Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης για Ερντογάν: Σκοπός είναι να λύσουμε τον πυρήνα των διαφορών, εφόσον συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη

Τις θέσεις της Ελλάδας για τα ελληνοτουρκικά, μετά και τη συνάντηση που είχε στο Βίλνιους με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέλυσε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ και στη Σία Κοσιώνη και στον Παύλο Τσίμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν ήταν μία ευκαιρία για μία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από 4 δύσκολα χρόνια, δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Επιβεβαιώθηκε η άποψή μου ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για μία στροφή στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικόιτερα».

«Είναι καλύτερα να ζούμε σαν ευτυχισμένοι γείτονες, παρά να είμαστε στα κόκκινα», τόνισε και συνέχισε: «Να οικοδομήσουμε ένα πλαίσιο που θα έχει και απτά αποτελέσματα. Μία είναι η διαφορά, η οριοθέτηση των θαλασίων ζωνών».

Για τη Χάγη τόνισε ότι η συζήτηση για προσφυγή είναι πρόωρη, προσθέτοντας ότι «αυτό που θέλουμε είναι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και αυτό δεν κτίζεται από τη μία ημέρα στην άλλη».

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Νεολαία ετοιμάζει το Κίνημα Αλλαγής

Ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και άλλες διαφορές, όπως το μεταναστευτικό. Σκοπός είναι να λύσουμε τον πυρήνα των διαφορών, εφόσον συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη.

Και αυτό δεν το πετύχουμε, η διαφύλαξη του καλού κλίματος, αυτό από μόνο του είναι κεκτημένο. Υπάρχει μία τολμηρή ατζέντα, που είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω. Η διαφύλαξη του καλού κλίματος, ακόμη και αν δεν συμφωνήσουμε στον πυρήνα, είναι σημαντική.

Δεν είμαστε αφελείς. Οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ