Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεοδωρίδου: Ανεπαρκείς οι δύο δόσεις για την Όμικρον

Η αποτελεσματικότητα ως προς την Όμικρον με δύο δόσεις είναι ανεπαρκής. Η χορήγηση της τρίτης δόσης παρέχει άμεση προστασία, χωρίς να είναι γνωστή ακόμη η διάρκεια. Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κυμαίνονται ανά τη μελέτη, από 33% έως 55% και 80%, σύμφωνα με όσα είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

“Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο”, είπε σύμφωνα με το capital.gr, η κυρία Θεοδωρίδου.

“Η αυξημένη μεταδοτικότητα και ήπια κλινική νόσος είναι γεγονός. Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει τις μελέτες για την παθογένεια της λοίμωξης. Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτατο αναπνευστικό σύστημα αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα ηπιότερα συμπτώματα και να μην έχουμε επιπλοκές στους πνεύμονες. Ωστόσο, διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τα ευάλωτα άτομα. Όμως ας αναλογιστούμε η εξέλιξη να είναι θετική”, είπε.

Όπως επεσήμανε στη συνέχεια η κυρία Θεοδωρίδου: “τις τελευταίες ημέρες γίνεται στην εμφάνιση συλλοιμώξεων με την εμφάνιση Δέλτα και Omicron, που μπορεί να πλήξουν τους πλέον ευάλωτους. Το στοιχείο θα έπρεπε να αποτελεί υπενθύμιση για εμβολιασμό κατά της γρίπης, που θα έπρεπε να κάνουμε. Το 2022, κάθε χώρα θα έπρεπε να θωρακίσει την κοινωνία με εμβόλια, παλαιά και νέα, να υπάρχει διαθεσιμότητα στις νέες αντιικές θεραπείες. Στόχος είναι η ενδημικότητα του ιού”, συμπλήρωσε η καθηγήτρια.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Έρχονται άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πυρκαγιές

“Η τρίτη δόση σε ανηλίκους δεν προβλέπεται για το γενικό πληθυσμό των παιδιών, προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις ανοσοκατασταλμένων παιδιών και εφήβων. Παράλληλα, γίνονται συνεχώς παραλαβές εμβολίων για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού αποτελούν ευχάριστη έκπληξη”.

Αναφορικά με την αξιοπιστία των rapid test, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, τόνισε ότι φτάνει στο 70%. Προανήγγειλε μάλιστα αλλαγές για τη διενέργεια των τεστ την Πέμπτη, από τον υπουργό Υγείας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι η ευαισθησία των rapid είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ήδη έχει ανακοινωθεί σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να κάνουν τεστ PCR. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό αριθμό testing έναντι των άλλων χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ