Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιοι πρέπει να κάνουν τέταρτη δόση εμβολίου και ποιοι μπορούν να την αναβάλουν – Ο Εξαδάκτυλος εξηγεί

Την ανάγκη τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω να κάνουν τέταρτη δόση εμβολίου υπογράμμισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος με φόντο τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού και την επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας.

Τέταρτη δόση εμβολίου: Ποιοι πρέπει να την κάνουν οπωσδήποτε

«Οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει τέταρτη δόση εμβολίου αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι. Για να έχουν τα προνόμια του εμβολίου, δηλαδή ελαφρύτερη νόσο και μικρότερη πιθανότητα να βρεθούν μπροστά στο απευκταίο πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση. Είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο και χρειάζεται ενίσχυση της άμυνας τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στους κάτω των 60 ετών, ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, ο οποίος αφού τους πάρει το ιστορικό, θα τους δώσει μια εξατομικευμένη συμβουλή. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι όσοι νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο, μπορούν να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους με τέταρτη δόση.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλη θετικότητα, η οποία καταγράφεται μόνο σε ένα βαθμό, καθώς όσοι διαγιγνώσκονται μόνο με self test δεν προσμετρώνται στα ημερήσια κρούσματα.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Καιρός 12/7: 38άρια και μποφόρ – Πού θα ρίξει χαλάζι

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι το self test πρέπει να επιβεβαιώνεται με ένα από τα εργαστηριακά τεστ, είτε rapid είτε PCR, καθώς σε περίπτωση που καταστεί ανάγκη να λάβουν αντιικά φάρμακα, ο γιατρός μπορεί να τα χορηγήσει μόνο εφόσον είναι καταγεγραμμένη η νόσος. «Αν η νόσος καταγραφεί πέντε μέρες μετά, ενδεχομένως να έχει παρέλθει ο χρήσιμος χρόνος λήψης αυτών των φαρμάκων», δήλωσε.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ