Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκλογές στην Τουρκία: Γιατί ο Ερντογάν οδεύει σε νίκη στον δεύτερο γύρο

Με την Τουρκία να οδεύει σε δεύτερο γύρο εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πρωτιά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ποσοστό 49,40% τον ανέδειξε σε νικητή ενώ στους ηττημένους εκτός από τον έτερο υποψήφιο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (44,96%) ήταν και οι δημοσκοπήσεις που όλες έδειχναν νίκη του κοινού υποψηφίου των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί ότι ο τρίτος υποψήφιος ο Σινάν Ογάν έλαβε ποσοστό 5,2%.

Για τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστα Υφαντή, αν αφήσουμε εκτός τα όσα ελέχθησαν από την αντιπολίτευση περί νοθείας και υποθέτοντας ότι «όλα έγιναν σωστά», το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία ανέδειξε την πολιτική κυριαρχία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, όπως τονίζει, κατάφερε να εκφράσει ηγεμονικά ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας -τη μισή Τουρκία- το οποίο βέβαια είναι συντηρητικό.

«Αυτό που έχουμε είναι την επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας του Ταγίπ Ερντογάν και την επιβεβαίωση ότι υπάρχει, όχι τώρα μόνο αλλά τώρα είναι ακόμα πιο στιβαρό από ό,τι φαίνεται, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας το οποίο κινείται από 45% ως 50%, το οποίο είναι πολύ συντηρητικό, έχει διαμορφώσει ενθικά-θρησκευτικά χαρακτηριστικά πάρα πολύ έντονα και εκπροσωπείται σχεδόν μονοπωλιακά, ηγεμονικά από τον Ταγίπ Ερντογάν», είπε στη Voria.gr ο κ. Υφαντής.

Εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό δεν μετακινείται, «δεν αποσυσπειρώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, παρά τις οποιεσδήποτε συνθήκες». Όπως επισημαίνει ο ίδιος, για το μεγάλο αυτό κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας δεν έχει τόση σημασία «εάν η οικονομία δεν είναι τόσο δυναμική, δεν έχει τόση σημασία εάν η Τουρκία βαδίζει ολοένα και πιο γρήγορα προς ένα αυταρχικό πολιτικό σύστημα».

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ο «κόφτης» στα sms ειδικά στο 2 και στο 6 είναι υπό εξέταση

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτό το κομμάτι, μη προνομιούχο στο παρελθόν, έχει χειραφετηθεί από τον πρόεδρο Ερντογάν και δεν τον εγκαταλείπει» τόνισε ο κ. Υφαντής.

Ο δεύτερος γύρος

Εκτιμά ότι στον δεύτερο γύρο «όπως είναι σήμερα τα πράγματα» είναι πολύ δύσκολο να σκεφτεί κάποιος ότι δεν θα κερδίσει ο Ερντογάν.

«Δεν είναι μόνο ότι πιθανότατα αυτό το κομμάτι θα παραμείνει και είναι πολύ κοντά στο 50%, είναι ότι για την αντιπολίτευση δεν υπάρχει δεξαμενή ψηφοφόρων από την οποία μπορεί να αντλήσει για να καλύψει αυτό το χάντικαπ. Ακόμα και εάν επιτευχθεί,μια συμφωνία με τον κ. Ογάν (σ.σ. ο τρίτος υποψήφιος), που πήρε 5,2%, ίσως δεν φτάνει γιατί δεν μπορεί κάποιος να περιμένει ότι ο κ. Ογάν μπορεί αυτό το ποσοστό σαν μπλοκ περιχαρακωμένο να το παραδώσει ή να το καθοδηγήσει να ψηφίσει την αντιπολίτευση. Εν ολίγοις, θα είναι τεράστια έκπληξη εάν δεν επιβεβαιωθεί το σημερινό αποτέλεσμα και στις κάλπες της 28ης Μαΐου», κατέληξε ο κ. Υφαντής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ