Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμος Καλαμαριάς: ζητάει δημοψήφισμα για τη μαρίνα στην Αρετσού

Δημοψήφισμα στην Καλαμαριά με ταυτόχρονη απόσυρση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της μαρίνας στην Αρετσού ζητά η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου στην απόφαση που πήρε στη μαραθώνια συνεδρίασή του της 22ας Μαρτίου και δημοσιεύτηκε χθες. Ναι στο δημοψήφισμα λένε σύλλογοι της περιοχής, «για να μετρηθούμε όλοι», αλλά ταυτόχρονα δεν είναι ικανοποιημένοι διότι θεωρούν ότι ο δήμος κάνει βήμα πίσω και απλώς ζητά μικρότερης έκτασης τσιμεντοποίηση του παραλιακού μετώπου.

Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι όπως αναφέρει η απόφαση -ψηφίστηκε με 36 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 40 συμβούλων, κατά από τους Β. Αντωνάκη, Λ. Ντιντή και Δ. Χατζή της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ν. Γαβριήλ από τον συνδυασμό «Δημιουργούμε το Μέλλον Καλαμαριά Αλλιώς»- το συμβούλιο ζητά την άμεση αναστολή από το ΤΑΙΠΕΔ της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της μαρίνας Καλαμαριάς και έκδοση προεδρικού διατάγματος για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μόνο εφόσον ληφθούν υπόψη οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας, όπως καταγράφηκαν στις τελευταίες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (όπου γίνεται αποδοχή οικοδόμησης κατά το ήμισυ αυτού που ζητά το ΤΑΙΠΕΔ).

Κατά πλειοψηφία πάντως το Συμβούλιο κάνει γνωστό ότι θα «χρησιμοποιηθούν όλα τα ένδικα μέσα, όπως ήδη έχει αποφασιστεί με την 62/2021 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής, ώστε να μην προχωρήσει κανένας διαγωνισμός /πρόσκληση ενδιαφέροντος ή άλλη διαδικασία εις βάρος του τόπου και των συνδημοτών μας.

Η άποψη της τοπικής κοινωνίας είναι γνωστή και επιπλέον θα αποτυπωθεί με τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, του οποίου τη διοργάνωση ήδη διερευνούμε». Η απόφαση θα κοινοποιηθεί σε όλους τους παρόντες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (υπουργούς, βουλευτές, περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ.λ.π.), ώστε να γίνει κοινή παράσταση στον υπουργό Οικονομικών, στο Γραφείο Πρωθυπουργού και όπου άλλου κρίνεται απαραίτητο.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Με τιμώμενη την αμερικανική λογοτεχνία η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οπως τονίζεται, «μόνο με την πλήρη και καθολική αποδοχή των αιτημάτων του Δήμου, η επένδυση θα λειτουργήσει προσθετικά στην τοπική οικονομία, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και θα τύχει της αποδοχής των οργάνων και του λαού της Καλαμαριάς, που στη μεγάλη του πλειοψηφία επιθυμεί την αξιοποίηση της μαρίνας, με ήπια όμως μορφή, χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής της πόλης μας».

Στον αντίποδα πάντως βρίσκονται πολλοί τοπικοί σύλλογοι οι οποίοι θεωρούν την απόφαση ημίμετρο και είναι χαρακτηριστική η δήλωση στην «Εφ.Συν.» του Στέφανου Καργάκη, προέδρου του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κρήνης «Η Μπουμπουλίνα», που τονίζει πως «δεν μας ικανοποιεί καθόλου η απόφαση διότι παραμένει η παραχώρηση και ιδιωτικοποίηση της μαρίνας μαζί με την τσιμεντοποίηση της περιοχής.

Εξακολουθούν δυστυχώς να θεωρούν ότι είναι δυνατό διότι είναι “λίγο” να τσιμεντοποιηθούν 7.500 τ.μ., ένας μικρός δηλαδή οικισμός, χώρια τα 2.500 τ.μ. του Ρεμέζο. Και με αυτή την οικοδόμηση αλλάζει ο χαρακτήρας της παραλίας μας, θα είμαστε υπό περιορισμό καταναλωτές. Εμείς είμαστε 19 σύλλογοι που είχαμε και έχουμε την άποψη να δοθεί η μαρίνα στον δήμο για να έχει έσοδα. Το δημοψήφισμα το θέλουμε για να μπορέσουμε να μετρηθούμε όλοι στην Καλαμαριά».

πηγη: efsyn.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ