δεν είχε τις αισθήσεις της, μετά την τρίτη μέρα απεβίωσε».

Μάλιστα, υπάρχει και μια άλλη μαρτυρία συγγενούς γυναίκας που πέθανε στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας πριν έξι χρόνια, και η οποία καταγγέλλει άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Επίσης κατήγγειλε ότι απειλήθηκε ότι δεν θα της επιτραπεί να ξαναμπεί στον χώρο όταν αντέδρασε.

Στο πλαίσιο των ερευνών οι αρχές προχώρησαν στην εκταφή σορού μίας ηλικιωμένης γυναίκας που είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στον οίκο ευγηρίας μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα Χανίων.

Συγκεκριμένα, διατάχθηκε η εκταφή της σορού που έγινε το πρωί της Πέμπτης στο νεκροταφείο Κισσάμου, παρουσία εισαγγελέα αλλά και ιατροδικαστών, οι οποίοι καλούνται να διερευνήσουν αν το θύμα είχε σπασμένα οστά ή άλλες εμφανείς κακώσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νεκροψία ολοκληρώθηκε και δεν βρέθηκαν κάποια στοιχεία που να δείχνουν κακοποίηση.

Παρέμβαση Εισαγγελέα
Η υπόθεση προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα ο οποίος διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου που κάνουν αναφορά στο επίμαχο θέμα.

Παράλληλα, ο κ. Πλιώτας παρήγγειλε στον συνάδελφό του, να προχωρήσει στην κατά την κρίση του νόμιμες ενέργειες, για την σε βάθος διερεύνηση υπόθεση. Ακόμη, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε από τον κ. Σαμπαντσή να εποπτεύσει ο ίδιος της προκαταρκτικής εξέτασης.

Η έρευνα ξεκίνησε, ύστερα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του γηροκομείου δικηγόρος που έχασε τον ηλικιωμένο πατέρα της, ο οποίος είχε φιλοξενηθεί πριν σ’ αυτό το χώρο. Η μήνυση που κατέθεσε στην εισαγγελία ήταν για έκθεση σε κίνδυνο. Η ίδια, καταγγέλλει ότι πήγε αιφνιδιαστικά να τον δει, καιτ ον είδε δεμένο σ’ ένα καροτσάκι, με το κεφάλι πεσμένο χαμηλά, σαν να μην είχε επαφή με το περιβάλλον.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Καιρός: Συνεχίζεται το μίνι-καλοκαίρι σήμερα 1/10 -Νέα άνοδος της θερμοκρασίας

Όταν ρώτησε τους ιθύνοντες γιατί δεν τον μετέφεραν σε νοσοκομείο, πήρε την απάντηση ότι δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Η ίδια κάλεσε ασθενοφόρο για να διαπιστωθεί ότι ο πατέρας της είχε υψηλό πυρετό, κάτι που δεν είχαν αντιληφθεί στο γηροκομείο.

Με τη μήνυση της και το αίτημά της να ερευνηθούν τα Ληξιαρχεία σε όλους τους Δήμους της Κρήτης για περίεργους θανάτους στο ίδιο γηροκομείο, αποκαλύφθηκε ο αριθμός των νεκρών ηλικιωμένων που σοκάρει.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων διέταξε προκαταρκτική εξέταση, με το ερώτημα της διερεύνησης τέλεσης τυχόν κακουργηματικών πράξεων, όπως συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έκθεση, σωματικές βλάβες και ανθρωποκτονία με δόλο, δια παραλείψεως και κατά συρροή.

Από την έρευνα της Ασφάλειας Χανίων προκύπτει ότι από τους 68 ηλικιωμένους που φιλοξενούνταν στον οίκο ευγηρίας και έχασαν τη ζωή τους, οι 24 ήταν Χανιώτες. Σε όλους η αιτία θανάτου ήταν η ίδια: ανακοπή καρδιάς χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Πλεκτάνη
Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες του οίκου ευγηρίας και οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι όλο αυτό είναι μια πλεκτάνη και σκευωρία σε βάρος τους, από εργαζόμενους που απέλυσαν επειδή δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Σε ανάρτησή του στο facebook, ο Ιωάννης Σφακιωτάκης, πληρεξούσιος δικηγόρος της δομής, τονίζει ότι δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής ευρήματα κακοποίησης ούτε υπάρχει κάποια δίωξη και κάνει λόγο για μεθοδεύσεις και λάσπη.

Αναλυτικά τα όσα έγραψε ο κ. Σφακιωτάκης:

Ούτε ποινική δίωξη έχει ασκηθεί, Ούτε Αστυνομικό Δελτίο έχει εκδοθεί, Ούτε ευρήματα κακοποίησης διαπιστωθήκαν, στη γενομένη χθες(22-4-21) εκταφή πρώην τρόφιμου του Γηροκομείου.
Στις 22-3-21 μεταξύ 05-07.00 π.μ. διενεργήθηκε στις εγκαταστάσεις του Γηροκομείου από υπερεικοσαμελή ομάδα εισαγγελέα, αστυνομικών, Ιατροδικαστών, υγειονομικών, κλπ αιφνιδιαστικός έλεγχος, χωρίς να διαπιστωθεί καμιά αξιόποινη πράξη, ούτε να συλληφθεί ουδείς.

Το Γηροκομείο λειτουργεί νόμιμα από του έτους 2009 και τακτικότατα, όπως επιβάλλεται, υποβάλλεται στον έλεγχο του κράτους (Υγειονομικό, κλπ). Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Τσικαλαριά Χανίων αποτελούν κόσμημα για τον τόπο. Στην επιχείρηση αυτή χορηγήθηκε αρχικά άδεια για 16 κρεβάτια και σήμερα ισχύει άδεια του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων για 47 κρεβάτια. Απασχολούνται επί 24ωρου βάσεως περίπου 20 νοσηλευτές, δύο γιατροί, και οι δύο συνιδιοκτήτριες. Κανένα κρούσμα κοροναιού, (ιδ αντίστοιχα στην Αθήνα κλπ), καμία παράβαση της νομοθεσίας.
Η κοινή γνώμη με κατάπληξη άκουγε χθες για έρευνα ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης και έρευνα διάπραξης εγκληματικών παραβάσεων του μισού Ποινικού Κώδικα, δίχως να γίνεται επίκληση καμιάς απολύτως απόδειξης. Με διάτρητες, απαράδεκτες και φωτογραφικές αναρτήσεις παντού διασύρθηκε βάρβαρα η επιχείρηση με τη θεαματική ανάπτυξη της προσπάθειας δύο γυναικών του τόπου.
Μένει να βγάλουν τις μάσκες-γιατί γνωρίζουμε- όσοι με νοσηρό μένος και δόλιους στόχους αντιγράφουν μεθοδεύσεις άλλων, προκειμένου να «καμαρώσει» η κοινή γνώμη ποιοι διακινούν τη λάσπη με την επίδειξη της πνευματικής τους ένδειας και των ταπεινών κινήτρων τους».

Ο ίδιος, σε νέες δηλώσεις του ανέφερε επίσης:

«Περιμένουμε να πάρουμε τις εκθέσεις και των ιατροδικαστών και του τεχνικού μας συμβούλου, κι από εκεί και μετά καθαρίζουμε την πορεία μας. Διότι η επιχείρηση έχει δυσφημιστει πάρα πολύ με αυτές τις αιωρούμενες κατηγορίες κι επομένως κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν όλα αυτά.

Η επιχείρηση αυτή είναι μέσα στην πόλη, ελέγχεται σε τακτικότατη βάση. Στις εκθέσεις αυτές δεν έχει να προσάψουν το παραμικρό. Όταν έχουμε αυτά τα δεδομένα, όταν έχουμε μια σταθερή ανάπτυξη της επιχείρησης- Από 16 κλίνες που ξεκίνησε το 2009 κι έχει πάει στις 47 με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, νομίζω ότι όλα αυτά είναι ένα δείγμα γραφής για το πώς λειτουργεί αυτή η μονάδα.  Όλα αυτά τα  χρόνια τώρα, ουδέποτε υπήρξε τέτοια καταγγελία, σαν κι αυτες που έρχονται ουρανοκατεβατες.

Τη στιγμή που γίνονται καταγγελίες ο εισαγγελέας οφείλει να ερευνήσει. Ερεύνησε λοιπόν ο εισαγγελέας και μια και δύο φορές. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι ή λογοτεχνία ή κακοβουλία».

πηγη: efsyn.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ