Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζοζέπ Μπορέλ: Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τις καταστροφές στην Ουκρανία

«Η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει την καταστροφή στην Ουκρανία» είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στη διάρκεια της υπουργικής συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που διεξάγεται στο Λοτζ της κεντρικής Πολωνίας.

«Έχουμε κατασχέσει σχεδόν 20 δισεκ. ευρώ από ολιγάρχες και πρόσωπα που υποστηρίζουν τη Ρωσία και ελέγχουμε περίπου 300 δισεκ. οικονομικών πόρων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας», δήλωσεο Μπορέλ.

«Τα χρήματα αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», είπε.

Ο ΟΑΣΕ έχει 57 μέλη, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Ουκρανία.

Η Πολωνία, η οποία προεδρεύει φέτος του οργανισμού, αρνήθηκε την είσοδο του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο έδαφός της. Η Μόσχα κατήγγειλε αυτή την απόφαση χαρακτηρίζοντάς την «προκλητική».

Η Ρωσία εκπροσωπείται στο Λοτζ από τον πρεσβευτή της στον ΟΑΣΕ.

Ο Μπορέλ κατήγγειλε την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, εκτιμώντας πως συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αρχών του ΟΑΣΕ.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Πέντε συλλήψεις και 1.411 παραβάσεις των μέτρων

«Η Ρωσία έφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη, υπονόμευσε το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν σεβάστηκε τις διεθνείς υποχρεώσεις της», δήλωσε.

Ο Μπορέλ δήλωσε επίσης πως η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν «ανάγκη μια νέα τάξη ασφαλείας στην Ευρώπη, αφού η Ρωσία διέλυσε εντελώς αυτή που είχαμε».

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης μια πρόταση «που έχει στόχο να υποστηριχθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια ιδέα που «πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί κατ’ αρχάς από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια από τα Ηνωμένα Έθνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ