Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγώνη: Ανεμοβλογιά τα δύο ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων

Ανεμοβλογιά φαίνεται ότι είναι τα δύο ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που υπάρχουν, σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη.

Η Ματίνα Παγώνη μίλησε σήμερα στην εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο και αναφέρθηκε και στα δύο ύποπτα ευλογιάς των πιθήκων που υπάρχουν, ένα στην Αθήνα και ένα στην Κρήτη. Σε ότι αφορά αυτό στην Αθήνα η κυρία Παγώνη είπε ότι «αναμένεται απάντηση αλλά από τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται για ανεμοβλογιά», ενώ όσο για το δεύτερο στην Κρήτη «δόθηκε απάντηση ότι είναι ανεμοβλογιά».

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όπως ενημέρωσε, «είναι σε απομόνωση και η πορεία της νόσου είναι καλή, καθώς έχει ήπια συμπτώματα».

Συνέστησε στον κόσμο να μην πανικοβάλεται όταν δει κάποιο εξάνθημα και εξήγησε ότι όσο αφορά στο πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων είχε λόγο να ανησυχήσει καθώς είχε επισκεφθεί την Πορτογαλία που έχει αρκετά κρούσματα.

Παγώνη: Πώς κολλάει η ευλογιά των πιθήκων

Οπως εξήγησε δεν χρειάζεται πανικός και ανησυχία καθώς «η ευλογιά των πιθήκων είναι αντιμετωπίσημη, είναι ενδημική νόσος στην κεντρική Αφρική, ιδιαίτερα στο Κογκό, όπου υπήρχαν πολλά κρούσματα και κάποιοι θάνατοι, επειδή όμως δεν είχαν τα ιατρικά μέσα για να αντιμετωπίσουν την ασθένεια».

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Σκρέκας: Έρχεται στήριξη και για τα νοικοκυριά με φυσικό αέριο

«Όλα τα υπόλοιπα κρούσματα που φτάνουν στα 1.000 περίπου σε Ευρώπη και Αμερική, έχουν αντιμετωπιστεί χωρίς κανένα θάνατο, δεν χρειάστηκε να γίνει εμβολιασμός μέχρι την 4η μέρα και τα περισσότερα αντιμετωπίστηκαν στο νοσοκομείο ή στο σπίτι». Όπως ενημέρωσε η θεραπεία απαιτεί τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Δεν είναι τόσο εύκολη η μετάδοση της «ευλογιάς των πιθήκων» σημείωσε και έφερε ως παράδειγμα πως «εάν κάθομαι στο αεροπλάνο δίπλα σε ένα κρούσμα, δεν υπάρχει περίπτωση να μου μεταδοθεί η νόσος εάν δεν ακουμπήσω κάποιο εξάνθημά του. Αντίθετα εάν κοιμηθώ σε σεντόνια που έχει κοιμηθεί ένα κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ