Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καθαρά Δευτέρα: Κούλουμα, χαρταετός και περιοριστικά μέτρα στο lockdown

Υπό τα περιοριστικά μέτρα λόγω lockdown γιορτάζονται φέτος τα κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα, καθώς ισχύει η απαγόρευση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο και το πέταγμα του χαρταετού μπορεί να γίνει μόνο σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας. Οι μετακινήσεις θα πρέπει να γίνουν με κωδικό sms στο 13033,

Για την Καθαρά Δευτέρα θα ισχύσουν οι περιορισμοί που είναι σε εφαρμογή έως τώρα, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Αυτό σημαίνει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει στην Αττική και σε άλλες περιοχές και την Καθαρά Δευτέρα, ημέρα που η παράδοση θέλει το πέταγμα του χαρταετού. Η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει εκτός δήμου, καθώς η μετακίνηση για άθληση (το sms στο 13033 με τον κωδικό 6 δηλαδή) ισχύει μόνο για πεζή ή με ποδήλατο. Αναλυτικά, όλα τα μέτρα που ισχύουν έως τις 22 Μαρτίου και ειδικά για την Καθαρά Δευτέρα.

Πώς θα γίνει το πέταγμα χαρταετού – Ολα τα μέτρα για την Καθαρά Δευτέρα

χαρταετός την Καθαρά Δευτέρα

Διευκρινίσεις έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τα μέτρα που ισχύουν την Καθαρά Δευτέρα και το πώς μπορούν οι πολίτες να τηρήσουν το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού χωρίς να κινδυνεύουν να παραβιάσουν τους κανόνες και να πληρώσουν πρόστιμο.  Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ξεκαθάρισε ότι το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα μπορεί να γίνει κοντά στις οικίες των πολιτών και συγκεκριμένα εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Παράλληλα, όπως και τις υπόλοιπες ημέρες μέσα στο καθεστώς αυστηρού lockdown, οι μετακινήσεις για άσκηση και βόλτα με κατοικίδιο με SMS 6 στο 13033 επιτρέπονται μόνο για όσους κινούνται πεζή ή με ποδήλατο. Έχει ξεκαθαρίσει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας την Καθαρά Δευτέρα ισχύει την ίδια ώρα που ισχύει τις καθημερινές. Αναλυτικά ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε για την Καθαρά Δευτέρα τα παρακάτω:

  • Δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις πλην των γνωστών εξαιρέσεων (π.χ. για εργασία ή επιστροφή σε μόνιμη κατοικίας).
  • Οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες με τους κωδικούς 2 και 3 στο 13033 πραγματοποιούνται μόνο εντός δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.
  • Οι μετακινήσεις για άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο με κωδικό 6 στο 13033 επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο ενώ στις μετακινήσεις με κωδικό 4 για παροχή βοήθειας οι αστυνομικοί ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.
  • Επομένως το έθιμο του χαρταετού μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας με τους περιορισμούς των μετακινήσεων και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους.
  • Παράλληλα η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά, όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 21:00 έως τις 5:00 για τις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου καθώς και σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ