Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκίνησε η θανάτωση 2.500 βιζόν στην Κοζάνη

Ξεκίνησε στην περιοχή Βοΐου Κοζάνης η διαδικασία θανάτωσης όσων γουνοφόρων ζώων, γνωστά και ως βιζόν ή μινκ, έχουν διαγνωσθεί θετικά στον κορωνοϊό.

Πρόκειται για περίπου 2.500 ζώα, τα οποία βρίσκονται σε μονάδες εκτροφής της Κοζάνης. Μάλιστα, η ταφή θα πραγματοποιηθεί σε υγειονομική τάφρο, η οποία έχει ανοιχτεί για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, και ιδίως στη Δανία, έχει παρατηρηθεί μετάλλαξη της Covid-19 στα μινκ, με αποτέλεσμα οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές να έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό. Προς το παρόν, βέβαια, δεν έχει διαπιστωθεί μετάδοση του μεταλλαγμένου ιού στον άνθρωπο.

Νέοι έλεγχοι τη Δευτέρα

 

«Εφόσον ελήφθη η απόφαση να γίνει η θανάτωση, αυτό δεν είναι κάτι που αλλάζει άμεσα τα δεδομένα, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα αναμένονται νέες δειγματοληψίες» δήλωσε, στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, Αθανάσιος Λάγγας.

Από την πλευρά της, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Κατερίνα Δαδαμόγια, διευκρίνισε ότι «το αν αλλάξουν τα δεδομένα για την περιοχή, εξαρτάται από τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

«Δεν έχει έρθει προς το παρόν κάποια τέτοια απόφαση. Επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν πολλά, κάθε μέρα δημοσιεύονται καινούρια και μακάρι να είναι τόσο ισχυρά τελικά τα επιστημονικά δεδομένα που να αλλάξουν τα πράγματα. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» έσπευσε να προσθέσει.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Αντιδράσεις για βιβλίο της Α’ Γυμνασίου – Περιγράφει τη σχέση 25χρονου με 15χρονη (ΒΙΝΤΕΟ)

Πάνω από 1 εκατ. γουνοφόρα ζώα στην Ελλάδα

Θετικά κρούσματα σε μινκ έχουν καταγραφεί και στην Καστοριά, ενώ το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και σε μονάδα εκτροφής στη Θεσσαλονίκη. Προηγήθηκαν έλεγχοι σε αντιστοιχες εγκαταστάσεις σε Γρεβενά και Βέροια.

Συνολικά στη δυτική Μακεδονία εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 90 φάρμες, όπου εκτρέφονται περίπου 1 εκατομμύριο ζώα.

Πρόσφατα η κυβέρνηση της Δανίας διέταξε τη μαζική θανάτωση όλων των βιζών της χώρας, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων προειδοποίησε ότι οι νέες παραλλαγές του ιού θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της Covid-19.

Πηγη: naftemporiki.gr , ΑΜΠΕ

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ