Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πετρέλαιο: Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας απελευθερώνει 60 εκατ. βαρέλια από τα αποθέματα -Για να πέσει η τιμή

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματά της.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι να στηρίξει τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και να διασφαλίσει ότι «δεν θα υπάρξει έλλειμμα στον εφοδιασμό ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο διακυβερνητικός οργανισμός, που αποτελείται από 31 χώρες, διατηρεί 1,5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σε αποθέματα έκτακτης ανάγκης.

Το διοικητικό συμβούλιο του IEA έλαβε την απόφαση αυτή υπό την προεδρία της υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ Γκράνχολμ, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν την προμήθεια πετρελαίου της Ουκρανίας και «συνιστώντας στις κυβερνήσεις και τους καταναλωτές να διατηρήσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες διατήρησης».

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός. Οι κατά προσέγγιση ημερήσιες εξαγωγές αργού πετρελαίου της τάξης των 5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα αποτελούν περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, σημειώνει στη σημερινή ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Τεράστιο το κόστος από τις φωτιές, κατατίθεται τρίτος συμπληρωματικός

Ο ρόλος της χώρας στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα διαπραγματευτικά χαρτιά της κατά τις διαπραγματεύσεις με χώρες στο παρελθόν.

«Η κατάσταση στις ενεργειακές αγορές είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί την πλήρη προσοχή μας», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος επικρότησε την κίνηση. «Η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια απειλείται, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία σε ένα εύθραυστο στάδιο της ανάκαμψης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ