Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήνυμα Μητσοτάκη: Θα δώσουμε σαρωτική απάντηση σε όσους νομίζουν ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ

Νέα απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ΕΛΚ.

Στη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «United in Solidarity: Defending Western Democracy», στο πλαίσιο του 27ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιείται στο Ρότερνταμ, και αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κάθε προσπάθεια παραβίασης της εθνικής μας κυριαρχίας θα τιμωρηθεί σκληρά».

Φωτογραφίζοντας όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα μας δεν θα ανεχθεί «καμία νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, που βασίζεται στις φαντασίες χαμένων αυτοκρατοριών», για να προσθέσει: «Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο».

Ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε με έμφαση ότι θα δοθεί «σαρωτική απάντηση σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ».

Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας υπέρ της Ουκρανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Θυμάμαι όταν είχαμε τα νέα ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η αλήθεια είναι ότι, παρότι είχαμε πρόσβαση στις πληροφορίες, δεν πιστεύαμε ότι θα γίνει. Δεν χρειάστηκε πολύ να καταλάβουμε τι σημαίνει ένας πόλεμος στην ήπειρό μας. Είναι ένας νέος κόσμος. Η Ελλάδα, παρότι είναι μια χώρα σχετικά κοντά στους Ρώσους, λόγω ορθόδοξης παράδοσης, ήταν σαφές ότι έπρεπε να κάνει τη σωστή επιλογή και να στηρίξει την Ουκρανία με όποιον τρόπο γίνεται», τόνισε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του. Και συνέχισε: «Στείλαμε πολεμικό υλικό. Στείλαμε μήνυμα σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα μπορούν να ξαναγραφτούν με την ισχύ, ότι θα υπάρξει μια σαρωτική απάντηση».

«Το τελευταίο στοιχείο που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ίσως κάποιοι στη Ρωσία να είναι χαρούμενοι αν αυτό συμβεί, αλλά θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε και ταυτόχρονα θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα θέσουμε εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Γι’ αυτό και πριν την ουκρανική κρίση εμείς θέλαμε να ενδυναμώσουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις, για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια αποτρεπτική ισχύ. Είμαστε μια δύναμη ειρήνης, είμαστε μια αμυντική δύναμη, αλλά θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οποιαδήποτε υπόνοια απειλής της κυριαρχίας μας θα τιμωρείται με αυστηρό τρόπο», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: «Η δύναμή μας είναι η ενότητά μας»

«Σοκαριστήκαμε ανακαλύπτοντας τι σημαίνει να έχουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, κάτι που έμοιαζε αδιανόητο και μάλιστα οι ιδρυτές αυτού του κόμματος καθώς και οι ιδρυτές της ΕΕ αγωνίστηκαν τόσο σκληρά ώστε να διασφαλίσουν και επιπλέον πολλοί πίστευαν πως ήταν περιχαρακωμένο και ότι η ακεραιότητα της Ευρώπης δεν θα παραβιαζόταν ποτέ από την ισχύ των όπλων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η δύναμή μας εδώ είναι η ενότητά μας κι έτσι πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες μας γιατί το κάνουμε αυτό, επειδή αν δεν το κάνουμε, δηλαδή αν δεν υποστηρίξουμε την Ουκρανία, όλες οι αξίες για την υπεράσπιση των οποίων αγωνιστήκαμε στη διάρκεια της πολιτικής μας καριέρας θα δεχθούν ουσιαστική απειλή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ως Ευρώπη να προχωρήσουμε στην απολιγνιτοποίηση των οικονομιών μας»

Αναφορικά με την κρίση στην ενέργεια και τις εναλλακτικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αντιμετωπίζουμε ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα και μια μεσοπρόθεσμη έως και μακροπρόθεσμη πρόκληση.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Μήνυμα από το 112 σε περιοχές της χώρας για τα επικίνδυνα φαινόμενα

Μίλησε για την ανάγκη ως Ευρώπη να προχωρήσουμε στην απολιγνιτοποίηση των οικονομιών μας και επεσήμανε ότι ακόμη και πριν την ουκρανική κρίση ένα μεγάλο μέρος του πακέτου της ΕΕ κατευθυνόταν σε επενδύσεις προκειμένου οι οικονομίες μας να γίνουν πιο ‘πράσινες’ και βεβαίως να αποκτήσει η ήπειρός μας ενεργειακή αυτονομία. Επεσήμανε ότι αυτό έγινε σαφές ότι είναι μια άμεση ανάγκη με την ουκρανική κρίση.

Στην Ελλάδα έχουμε την ευλογία να έχουμε ήλιο και ανέμους και ξέρουμε ότι η πιο φθηνή ενέργεια που μπορούμε να παράγουμε στην Ευρώπη θα προέρχεται από τον ήλιο και τον άνεμο, είπε.

Τόνισε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ δίνουν μάχη με τις τιμές της ενέργειας και είπε πως είναι αλήθεια ότι πληρώνουμε πιο ακριβά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου κι αυτή είναι μια στρέβλωση που χρειάζεται παρέμβαση.

Υπογράμμισε την ανάγκη να δούμε τον τρόπο σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε θύματα μίας στρέβλωσης. Οπότε πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε γρήγορα όχι μόνο μέσω εθνικών σχεδίων αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Χρειαζόμαστε επείγουσες παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσουμε το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας. Αυτό είναι ένα επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο πρωθυπουργός.

Σύνοδος Κορυφής-Μητσοτάκης: Είπα στον Σολτς ότι δεν χωρά πολιτική ίσων αποστάσεων στις τουρκικές προκλήσεις

Νωρίτερα, με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις τουρκικές απειλές στη συνέντευξη Τύπου μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, κατά την οποία αποφασίστηκε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση» είπε χαρακτηριστικά, και προσέθεσε: «Εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική της, το ζήτημα να συζητηθεί ξανά στην τακτική σύνοδο του Ιουλίου και να υπάρξει ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη τής εντελώς περιττής και αχρείαστης τουρκικής προκλητικότητας».

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι ξεκαθάρισε πως στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων δεν χωρούν πολιτικές ίσων αποστάσεων.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ξεκαθάρισε στον Γερμανό καγκελάριο πως δεν νοείται η πολιτική ίσων αποστάσεων από ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο που απειλείται ευθέως από έναν γείτονα, που έχει μάλιστα το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, ο Γερμανός καγκελάριος αντελήφθη πλήρως την έκταση του προβλήματος.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ