Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κεταμίνη: Σε ποιους διατίθεται νόμιμα και πως μπορεί να την προμηθεύτηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου

Την ίδια ώρα που οι διωκτικές αρχές ερευνούν τον τρόπο με τον οποίον προμηθεύτηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου την μεγάλη ποσότητα κεταμίνης, με την οποία φέρεται να δολοφόνησε την 9χρονη κόρη της, Τζωρτζίνα, ειδικοί και υπεύθυνοι εταιρειών μιλούν στο newsit.gr για το πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το συγκεκριμένο αναισθητικό.

Δεν πωλείται σε φαρμακεία, ενώ όταν χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς – ψυχιατρικούς σκοπούς, όπως σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, η χορήγηση της γίνεται μόνο εντός του νοσοκομείου και συνήθως σε εισπνεόμενη μορφή και σε ενήλικες.

Τα ενδεχόμενα που εξετάζουν οι αρμόδιοι είναι η φερόμενη ως δράστις είτε να είχε προμηθευτεί το σκεύασμα από κάποιον γνωστό της σε εταιρεία, είτε να υπήρξε πλαστογραφία συνταγογράφησης, είτε να της την έδωσε κάποιος γνωστός της κτηνίατρος. Χωρίς συνταγογράφηση δεν μπορεί να δοθεί το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Ο Δημήτρης Τσόκανος, ιδιοκτήτης εταιρείας κτηνιατρικών-ιατροτεχνολογικών προϊόντων μιλά στο newsit.gr και ξεκαθαρίζει ότι το εν λόγω σκεύασμα δεν μπορεί να το αγοράσει ο καθένας καθώς χορηγείται αυστηρά σε κτηνιάτρους και κτηνιατρικές κλινικές.

«Είναι κτηνιατρικό σκεύασμα σε ενέσιμη μορφή και μόνο κτηνίατροι αυστηρά το χρησιμοποιούν καθότι το σκεύασμα αυτό, με βάση το νόμο 1729/87 χορηγείται μόνο με ειδική δίγραμμη συνταγή, όπως για τα ναρκωτικά. Είναι ναρκωτική ουσία, κυκλοφορεί μόνο σε ενέσιμη μορφή και το χρησιμοποιούν αποκλειστικά συνάδελφοι. Εμείς το διακινούμε μόνο σε συναδέλφους κτηνιάτρους και κτηνιατρικές κλινικές. Απαγορεύεται η διάθεσή τους σε ιδιώτες κάθε μορφής».

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Βούλα: Μαφιόζικη επίθεση -Δύο άτομα με μηχανή πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σοβαρά έναν άνδρα

Ο κύριος Τσόκανος εξηγεί αναλυτικά πώς διατίθεται τα συγκεκριμένο αναισθητικό. «Τα σκευάσματα επί χρόνια κυκλοφορούν στα 10ml, τελευταίως κυκλοφορούν και σε 50 και 100ml και χρησιμοποιούνται σε επεμβάσεις κυρίως στα ιπποειδή και στα σκυλιά και στις γάτες. Η πλέον εύχρηστη μορφή είναι των 10ml και των 50ml, 15€ και 77,15€ λιανική τιμή αντίστοιχα. Το θεωρώ άκρως απίθανο να το έχει πάρει κάποιος μόνος του, δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις. Κυκλοφορούν τέσσερα-πέντε σκευάσματα στην ελληνική αγορά. Δεν κυκλοφορεί στην αγορά για να χορηγείται στους ενήλικες. Παλιότερα είχαμε το Κεταλάρ αλλά αποσύρθηκε, είχε αρκετές παρενέργειες. Μπορεί κάποιος να το παίρνει παράνομα αλλά δεν γνωρίζω. Αυτό το σκεύασμα, αν παρανόμως το πάρει κάποιος να το δώσει από το στόμα, να το βάλει π.χ. στο φαγητό θα προκαλέσει δηλητηρίαση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ