Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσημο: Αυστηρό lockdown από αύριο στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Σε αυστηρό lockdown μπαίνει από αύριο, Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, στις 6 το πρωί ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, λόγω της ανησυχίας που προκαλεί η διασπορά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην περιοχή.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η ανίχνευση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού προκαλεί έντονο προβληματισμό στην επιτροπή των ειδικών. Το μεγαλύτερο ποσοστό γνωστοποίησε και πιο συγκεκριμένα τα 2/3 των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της εν λόγω μετάλλαξης, έχουν βρεθεί ή έχει φανεί από την ιχνηλάτηση ότι σχετίζονται με συγκεκριμένες περιοχές του δήμου και ιδιαίτερα με τη δημοτική ενότητα Ευόσμου.

«Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, να τηρούν αυστηρ, πιστά και κατά γράμμα τα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά της συγκεκριμένης, εξαιρετικά επικίνδυνης όπως εξηγήσαμε, μετάλλαξης» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ιδιαίτερη αναφορά στην επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής έκανε εξάλλου νωρίτερα και η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κρούοντας το καμπανάκι για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η κυκλοφορία της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς «σε αντίθεση με το βρετανικό στέλεχος επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων». «Γι αυτό τον λόγο και με στόχο τον περιορισμό της διασποράς αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός από αυστηρό lockdown στην περιοχή αυτή, συστήνουμε και εκτεταμμένο testing για έγκαιρη ιχνηλάτηση των φορέων».

Τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο είναι:

-Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Ισχυρές βροχές και καταιγίδες και ψύχρα από την Κυριακή

–Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία.

-Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα super markets, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

-Αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

-Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τον δήμο. Η είσοδος και η έξοδος επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

-Δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

-Αναστέλλεται η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

-Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.

-Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν, όπως και σε όλη τη χώρα, με τη μέθοδο του take away και του delivery. Όσον αφορά στο take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους παραμένει υποχρεωτική, καθώς και η αποστολή SMS πριν από οποιαδήποτε επιτρεπόμενη μετακίνηση.

Σημειώνεται, ότι τα παραπάνω μέτρα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι τις 1 Μαρτίου 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ