Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός – Θεοδωρίδου: Επιφυλάξεις ειδικών για τέταρτη δόση εμβολίου

Στην τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε, κατά την ενημέρωση της Τρίτης, 1 Φεβρουαρίου, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, υπάρχει σκεπτικισμός των ειδικών αναφορικά με τις επαναλαμβανόμενες δόσεις εμβολίου. Η καθηγήτρια ανέφερε ότι αυτές δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική και θα πρέπει να βρεθεί ένα εμβόλιο που θα σταματά την μετάδοση του ιού.

Εμβόλια που σταματούν τη μετάδοση του ιού το μεγάλο στοίχημα

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Όμικρον, τα εμβόλια και τις μέχρι στιγμής έρευνες. Σύμφωνα με την ίδια, οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, «δεν αποτελούν λύση. Το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρξουν εμβόλια που σταματούν τη μετάδοση του ιού». Η ίδια εξήγησε ότι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση δόσεων στα υπάρχοντα εμβόλια δεν είναι ικανή να σταματήσει τα νέα στελέχη του ιού.

«Αυτό που μας έχει απογοητεύσει είναι ότι δεν μπορεί το εμβόλιο να χτίσει το τείχος της ανοσίας και να σταματήσει την μετάδοση. Ενώ το εμβόλιο σύμφωνα με την έρευνα είναι αποτελεσματικό και μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τον ιό», είπε η κα Θεοδωρίδου.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Πρόταση για τον ψηφιακό φόρο θα καταθέσει η Ευρώπη μέχρι τα τέλη του 2020

«Ως προς τη θνητότητα, η τρίτη δόση του εμβολίου προστατεύει κατά 95% μετά από δύο εβδομάδες από τη χορήγησή της», σημείωσε. Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, το αντίστοιχο ποσοστό με δύο δόσεις του εμβολίου ανέρχεται σε 59%.

Τι ισχύει με την τρίτη δόση

«Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου είναι της τάξεως του 50% σε ό,τι αφορά τη νόσο, κριτήριο χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικό για τον FDA. Σκεπτικοί είναι οι επιστήμονες για το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο σύνδρομο του long covid το οποίο, όπως υπογράμμισε, απασχολεί πολύ τους ειδικούς, παρότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία. «Άτομα με δύο δόσεις έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτό το σύνδρομο», τόνισε η καθηγήτρια.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ