Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων θα υποδεχθεί η Θεσσαλονίκη το 2023

Η ρίψη των πυροτεχνημάτων στη Θεσσαλονίκη γίνεται τα τελευταία χρόνια από θαλάσσης. Το 2021 η ρίψη των πυροτεχνημάτων έγινε στο ύψος του Λευκού Πύργου ενώ φέτος θα πραγματοποιηθεί στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους, κάνοντας τα ορατά από κάθε σημείο της Θεσσαλονίκης.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) από το 2017 διοργανώνει βραδιές πυροτεχνημάτων στη Θεσσαλονίκη και φέτος σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης θα είναι ο χορηγός  του φαντασμαγορικού θεάματος φωτεινών χρωμάτων, σχεδίων και ήχων. Η χορηγία του ΕΒΕΘ προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης, έχει ως βασικό στόχο μεταξύ άλλων, την προώθηση και προβολή της πόλης, των επιχειρήσεων της και την παγίωση ενός διεθνούς προφίλ εξωστρέφειας για τη Θεσσαλονίκη.

Πώς ξεκίνησε όμως αυτή η παράδοση;

Πέρασαν πάνω από 2000 χρόνια από τότε που η παράδοση των πυροτεχνημάτων γεννήθηκε στην Κίνα. Εκεί οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μια πρώιμη μορφή πυροτεχνημάτων από μπαμπού ως όπλο απέναντι στα κακά πνεύματα. Σύντομα όμως τα πυροτεχνήματα έγιναν ένα αγαπητό θέαμα σε κάθε εκδήλωση ή θρησκευτική τελετή. Οι δε πυροτεχνουργοί, ήταν δέκτες τιμών και πλουσιοπάροχων δώρων από την αυτοκρατορική αυλή, ως ένδειξη σεβασμού για την τέχνη τους.  Τον 10ο αιώνα ξεκινά η μαζική παραγωγή και διάθεση των πυροτεχνημάτων στο εμπόριο, ενώ από τον 14ο αιώνα χρησιμοποιούνται για να τρομοκρατήσουν τον εχθρό κατά την διάρκεια πολέμων. Την ίδια περίπου εποχή τα πυροτεχνήματα περνούν στη Δύση και παίρνουν νέα μορφή, με τη χρήση χαρτιού και πυρίτιδας. Μάλιστα κατά την Αναγέννηση λειτουργούσαν σχολές που δίδασκαν την εντυπωσιακή αυτή τέχνη σε ριψοκίνδυνους τεχνίτες. Τον 18ο αιώνα, οι -αιώνια καλλιτέχνες- Ιταλοί πρόσθεσαν στα πυροτεχνήματα σκόνες μετάλλων προκειμένου να τους δώσουν χρώμα.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Πληροφορίες για κρούσμα κορωνοϊού σε πολυκατάστημα της Θεσσαλονίκης

Τα πυροτεχνήματα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, η πρώτη ρίψη πυροτεχνημάτων στην Ελλάδα έγινε από γαλλικά στρατεύματα στο Ναύπλιο, τον Ιούλιο του 1832, ημέρα επετείου της Γαλλικής Επανάστασης. Το γεγονός αυτό έμεινε ανεξίτηλο στη μνήμη τον κατοίκων της πόλης, μιας και οι Έλληνες δεν είχαν ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Η χρήση πυροτεχνημάτων από Έλληνες, ωστόσο, άργησε αρκετά. Ακόμα και όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα, η ρίψη πυροτεχνημάτων κατά τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές γινόταν από τους στόλους ξένων συμμαχικών χωρών, που βρίσκονταν στο λιμάνι του Πειραιά, μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής πολιτείας. Λέγεται πως ένας απόγονος της Μπουμπουλίνας, ο Δημήτρης Μπούμπουλης, έφερε τα πυροτεχνήματα στην Ελλάδα πριν από περίπου 100 χρόνια,  για να γιορτάσει το νησί την επέτειο της πυρπόλησης της Τούρκικης ναυαρχίδας. Η εκδήλωση έμεινε στην ιστορία, ονομάστηκε Αρμάτα και είναι ως σήμερα η μεγαλύτερη εκδήλωση με πυροτεχνήματα στην Ελλάδα.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ