Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η σημασία της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και το «αντίδοτο» στην τουρκική προκλητικότητα

Κομβικής σημασίας χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση η διήμερη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα σήμερα και αύριο, καθώς «χτίζεται» ένας άξονας συμμαχιών της ελληνικής πλευράς με την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα Εμιράτα που θα λειτουργήσει ως «ομπρέλα» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, στοχεύοντας στην ανάδειξη της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η επίσκεψη είναι η πρώτη Αιγύπτιου ανώτατου αξιωματούχου στην Αθήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο κρατών, που υπεγράφη στο Κάιρο τον περασμένο Αύγουστο μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του Αιγύπτιου ομολόγου του, Σάμεχ Σούκρι.

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά σε αυτή την επίσκεψη, γιατί θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, ότι η Αίγυπτος τάσσεται υπέρ των ελληνικών θέσεων στη Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που προσδοκά να αποτυπωθεί και στις δηλώσεις του Προέδρου Σίσι. Πάντως, στις συζητήσεις Μητσοτάκη – Σίσι σήμερα στο Μαξίμου αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις που πυροδοτούνται τις ΗΠΑ μετά την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και οι πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες στη Γαλλία.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Πολύωρη διακοπή νερού σήμερα 16/2 σε περιοχή της Θεσσαλονίκης

Το πρόγραμμα του Αιγύπτιου προέδρου

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη σήμερα το πρωί και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να συναντήσει την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα τον υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το βράδυ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αιγύπτιου ομόλογου της. Αύριο το πρωί ο Αιγύπτιος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ