Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Παρακαλώ μείνετε στη γραμμή σας»: κουβέντα και καλώδια μέσα σ’ έναν σύγχρονο πύργο της Βαβέλ!

Όταν ένας υπάλληλος εταιρείας τεχνολογίας μπαίνει στα σπίτια μιας σημαντικής μερίδας ανθρώπων όλων των τάξεων καθημερινά και τους φτιάχνει τα καλώδια, για τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σημαντικές ιστορίες γεννιούνται, που αξίζουν προσοχής. Αυτό το ευφάνταστο θέμα έγινε ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Παρακαλώ μείνετε στη γραμμή σας» (Please hold the line).

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ

Αν και η χώρα παραγωγής είναι η Αυστρία, η ταινία που χορεύει μεταξύ σάτιρας και κοινωνικού φιλμ, έχει γυριστεί στην Βουλγαρία, στη Μολδαβία, στη Ρουμανία και στην Ουκρανία. Οι αντιθέσεις προφανώς, πολλές και σημαντικές

.
Το ντοκιμαντέρ περνάει σημαντικά μηνύματα καθώς η κάμερα εστιάζει στους ανθρώπους και στα όποια θέματα τους. Όταν ο πρωταγωνιστής τεχνικός βγαίνει από την οικία τους για να διορθώσει τα καλώδια, η κάμερα εστιάζει στους ιδιοκτήτες των σπιτιών που έχουν το θέμα με την τεχνολογία.

Αυτοί μοιράζονται ιστορίες από τη ζωή τους, μιλούν για την πολιτική στη χώρα τους, για την καθημερινότητα τους και καταπιάνονται με ένα σωρό θέματα ακόμη και για τον θεό! Ένας παπάς, μια γάτα που βήχει, ένας κύριος που λατρεύει τον Ρώσο αναρχικό θεωρητικό Κροπότκιν και ένας φτωχός κύριος που παραπονιέται για τον λογαριασμό του τηλεφώνου είναι μόνο ορισμένοι από τους πελάτες που συναντά ο τεχνικός ήρωας μας!

Μέσα από αυτούς αντικρίζουμε τις αντιθέσεις και το επίπεδο βιωσιμότητας στις χώρες που ζουν και επιπλέον την προσωρινή φιλοξενία που προσφέρουν στον πρωταγωνιστή. Προκαλεί έκπληξη το πως «αγκαλιάζουν» έναν άγνωστο άνθρωπο που μπαίνει στο σπίτι τους, για μια δουλειά όπως είναι η σύνδεση του τηλεφώνου, και πόσο πρόσχαρα του φέρονται!

Η πολιτική μπλέκεται με τα προγράμματα της τηλεόρασης, δίπλα σε έναν πατέρα που έχασε το παιδί του, σε έναν παπά που θέλει να μιλήσει με τον ανώτερο του και σε μια γιαγιά που δεν βλέπει χωρίς τα γυαλιά της τα κουμπιά στο τηλεκοντρόλ!

Ιστορίες ξετυλίγονται και δίνουν άλλοτε χαρούμενο και άλλοτε συγκινητικό τόνο. Πρωταγωνιστής είναι ο πενηντάρης τεχνικός που μαζί του ταξιδεύουμε και ακούμε και εμείς ως θεατές αυτές τις μοναδικές ιστορίες.
Επιπλέον βλέπουμε ένα πάντρεμα της νέας εποχής της τεχνολογίας με την παλιά απλοϊκή εποχή και τον αγώνα κυρίως των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων να ανταπεξέλθουν!

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Στην ταινία «Collective» το Βραβείο LUX 2021

Ο σκηνοθέτης Pavel Cuzuioc καταφέρνει να ενώσει αριστοτεχνικά τις ιστορίες αυτές και να περάσει ιδιαίτερα μηνύματα μέσα από τη φωνή του ήρωα του αλλά και των ανθρώπων που συναντά και να μεταδώσει ανάμικτα συναισθήματα στο κοινό.

Υπάρχουν στιγμές που γελάς, λυπάσαι και καταλήγεις να ελπίζεις πως η ζωή ίσως αλλάξει προς το καλύτερο για τους ανθρώπους του φιλμ που φαίνεται να ελπίζουν για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και για όλους εμάς τους θεατές που αντιμετωπίζουμε προβλήματα που ζητούν λύση.

Βραβεία: Ειδική μνεία της επιτροπής για το καλύτερο Ρουμάνκο Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Astra, το 2020.

Το ντοκιμαντέρ «Please hold the line» μπορούμε να το δούμε διαδικτυακά στο σαιτ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μέχρι και σήμερα Κυριακή 4 Απριλίου 2021 στις 12 το βράδυ εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ