Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΜΥ: Ιστορικός χιονιάς η «Μήδεια» – Από τους χειρότερους εδώ και 40 χρόνια

Σε μία από τις εντονότερες των τελευταίων 40 ετών κατατάσσεται η χιονόπτωση που έπληξε τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες, όπως προκύπτει από τα ιστορικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, που συμμετείχε στις συσκέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η συνολική διάρκεια των χιονοπτώσεων ήταν οι 36 ώρες στην Αττική, με τις μεγάλες εντάσεις να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας επί 24 ώρες και να συνοδεύονται από ύψος χιονιού περίπου 20-25 εκατοστά.

Οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, 15 Φεβρουαρίου, στις 5 το πρωί, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Αττικής. Στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας, οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν στα υπόλοιπα βόρεια τμήματα του νομού και αργότερα και στα ανατολικά.

Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας συνεχίστηκαν και στο κέντρο της πόλης της Αθήνας. Οι χιονοπτώσεις ήταν πυκνές καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης, 16 Φεβρουαρίου με πολύ μεγάλες εντάσεις σε όλον τον νομό, ενώ επηρέασαν το κέντρο της πόλης της Αθήνας για 24 ώρες.

Από την πλευρά της η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στις 11 Φεβρουαρίου το οποίο επικαιροποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, συμμετείχε σε συσκέψεις της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και προχώρησε στην ενεργοποίηση εκτάκτων μετρήσεων/ραδιοβολίσεων και προσωπικού.

Καλλιάνος: Από τους ιστορικότερους χιονιάδες

Ιστορικό χιονιά χαρακτήρισε τη Μήδεια που σάρωσε τη χώρα μας, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτηση του στα social media.

Η κακοκαιρία «Μήδεια» ήταν ένας ιστορικός χιονιάς που εγκαταλείπει τη χώρα σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Μάλιστα αναφέρει πως είναι ο ιστορικότερος των τελευταίων 15 ετών και ένας από τους ιστορικότερους των τελευταίων 35 ετών.

Ο γνωστός μετεωρολόγος σημειώνει πως χιόνισε σχεδόν σε όλη τη χώρα και οι ελάχιστες θερμοκρασίες όλες αυτές τις ημέρες ήταν ακραίες.

«Πράγματι, το ψύχος που επισκέφτηκε την Ελλάδα ήταν “τέρας” όπως είχα πει μια εβδομάδα πριν, όχι μόνο γιατί χιόνισε σχεδόν σε όλη τη χώρα αλλά και γιατί οι ελάχιστες θερμοκρασίες όλες αυτές τις ημέρες ήταν ακραίες. Για παράδειγμα, 2 μέρες τώρα, γύρω από τη Φλώρινα, ο υδράργυρος κατρακύλησε στους -25°C! Πράγματι, ο χιονιάς αυτός μπαίνει πλέον στο πάνθεον των ιστορικότερων χιονιάδων για την Αττική (και όχι μόνο). Σίγουρα είναι ο ιστορικότερος των τελευταίων 15 ετών και ένας από τους ιστορικότερους των τελευταίων 35 ετών! Πράγματι, χιόνισε μέχρι και τα παραθαλάσσια της Αττικής, όπως σας είχα ενημερώσει εδώ και αρκετές μέρες και μάλιστα και με εντυπωσιακές χιονοστρώσεις δίπλα στις βάρκες…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει στην πλήρη ανάρτησή του:

Καλό μεσημέρι από την «αλπική» Άνω Γλυφάδα. Σήμερα, την επομένη της κακοκαιρίας, ο ήλιος λάμπει και η θερμοκρασία αγγίζει τους 6°C.

Μετά το πέρας αυτού του χιονιά, θα ήθελα να σημειώσω λίγα πράγματα :

Πράγματι, το ψύχος που επισκέφτηκε την Ελλάδα ήταν “τέρας” όπως είχα πει μια εβδομάδα πριν, όχι μόνο γιατί χιόνισε σχεδόν σε όλη τη χώρα αλλά και γιατί οι ελάχιστες θερμοκρασίες όλες αυτές τις ημέρες ήταν ακραίες. Για παράδειγμα, 2 μέρες τώρα, γύρω από τη Φλώρινα, ο υδράργυρος κατρακύλησε στους -25°C!

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Ρούλα Πισπιρίγκου: Η οικογένεια πουλά το σπίτι για να καλύψει τα έξοδα

Πράγματι, ο χιονιάς αυτός μπαίνει πλέον στο πάνθεον των ιστορικότερων χιονιάδων για την Αττική (και όχι μόνο). Σίγουρα είναι ο ιστορικότερος των τελευταίων 15 ετών και ένας από τους ιστορικότερους των τελευταίων 35 ετών!

Πράγματι, χιόνισε μέχρι και τα παραθαλάσσια της Αττικής, όπως σας είχα ενημερώσει εδώ και αρκετές μέρες και μάλιστα και με εντυπωσιακές χιονοστρώσεις δίπλα στις βάρκες. Οι φωτογραφίες δε, που βγάλατε, θα μείνουν στη ιστορία και σας αξίζουν συγχαρητήρια!

Εν κατακλείδι :

Ορισμένοι έσπευσαν να με “κατασπαράξουν” όταν πριν από μια εβδομάδα, μέσα από τη συχνότητα του MEGA, από τα ραδιόφωνα, από τα γραπτά μου εδώ στο FB αλλά και από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά site της Ελλάδας, “τόλμησα” να πω αυτό που έβλεπα, ότι δηλαδή έρχεται ένας χιονιάς που θα έμενε στην ιστορία με χιόνια και στα παραθαλάσσια της Αττικής.

Συμπεράσματα :

Ο καιρός έδωσε τις απαντήσεις του διότι αυτός είχε τον τελευταίο λόγο.

Ευτυχώς η πολιτεία ενήργησε σωστά σε ότι αφορά στους άστεγους, τους οικονομικά ασθενέστερους και τα αδέσποτα που μέρες πριν είχα αναφέρει.

Ευχαριστώ τους συναδέλφους μου στο MEGA που με εμπιστεύθηκαν “τυφλά” γιατί όλες αυτές τις ημέρες τους ενημέρωνα για το που πρέπει να πάνε να στήσουν τις κάμερες κατά τη διάρκεια των δελτίων. Ευχαριστώ θερμά και τους διευθυντές μου για την άψογη επικοινωνία όλες αυτές τις ημέρες αλλά και τους δημοσιογράφους παρουσιαστές. Ευχαριστώ και τους τεχνικούς που έκαναν τα πάντα για να φτάσει η είδηση γρήγορα σε εσάς.

Μα πάνω απ’ όλα ευχαριστώ όλες και όλους εσάς που με ακολουθείτε πίστα από το 2008 που πρωτοξεκίνησα στην ΕΡΤ, που με παρακολουθείτε καθημερινά, που ενημερώνεστε από εμένα και που εμπιστεύεστε τις προγνώσεις μου. Δυστυχώς λόγω φόρτου εργασίας δεν κατάφερα να απαντήσω στα άπειρα μηνύματα σας που με ρωτούσατε για τον καιρό της περιοχή σας. Όμως πιστεύω σας τα είχα γράψει αναλυτικά εδώ με τα status μου.

Γράφτηκε ιστορία λοιπόν με αυτόν τον χιονιά! Θα τον θυμόμαστε για πάρα πολλά χρόνια και θα πρέπει να νιώθουμε ευτυχισμένοι που τον ζήσαμε!

 

*Πηγή φωτογραφίας: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ