Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύκλωμα “πουλούσε” supercars στην μισή τιμή – Ανάμεσά στα θύματα γνωστοί ποδοσφαιριστές

Ρεπορτάζ – Βασίλης Παναγιωτίδης

Δεκάδες μπορεί και εκατοντάδες να είναι τα θύματα, κυρίως από την Βόρεια Ελλάδα, κυκλώματος που υπόσχονταν πολυτελή οχήματα και supercars στους ενδιαφερόμενους. Το συγκεκριμένο κύκλωμα που δρούσε από τον Σεπτέμβριο του 2020, είχε έδρα την Πάτρα και σε αυτό συμμετείχε γνωστός εκτελωνιστής από την συγκεκριμένη πόλη, καθώς και ένας γνωστός πρώην αθλητικός παράγοντας.

Το συγκεκριμένο κύκλωμα όπως φαίνεται είχε απλώσει τα δίχτυα τους σε διάφορους κύκλους, αφού τα περισσότερα γνωστά μέχρις στιγμής θύματα είναι κυρίως από τον χώρο του ποδοσφαίρου (31 ποδοσφαιριστές Α΄ και Β΄ Εθνικής), επιχειρηματίες, γιατροί και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Οι δράστες σύμφωνα με πληροφορίες του reportazdromou.gr, έβρισκαν τα θύματά τους μέσω κάποιου μεσάζοντα και στην συνέχεια ανέφεραν σε αυτά, πως έχουν αποκτήσει επαφές με διάφορες χώρες του εξωτερικού και μπορούν να τους πουλήσουν αυτοκίνητα σε πολύ χαμηλή τιμή. Αυτό γινόταν είτε με το πρόσχημα πως πρόκειται για κατασχεμένα και αποδεσμευμένα, από τράπεζα της Γερμανίας τα οποία θα τους μεταπουλούσαν σε πολύ χαμηλή τιμή, είτε πως πρόκειται για αυτοκίνητα test drive με λίγα χιλιόμετρα που θα έφταναν από την Ιταλία.

Πως δρούσε το κύκλωμα

Μετά τις πρώτες επαφές, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, έδιναν στα μέλη του συγκεκριμένου κυκλώματος, αρκετά μεγάλες προκαταβολές για να προχωρήσει η διαδικασία. Μάλιστα πολλές φορές για να γίνουν πιο πειστικοί προς τα θύματά τους έστελναν φωτογραφίες των οχημάτων που είχαν αγοράσει, τις οποίες τελικά είχαν κατεβάσει από το διαδίκτυο μετά από τυχαία αναζήτηση.

“Τους έταζαν πως το όχημα αυτό, θα είναι με λίγα χιλιόμετρα, πιθανόν από test drive, από κάποια χώρα της Ευρώπης και ότι θα έρθει άμεσα στα χέρια τους”, εξηγεί στην σελίδα reportazdromou.gr, ο δικηγόρος ενός εκ των θυμάτων, Πασχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως “τελικά ουδέποτε, αυτά τα οχήματα έφταναν στα χέρια τους”.

Στην συνέχεια όπως αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος ξεκινούσε ένας άλλος κύκλος με ψεύτικες υποσχέσεις, ότι το όχημα αυτό θα αργούσε να παραδοθεί και πως θα μπορούσε ο ενδιαφερόμενος να πάρει ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο για να κάνει τη δουλειά του. “Εν τέλη πολλές φορές δεν ερχόταν καν αυτό το ενοικιαζόμενο όχημα, οπότε συνεχιζόταν μία κατάσταση με ψεύδη, η οποία έφτασε πλέον να έχει πάρει την νομική οδό”, σημειώνει.

Να σημειωθεί πως το κύκλωμα για να γίνει ακόμα πιο πειστικό δεχόταν τις περισσότερες προκαταβολές μέσω τραπεζικών καταθέσεων, οι οποίες τελικά χάνονταν. “Οι άνθρωποι αυτοί δρούσαν κατ επάγγελμα. Κάθε φορά έλεγαν στα θύματα, πως το αυτοκίνητο πολύ σύντομα θα είναι στα χέρια τους. Μάλιστα χρησιμοποιούσαν και την δικαιολογία πως το αυτοκίνητο καθυστερεί γιατί βρίσκεται στις φορολογικές αποθήκες στην Ιταλία και την επόμενη στις φορολογικές αποθήκες της Ελλάδας, χωρίς τελικά όχημα να υπάρχει”, επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Συνελήφθη 63χρονη οδηγός που πάτησε εν ψυχρώ τον σκύλο – Πρόστιμο 40.500 ευρώ

Η συγκεκριμένη υπόθεση για να μπορέσει να αποκαλυφθεί χρειάστηκε πάνω από έναν ολόκληρο χρόνο, καθώς έπρεπε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή μηνύσεων κατά των δύο δραστών. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός εκ των θυμάτων, ο οποίος από τις οικονομίες του έδωσε στους δράστες περίπου 10.000 ευρώ σε δύο δόσεις των 4.000 και των 6.000 ευρώ, για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο που κόστιζε 25.000 ευρώ.

Να σημειωθεί πως σε όλες τις περιπτώσεις τα θύματα έχουν προβεί σε μηνύσεις κατά των υπαιτίων, οι οποίοι κατηγορούνται για το αδίκημα της υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών που έλαβαν ως προκαταβολές, ενώ παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα θα κάνουν αγωγές και για ψυχική οδύνη. “Εμείς προσπαθούμε από την πλευρά μας, να πάρει ο εντολέας μου τα χρήματά του πίσω και επειδή όλο αυτό το διάστημα βίωσε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, λόγω της ασθένειας του πατέρα του, που ταυτόχρονα με την έλλειψη αυτοκινήτου, αναγκαζόταν να μετακινείται είτε με ταξί, είτε με λεωφορείο, προκειμένου να πηγαίνουν στον γιατρό, είτε στο νοσοκομείο ζητάει και ηθική βλάβη”. Αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Έταζαν και ακριβά τροχόσπιτα

Πέρα από τα ακριβά αυτοκίνητα το κύκλωμα είχε φτάσει στο σημείο να «πουλάει» σε ενδιαφερόμενους ακόμα και τροχόσπιτα πολυτελείας, κόστους πολλών χιλιάδων ευρώ. Θύματά τους ήταν δύο επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι για να τα αγοράσουν έδωσαν προκαταβολές που έφτασαν και τις 20.000 ευρώ, χωρίς να τα παραλάβουν ποτέ.

Εν τω μεταξύ να σημειωθεί πως από τις αρχές διερευνάται το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, με την έρευνα να συνεχίζεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ