Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατροί στη Γαλλία μεταμόσχευσαν εκτυπωμένη 3D μύτη που μεγάλωσε στο χέρι ασθενή

Μια 3D εκτυπωμένη μύτη, η οποία για δύο μήνες μεγάλωνε στο χέρι μίας ασθενούς, μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία στο πρόσωπό της.

Χειρουργοί του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρκίνου της Τουλούζης στη Γαλλία κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν μία μύτη σε ασθενή, η οποία την είχε απωλέσει από καρκίνο πριν δέκα χρόνια. Οι γιατροί για δύο μήνες άφησαν το εμφύτευμα (το οποίο κατασκεύασαν με τρισδιάστατα εκτυπωμένο βιοϋλικό) στο χέρι της ασθενούς για να μεγαλώσει, ενώ χρησιμοποίησαν μόσχευμα δέρματος από τον κρόταφο της. Έπειτα συνέδεσαν τα αιμοφόρα αγγεία του βραχίονα με τα αγγεία του προσώπου και μεταμόσχευσαν με επιτυχία τη μύτη.

Η γυναίκα από την Τουλούζη έχασε ένα μέρος της μύτης της μετά από θεραπεία για καρκίνο της ρινικής κοιλότητας με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία το 2013. Πέρασε χρόνια ζώντας χωρίς το όργανο, παρά τις προσπάθειες ανακατασκευής και τις αποτυχίες της προσθετικής. Αλλά τώρα, χάρη σε μια πρωτοποριακή ιατρική διαδικασία, μπόρεσε να αποκτήσει μια νέα μύτη, αυτή που μεγάλωσε η ίδια.

Σύμφωνα με την Evening Standard, μια προσαρμοσμένη μύτη, κατασκευασμένη από βιοϋλικό 3D-εκτυπωμένο για να αντικαταστήσει τον χόνδρο, κατασκευάστηκε για αυτήν και στη συνέχεια εμφυτεύτηκε στο χέρι της. Στη συνέχεια, οι γιατροί χρησιμοποίησαν ένα μόσχευμα δέρματος από τον κρόταφο για να καλύψουν τη μύτη. Το άφησαν να αναπτυχθεί για δύο μήνες και στη συνέχεια μεταμοσχεύτηκε στο πρόσωπό της. .

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Δεν είναι υποχρεωτικές οι μάσκες στο σούπερ μάρκετ για τους πελάτες

Η ασθενής δήλωσε στη Le Monde πως «όταν ξύπνησα την επόμενη μέρα, ήμουν συγκλονισμένη». Συμπλήρωσε πως «είχα να βγω έξω δέκα χρόνια και με τον σύζυγό μου αποφασίσαμε να ξαναπάμε σύντομα σε ένα εστιατόριο».

Πώς έγινε η μεταμόσχευση μύτης

Σύμφωνα με την Le Monde, η επικεφαλής χειρουργός, Ανιές Ντουπρέ-Μπορίς, εμπνεύστηκε την ιδέα να δοκιμάσει την εμφύτευση μιας τρισδιάστατα εκτυπωμένης μύτης μετά από μια συζήτηση που είχε κάνει με έναν διδακτορικό φοιτητή στο Βέλγιο πριν από αρκετά χρόνια. Ο φοιτητής αυτός ήταν επιστήμονας βιοϋλικών, ο οποίος είχε προηγουμένως δοκιμάσει βιοσυνθετικά εμφυτεύματα σε ζυγωματικά, ενώ εργαζόταν σε μια εταιρεία τρισδιάστατων εκτυπώσεων.

Ύστερα από εννέα χρόνια και αρκετές αποτυχημένες ρινικές ανακατασκευές, η ασθενής απέκτησε και πάλι μύτη. Οι χειρουργοί στη Γαλλία ελπίζουν τώρα να χρησιμοποιήσουν την επαναστατική τεχνική για να βελτιώσουν τη διαδικασία εμφύτευσης άλλων εμφυτευμάτων στο μέλλον.

 

Πηγή: oloygeia.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ