Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ξανά μαζί»: Ο νέος σύλλογος της Θεσσαλονίκης που θέλει να επουλώσει τις πληγές του covid

Πέρασαν πάνω από 3,5 χρόνια από την ημέρα που ο νέος κορωνοϊός πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας. Και μπορεί στο διάστημα αυτό η κοινωνία να προσαρμόστηκε στις αλλαγές που έφερε στη ζωή μας η πανδημία, όμως σε πολλούς ανθρώπους άφησε πληγές, οι οποίες παραμένουν ανοιχτές.

Τις πληγές αυτές επιχειρεί να επουλώσει το νεοσύστατο σωματείο «Ξανά μαζί», το οποίο γεννήθηκε με πρωτοβουλία της Δήμητρας Βουλγαρίδου, που πέρασε στην ιστορία ως το κρούσμα μηδέν στη χώρα μας και βίωσε στον μέγιστο βαθμό το στίγμα που ακολουθούσε όσους είχαν την ατυχία να νοσήσουν στην πρώτη φάση της πανδημίας, όταν ακόμα και η επιστημονική κοινότητα δεν είχε επαρκή γνώση και παρακολουθούσε με αμηχανία τις εξελίξεις.

Η Δήμητρα Βουλγαρίδου πέρασε 18 μέρες μέσα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, τις περισσότερες μαζί με τον 9 -τότε- ετών γιο της που επίσης νόσησε. Την ψυχολογική πίεση που δέχτηκε έχοντας να αντιμετωπίσει μία άγνωστη ασθένεια επέτειναν τα επιθετικά έως και απειλητικά μηνύματα που δεχόταν από αγνώστους ως «υπεύθυνη» για την εμφάνιση του ιού στη χώρα. Και όταν αναζήτησε ψυχολογική υποστήριξη για την ίδια και το παιδί της, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν καλά στελεχωμένες κρατικές δομές. Αυτό ήταν και το ερέθισμα για τη δημιουργία του σωματείου.

«Ήμουν στο νοσοκομείο 18 μέρες, οι γιατροί ήταν εξαιρετικοί, αλλά ένοιωθα πελαγωμένη και για τον μικρό. Ήταν και ο εγκλωβισμός, αλλά μέχρι να πάρω την απόφαση ουσιαστικά να κλείσω τα social media όπου ήμουν πολύ ενεργή, δεχόμουν μηνύματα «να πεθάνεις» «μας έφερες τον ιό εσύ και το παιδί σου». Ένοιωθα ότι ήταν σαν ταινία όλο αυτό. Όταν ζήτησα ψυχολόγο που έδωσαν το τηλέφωνο μίας κυρίας από το Παπανικολάου. Κάλεσα και  μου είπαν πως ήταν σε άδεια -τότε δεν είχαν αντιληφθεί την έκταση που θα έπαιρνε όλο αυτό. Αυτό το άτομο ήταν για όλα τα νοσοκομεία! Και αναρωτήθηκαν τι κάνουν όλοι αυτοί που θέλουν ψυχολογική υποστήριξη, όπως οι άνθρωποι που έχουν παιδιά με καρκίνο. Εγώ πήγα σε ιδιώτη, αλλά δεν είναι αυτή η λύση. Έπειτα όσα αρνητικά έζησα, ήθελα όλο αυτό με τον κορωνοϊό να μετατραπεί σε κάτι καλό. Να γίνει κάτι θετικό. Είχα πάρει απόφαση για τη δημιουργία του σωματείου στην καραντίνα, αλλά δεν ήμουν καλά ψυχολογικά και δεν μπορούσα να το υποστηρίξω. Μετά ήρθαν εκλογές και δεν ήθελα να πουν ότι το εκμεταλλεύομαι (σ.σ. ήταν υποψήφια με τον συνδυασμό του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη). Τώρα όμως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου», ανέφερε στη Voria.gr.

(Η Δήμητρα Βουλγαρίδου στον θάλαμο αρνητικής πίεσης)

Φοβίες και κρίσεις πανικού

Σκοπός του «Ξανά μαζί» είναι η προσφορά ιδιαίτερα σε όσους νόσησαν από covid-19, αλλά και σε ανθρώπους που έχασαν συγγενείς και φίλους και σε όσους βιώνουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τα αρνητικά αποτελέσματα της πανδημίας. «Κάποιοι ακόμα έχουν φοβίες σε ιούς και μικρόβια, άλλοι απέκτησαν αγοραφοβία και δεν μπορούν να είναι ανάμεσα σε πολύ κόσμο ή εμφάνισαν κρίσεις πανικού, όχι μόνο από την αρρώστια αλλά και από τον εγκλεισμό στο σπίτι. Η πανδημία είχε μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο. Είδαμε παιδάκια σε μικρές ηλικίες που εθίστηκαν στο διαδίκτυο ή δεν ξέρουν να παίζουν με άλλα παιδιά. Βλέπουμε και διάφορα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική κρίση που περάσαμε. Για παράδειγμα εγώ δέχτηκα φοβερό bulling το πρώτο διάστημα, όπως και ο μικρός. Το πρώτο διάστημα αρκετοί το πέρασαν, όχι βέβαια όπως εγώ, γιατί στη δική μου περίπτωση ήξερε όλη η Ελλάδα ποια είμαι. Έπειτα από πολύ καιρό κι ενώ είχε ξεκινήσει το lockdown στη χώρα πήγαινα στο σούπερ μάρκετ με μάσκα, προτού ακόμα δοθούν οδηγίες για τη χρήση της και άδειαζε ο διάδρομος, επειδή με ήξεραν στη γειτονιά. Αυτό σε μικρότερη κλίμακα το έπαθε πολύς κόσμος που άρχισε σιγά – σιγά να κολλάει. Μου έστελναν μηνύματα στο messenger άνθρωποι που δεν γνώριζα και μου έλεγαν ότι έπαθα αυτό, δεν θέλω να πάω στον γιατρό, να μην το μάθουν, δώσε μου τηλέφωνο του γιατρού από το ΑΧΕΠΑ. Πράγματα ακραία. Ο άλλος φοβόταν να πάει στο νοσοκομείο για να μην εκτεθεί με κίνδυνο της υγείας του. Αυτό ξεπεράστηκε, αλλά στην αρχή δέχτηκα πολλά μηνύματα από κόσμο που είχε κολλήσει που δεν ήθελαν να το πουν στους φίλους τους για να τους καθοδηγήσω τι πρέπει να κάνουν. Είχα φίλες νοσηλεύτριας που ξέκοψαν οι περισσότεροι μαζί τους γιατί έρχονταν από τα νοσοκομεία. Συνέβη δηλαδή και σε διάφορα επαγγέλματα ανεξάρτητα αν νοσούσαν», τόνισε.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Επιστρέφει από σήμερα η μουσική στην εστίαση – Παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Η επίσημη πρώτη του σωματείου

Το σωματείο απαρτίζουν 20 άτομα, άνθρωποι με διάθεση για προσφορά, αλλά και εξειδικευμένοι επαγγελματίες, ψυχολόγοι, ψυχίατρος και γιατρός. Όπως ανέφερε η κ. Βουλγαρίδου, στόχος είναι να οργανωθούν το επόμενο διάστημα συνέδρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια και δράσεις για την καταπολέμηση του ρατσισμού, αλλά και εκδηλώσεις για την ενημέρωση των παιδιών, ακόμα και σε σχολεία, ειδικά στο θέμα του bulling.

Τα «εγκαίνια» του «Ξανά μαζί» θα γίνουν την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ στο καφέ Καρόλου Ντηλ. Η εκδήλωση, η οποία περιλαμβάνει ομιλίες από δύο ψυχολόγους κι έναν γιατρό, αποτελεί μία ευκαιρία για να γνωρίσει ο κόσμος το σωματείο και να ενημερωθεί για τα όσα σχεδιάζει.

 

Πηγή: voria.gr

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ