Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιστορική στιγμή: Το ρόβερ της NASA προσεδαφίστηκε στον Άρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε live την ιστορική προσεδάφιση του ρομποτικού ρόβερ «Perseverance» της αποστολής Mars 2020 της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στον Άρη.

Πρόκειται για μια τολμηρή απόπειρα για κάθοδο στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη», η οποία αναμένεται να ξεκινήσει λίγο πριν τις 11 ώρα Ελλάδας, με σκοπό -αν όλα πάνε καλά- να αναζητήσει ίχνη μικροβιακής ζωής στον πλανήτη και να τον μελετήσει γεωλογικά.

Είναι η πρώτη φορά που θα δούμε σε πραγματικό χρόνο ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο να προσεδαφίζεται στον «κόκκινο πλανήτη», με τη NASA να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον μεταδίδοντας live όλη τη διαδικασία:

Προτού όμως γίνουν όλα αυτά, θα περάσουν «επτά λεπτά τρόμου», όπως τα λέει η NASA, εωσότου βεβαιωθεί ότι το ρόβερ, το οποίο έκανε ένα επτάμηνο διαστημικό ταξίδι απόστασης 470 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, κατέβηκε σώο και αβλαβές στην επιφάνεια του ‘Αρη, ενός προορισμού με κακή φήμη στη διαστημική ιστορία, καθώς ουκ ολίγες φορές -σχεδόν τις μισές- έχουν αποτύχει οι απόπειρες προσεδάφισης. Το “Perseverance” είναι το πέμπτο ρόβερ που οι ΗΠΑ στέλνουν στον ‘Αρη.

Δύο άλλα σκάφη, ένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα από την Κίνα, έφθασαν επίσης στον ‘Αρη μέσα στο Φεβρουάριο. Το αραβικό σκάφος “Hope” τέθηκε ήδη σε τροχιά γύρω του, ενώ το κινεζικό ετοιμάζεται για να στείλει το δικό του ρομποτικό ρόβερ, που θα είναι το πρώτο για την Κίνα στο γειτονικό πλανήτη.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Καιρός 15/02: Βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Το βάρους πέντε τόνων κινεζικό “Tianwen-1” («Ερωτήματα στον Ουρανό») θα στείλει στην επιφάνεια του ‘Αρη, στον κρατήρα «Ουτοπία», μια άκατο και ένα ρομποτικό ρόβερ βάρους 250 κιλών, το οποίο θα κινείται με ηλιακή ενέργεια.

Μεταξύ άλλων, διαθέτει ραντάρ που μπορεί να «δει» έως 100 μέτρα στο υπέδαφος, ενώ θα αναζητήσει και ίχνη ζωής επί δύο χρόνια. Αν αυτή η αποστολή είναι επιτυχής, η Κίνα θα γίνει η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που θα προσεδαφίσει ένα όχημα σε ένα άλλο κόσμο. Η ασιατική χώρα έχει κάνει κάτι ανάλογο ήδη στη Σελήνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ