Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, η έκταση της ζημιάς είναι σχεδόν μια Ελλάδα» -Ο καθηγητής Καρύδης από την Τουρκία εξηγεί

Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχει ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο παρότι έχει πάει σε πολλούς σεισμούς, ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης περιγράφει σε τραγικό τόνο τα όσα απίστευτα αντικρίζει στις πόλεις που χτυπήθηκαν από τον σεισμό στην Τουρκία.

Από τη Νοτιοανατολική Τουρκία όπου έχει μεταβεί για να μελετήσει τα αίτια της μεγάλης καταστροφής από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις, ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, μίλησε στην ΕΡΤ για όλα όσα διαπιστώνει στη δομική υποδομή.

Καρύδης: Έχω δει πολλούς σεισμούς, τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί

«Εμείς εξετάζουμε κυρίως τα κτίρια, δηλαδή το γιατί έπεσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο και γιατί άλλα δεν κατέρρευσαν ενώ ήταν δίπλα σε άλλα που έπεσαν και ήταν παρόμοια. Εξετάζουμε τη δομική υποδομή, την κατάσταση των κτιρίων», δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο επιστήμονας.

Μιλώντας για τις πολυώροφες κατασκευές στην Τουρκία που έχουν χτιστεί με παλαιότερο αντισεισμικό κανονισμό συγκριτικά με την Ελλάδα, ο Παναγιώτης Καρύδης ήταν αποκαλυπτικός σχετικά με όσα αντίκρισε.

«Έχω πάει σε πάρα πάρα πολλούς σεισμούς σε όλο τον κόσμο. Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί. Η έκταση της ζημιάς είναι σχεδόν μια Ελλάδα. Δεν είναι μικρό. H οποιαδήποτε βοήθεια κι αν σταλεί δεν φτάνει με τίποτα, δεν επαρκεί. Είναι σταγόνα στον ωκεανό ό,τι γίνεται. Είναι περιοχές όπου ακόμα δεν έχει πάει άνθρωπος. Φοβάμαι πως το τίμημα θα είναι πολύ μεγάλο», παραδέχθηκε ο κ. Καρύδης.

Ο επιστήμονας, που συμμετέχει στην ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης, ερωτηθείς για τις πολυκατοικίες που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι ενώ άλλες δίπλα τους στέκουν ανέπαφες, σημείωσε ότι στη διεθνή βιβλιογραφία αυτό το γεγονός λέγεται «αρμονική κατάρρευση».

«Αυτό οφείλεται στον τρόπο της διέγερσης του εδάφους από τον σεισμό. Συνδυασμός κατακόρυφων και οριζόντιων κυμάτων κυρίως στην κεντρική περιοχή» σημείωσε, ενώ, αναφερόμενος στο τεράστιο ανθρώπινο τίμημα της τραγωδίας, ο Παναγιώτης Καρύδης δήλωσε ότι οφείλεται στις ακαριαίες καταρρεύσεις. «Η κατάρρευση έγινε ακαριαία και περίπου δεν ισχύουν αυτά που λέμε “μπες κάτω από το τραπέζι” ή “προσπάθησε να βρεις μια περιοχή που είναι πιο ασφαλής”. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προλαβαίνει ο κόσμος να αντιδράσει με τίποτα. Βρίσκεται κατευθείαν κάτω», σχολίασε.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Καρύδης: Συνδυασμός πολλών παραμέτρων η κατάρρευση

Εξηγώντας γιατί έπεσαν κάποια κτίρια και άλλα άντεξαν ενώ ήταν ίδιες κατασκευές από τον ίδιο εργολάβο, με τον ίδιο μηχανικό, επανέλαβε ότι αυτό οφείλεται στην «αρμονική κατάρρευση», δηλαδή στο πώς κινείται το έδαφος από τον σεισμό. «Όταν είμαστε μακριά από το επίκεντρο, η δόνηση είναι ενιαία. Όταν είμαστε κοντά στο επίκεντρο, η δόνηση είναι εντελώς ανώμαλη. Αυτό παρατηρήθηκε στη Ρικομέξ που έπεσε, ενώ δίπλα ένα τριώροφο κτίριο από σαθρά υλικά δεν έπαθε τίποτα», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Καρύδη, το τραγικό αυτό αποτέλεσμα είναι συνάρτηση παραμέτρων: «Πρώτον, το μέγεθος του σεισμού, το οποίο συμβάλλει τόσο στην ένταση όσο και στην έκταση. Δεύτερον, είναι το βάθος του σεισμού». Επίσης, ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών τόνισε ότι η καταστροφή ήταν μεγάλη γιατί το επίκεντρο του σεισμού ήταν κάτω από τα σπίτια και γιατί έγινε την ώρα που ο κόσμος κοιμόταν.

«Ένα κτίριο τριών ετών κατέρρευσε χθες με έναν σεισμό 3,5 Ρίχτερ γιατί είχε ήδη καταπονηθεί», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι ένα εξασθενημένο κτίριο μπορεί να καταρρεύσει. Και, όπως διευκρίνισε, στην Τουρκία, αλλά και στη Συρία, έχουμε συνδυασμό δυσμενών παραμέτρων.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ