Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κ. Ιακώβου για περίπτερα και ψιλικά: “Η επιβίωση είναι μεγάλη πλέον υπόθεση και δεν είναι δεδομένη”

Κείμενο/Συνέντευξη: Γεωργία Σκονδράνη 

Την κατάσταση που βρίσκονται τώρα τα ψιλικά, τα περίπτερα αλλά και το εμπόριο στη Θεσσαλονίκη λόγω της πανδημίας, σχολίασε στα ektaktanea, ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας αλλά και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ιακώβου.

Ο κ. Ιακώβου μεταξύ άλλων δήλωσε πως η εποχή που ζούμε είναι δύκολη, οι τζίροι πέφτουν συνεχώς στα καταστήματα και τα λουκέτα έρχονται αναπόφευκτα.

Σαν πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας αλλά και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης, πείτε μας σε τι κατάσταση βρίσκονται τώρα με την καραντίνα τα  καταστήματα που αντιπροσωπεύετε;

Τα σημεία της μικρής λιανικής, είτε αυτά είναι περίπτερα είτε καταστήματα ψιλικών, παντοπωλεία, μίνι μάρκετ, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Από το πρώτο κύμα της πανδημίας κλήθηκαν οι επιχειρήσεις να σηκώσουν ένα μεγάλο βάρος, να παραμείνουν ανοιχτές και να μη δέχονται κάποια υποστήριξη, παρά τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία.

Από το καλοκαίρι και μετά, που άρχισαν οι πρώτες επιπλέον απαγορεύσεις, όπως αυτή με την πώληση αλκοόλ, μέχρι και τώρα που μόνο τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν με το ωράριο που επιθυμούν, τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, παρά τους περιορισμούς, τα μέτρα στήριξης είναι ανεπαρκή και ελάχιστοι συνάδελφοι επωφελούνται. Αυτό είναι που προσπαθούμε να αλλάξουμε, τόσο στην Ένωση Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας, όσο και στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης. Καταφέραμε να επωφεληθούν τα περίπτερα κάποιων μέτρων, όπως τη μείωση μισθώματος, αλλά συνολικά ο κλάδος πονά και αυτό φαίνεται παντού.

Πολλοί συνάδελφοι κλείνουν αυτοβούλως τα σημεία τους, ακόμα και ανεξάρτητα από τους περιορισμούς, καθώς τα έσοδα της ημέρας τους δε φτάνουν καν για την κάλυψη των πάγιων εξόδων τους!

Συνολικά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πτωτικούς τζίρους σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων και ενδεχόμενα λουκέτα.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα υπόλοιπα μέλη των Σωματείων που έχω την τιμή να εκπροσωπώ ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης. Η πλειοψηφία των κλάδων αντιμετωπίζει προβλήματα και φτάνουν πολύ συχνά αιτήματα στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης τα οποία πάντα προωθούμε και τασσόμαστε στο πλευρό των Σωματείων-Μελών.

Με το σύστημα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που έγινε μέσω μορίων υπήρξε τελικά πρόβλημα και πολλές επιχειρήσεις δεν χρηματοδοτήθηκαν καθόλου. Είχατε ανάλογες περιπτώσεις στον κλάδο σας; τι έγινε με αυτούς τους επιχειρηματίες; Πως επιβιώνουν;

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε υπό κατάληψη κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων του κλάδου έμεινε εκτός, είτε εξαρχής λόγω Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας, είτε στη συνέχεια λόγω μορίων. Ειδικά για τα καταστήματα ψιλικών ήταν πολύ δύσκολο να επωφεληθούν λόγω της ποικιλίας των Κ.Α.Δ. Ευτυχώς δόθηκε η δυνατότητα και αρκετοί λογιστές μπόρεσαν να κάνουν αλλαγές μεταξύ κύριων και δευτερευόντων Κ.Α.Δ. και με αυτόν τον τρόπο κάποιες επιχειρήσεις να λάβουν μία ανάσα.

Η επιβίωση είναι μεγάλη πλέον υπόθεση και δεν είναι δεδομένη. Ο κόσμος λιγοστός, ειδικά στο κέντρο, οι επιχειρήσεις έχουν πελάτες κυρίως τους εργαζόμενους του κέντρου. Ίσως οι γειτονιές να είναι σε καλύτερη κατάσταση όμως τα μαγαζιά είναι μικρά, κάτι που περιορίζει πολύ τον αριθμό των καταναλωτών, και τα ωράρια επίσης περιοριστικά.

Από λίγα λοιπόν προγράμματα μπόρεσε ο κλάδος να επωφεληθεί, ενώ έμεινε έξω και από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Θεωρείτε πως τα μέτρα της κυβέρνησης (κλείσιμο της εστίασης και του εμπορίου, συνεχιζόμενα lockdown) για την πανδημία βοηθούν την κατάσταση ή την δυναμιτίζουν;

Το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι ιδιαίτερα λεπτό. Από τη στιγμή που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία υγειονομική κρίση, στην οποία ουσιαστικά πριν από όλα κινδυνεύει η ίδια μας η ζωή, τα πράγματα είναι δύσκολα και κάθε απόφαση καθοριστική. Η ισορροπία βρίσκεται εκεί που τα περιοριστικά μέτρα «ανταμείβονται» και ο επιχειρηματίας, ο πολίτης κατανοεί ότι υπάρχει λόγος για την υπομονή του. Από την πλευρά μας, εμπιστευόμασταν την επιτροπή λοιμοξιολόγων αλλά πλέον δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.

Το «δύο ακόμη εβδομάδες» μας κούρασε και παρά το γεγονός ότι ελπίζουμε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να είναι για τη γρηγορότερη δυνατή έξοδό μας από την πανδημία, η ψυχολογία μας είναι πραγματικά πεσμένη.

Έτσι συνολικά, ζητούμε την ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Επαγγελματίες που βλέπουν τόσο καιρό τις επιχειρήσεις τους κλειστές, θα χρειαστούν, όπως και όλοι μας, καιρό για να ανακάμψουν και τα μέτρα της κυβέρνησης οφείλουν να είναι στραμμένα προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ