Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας επηρεάζουν τις προμήθειες τροφίμων και αυξάνουν τις τιμές

Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, είναι πιθανό να αναγκάσει τους αγοραστές σιταριού, καλαμποκιού και ηλιέλαιου να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές μεταφοράς, ανεβάζοντας έτσι τις διεθνείς τιμές των τροφίμων που βρίσκονται ήδη κοντά σε πολυετή υψηλά επίπεδα, όπως ανέφεραν αναλυτές και traders σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τα παγκόσμια χρηματιστήρια σημειώνουν πτώση σήμερα, ενώ το πετρέλαιο κινείται ανοδικά, εν μέσω ανησυχιών για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα σε αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας μετά την αναγνώρισή τους.

Με τις δύο χώρες να αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιέλαιου, οι traders ανησυχούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή θα μπορούσε να επηρεάσει το εμπόριο των καλλιεργειών και να προκαλέσει μια μαζική προσπάθεια των εισαγωγέων να αντικαταστήσουν τις προμήθειες από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Τα futures του σιταριού στο Σικάγο σημείωσαν άλμα άνω του 2% την Τρίτη, το καλαμπόκι σημείωσε υψηλό επτά μηνών και η σόγια επίσης σημείωσε άνοδο. Και τα τρία βασικά συστατικά τροφίμων και ζωοτροφών έχουν σημειώσει άνοδο περίπου 40% από τα χαμηλά του 2021, χάρη στη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής και την ισχυρή ζήτηση.

“Οι διαταραχές στις προμήθειες από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα επηρεάσουν τη συνολική παγκόσμια διαθεσιμότητα”, δήλωσε στο Reuters ο Phin Ziebell, οικονομολόγος στην National Australia Bank. “Οι αγοραστές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές”.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Απίστευτο σύννεφο roll cloud στην Επανομή Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Περίπου το 70% των ρωσικών εξαγωγών σιταριού πήγε σε αγοραστές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική το 2021, σύμφωνα με τα ναυτιλιακά στοιχεία της Refinitiv.

Οι traders λένε ότι η κλιμάκωση των εντάσεων έχει ήδη κάνει ορισμένους αγοραστές να εκτρέψουν τα πλοία σε άλλους προμηθευτές λόγω ανησυχιών ότι τυχόν ξέσπασμα πολέμου θα οδηγούσε σε μεγάλες καθυστερήσεις.

“Τα πλοία αποφεύγουν να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του κινδύνου πολέμου”, δήλωσε ένας έμπορος με έδρα τη Σιγκαπούρη. “Οι διαταραχές του εφοδιασμού λαμβάνουν ήδη χώρα”.

Η έλλειψη προμηθειών από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για το σιτάρι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων κινούνται ήδη κοντά σε υψηλά 10ετίας, με αιχμή την ισχυρή ζήτηση για σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ στα τέλη του περασμένου έτους.

 

Πηγή: capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ