Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνίδα νεκρή στη Γαλλία από αλλαντίαση -Οκτώ άνθρωποι στο νοσοκομείο από σαρδέλες κονσέρβα σε wine bar

Σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος μιας 32χρονης γυναίκας από αλλαντίαση στη Γαλλία, ύστερα από φαγητό που κατανάλωσε σε εστιατόριο του Μπορντό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για Ελληνίδα. Τα γαλλικά μέσα δεν μοιράζονται περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητά της. Γράφουν ακόμη ότι η γυναίκα διέμενε στο Παρίσι μαζί με τον σύντροφό της και εκδήλωσαν συμπτώματα αφού επέστρεψαν από το Μπορντό στο σπίτι τους, στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο σύντροφός της νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Παρισιού.

Το εστιατόριο ονομάζεται Tchin Tchin Wine Bar και τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει μια μίνι επιδημία, με 12 κρούσματα αλλαντίασης, εκ των οποίων οι 8 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Μπορντό και στην περιφέρεια Île-de-France. Ενας νοσηλεύεται στην εντατική και πέντε σε μονάδα αυξημένης φροντίδας.

Όλοι οι ασθενείς είναι ηλικίας κάτω των 41 ετών, με εξαίρεση μία εβδομηντάχρονη, σύμφωνα με τη «Le Parisien».

Το τελευταίο άτομο που πιστεύεται ότι έχει προσβληθεί από αλλαντίαση επέστρεψε από τη Γαλλία στην Ισπανία.

Ο Benjamin Clouzeau, ιατρός εντατικής θεραπείας στο CHU Pellegrin, ανέφερε ένα «νέο κρούσμα» στην Ισπανία, «που συνδέεται με την επιδημία του Μπορντό».

Ολοι ήταν τουρίστες από διάφορες χώρες και βρέθηκαν στη γαλλική πόλη το Σαββατοκύριακο για να δουν τον αγώνα Ιρλανδία-Ρουμανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι, ενώ είχαν επισκεφθεί το εν λόγω εστιατόριο στο Μπορντό μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου.

Το ύποπτο τρόφιμο, που ενδεχομένως προκάλεσε την αλλαντίαση στους 10 πελάτες του εστιατορίου, είναι κονσερβοποιημένες σαρδέλες σε λάδι, που παρασκευάστηκαν από τον ίδιο τον εστιάτορα.

«Σε αυτό το στάδιο, τα ύποπτα τρόφιμα είναι σαρδέλες σε κονσέρβα, σπιτικές, από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου», αναφέρουν η Νομαρχία της Nouvelle-Aquitaine και η Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας σε δελτίο Τύπου.

«Κάποιες σαρδέλες είχαν έντονη μυρωδιά και τις πέταξα, οι άλλες φαίνονταν καλές», δηλώνει ο εστιάτορας

«Παραδέχομαι ότι είχα μια παρτίδα με κονσερβοποιημένες σαρδέλες και ότι, όταν τις άνοιξα, αναγκάστηκα να πετάξω μερικές, γιατί είχαν έντονη μυρωδιά. Άλλες φαίνονταν καλές και σερβιρίστηκαν στους πελάτες», δήλωσε ο διευθυντής του εστιατορίου στην εφημερίδα «Sud Ouest», η οποία αποκάλυψε την ιστορία. «Είμαι συντετριμμένος γι’ αυτούς τους πελάτες, αν αποδειχθεί ότι αρρώστησαν στο εστιατόριό μου».

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Θρήνος στην Αιτωλοακαρνανία: “Έφυγε” ξαφνικά στον ύπνο του 4χρονο παιδάκι

Εχουν ληφθεί δείγματα από τις αρμόδιες γαλλικές υπηρεσίες και όλες οι κονσέρβες έχουν κατασχεθεί, ενώ το εστιατόριο προσωρινά είναι κλειστό.

Ο Thierry Touzet, αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Προστασίας Πληθυσμών του Τμήματος, σε συνέντευξη Τύπου χθες το πρωί ανέφερε:

«Από (τη Δευτέρα) 11 Σεπτεμβρίου δεν σερβίρονται πλέον σπιτικές κονσέρβες σε αυτό το κατάστημα. Επιπλέον, το μπαρ έκλεισε την επομένη. Παρατηρήσαμε μια πραγματική έλλειψη ελέγχου της διαδικασίας συντήρησης, η οποία γίνεται πολύ παραδοσιακά. Για να είμαστε σίγουροι, κατασχέσαμε όλες τις κονσέρβες, ακόμη και το σιγοβρασμένο αρνί και τα λαχανικά…».

Τι είναι η αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια ασθένεια που επηρεάζει το νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση.

Μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση μιας τοξίνης που παράγεται από βακτήρια, τα οποία αναπτύσσονται σε τρόφιμα που δεν έχουν κονσερβοποιηθεί, συντηρηθεί ή μαγειρευτεί σωστά.

Είναι θεραπεύσιμη, αλλά το 5-10% των περιπτώσεων είναι θανατηφόρες, ενώ μπορεί ακόμη να προκαλέσει προβλήματα όρασης ή και παράλυση.

Η περίοδος επώασης της νόσου μπορεί να κυμαίνεται από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες.

Τα συμπτώματα συχνά αρχίζουν με θολή όραση και δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, αλλά μερικές φορές μπορεί επίσης να εμφανιστούν διάρροια και εμετός.

Στην Αθήνα η σορός της 32χρονης Μαρίας που πέθανε από αλλαντίαση σε εστιατόριο του Μπορντό -Είχε παντρευτεί το Μάιο

Στην Αθήνα βρίσκεται πλεον η σορός της 32χρονης Μαρίας Γρυπιώτη.

Η άτυχη Μαρία, είχε ξεκινήσει πρόσφατα τον έγγαμο βίο της καθώς στα τέλη Μαΐου παντρέυτηκε τον αγαπημένο της στο Παρίσι, ωστόσο μία επίσκεψη στο εστιατόριο «Tchin Tchin Wine Bar» στο Μπορντό έμελλε να αποβεί μοιραία.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ