Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοχρονιά με SMS: Ο κωδικός για το τραπέζι – Νέα όρια επιβατών σε ΙΧ – ταξί

Το 2021 μπήκε, η Παραμονή Πρωτοχρονιάς και η αλλαγή του χρόνου ήταν περίεργες και πρωτόγνωρες, όμως τα μέτρα του lockdown είναι σε ισχύ και την πρώτη μέρα του νέου έτους.

Οι Αρχές και οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την αποφυγή συνωστισμού, που θα επιφέρει νέα διασπορά του κορονοϊού και η ΕΛΑΣ είναι σε επιφυλακή για τα περιβόητα κορονοπάρτι.

Όσον αφορά σε συγκεντρώσεις σε σπίτια, υπενθυμίζεται ότι επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα. Η Αστυνομία μπορεί να μπει σε σπίτια με την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού μετά από καταγγελία, ενώ για παράβαση το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ.

Κωδικός 6 και νέα όρια ατόμων σε ΙΧ-ταξί

Από τις 22:00 έως τις 5:00 το πρωί, απαγορεύεται η κυκλοφορία, με εξαιρέσεις για λόγους υγείας, εργασίας και βόλτας οικόσιτου ζώου, σύμφωνα με την Αστυνομία. Στο διάστημα αυτό μπορεί να υπάρξει και διακοπή της κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και άλλων μεγάλων πόλεων, προκειμένου να ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα που κινούνται.

Όσοι επιθυμούν να παραστούν σε κάποιο εορταστικό τραπέζι θα πρέπει να μετακινηθούν, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, πριν από τις 22:00 και να στείλουν SMS στο 13033 ή να έχουν την απαραίτητη βεβαίωση – έντυπη ή χειρόγραφη – κυκλοφορίας.

Ο κωδικός που θα πρέπει να στείλουν οι πολίτες είναι ο 6, ενώ σημαντικό είναι να μην ξεχάσουν να στείλουν SMS και κατά την επιστροφή στο σπίτι τους.

Ωστόσο, αλλάζουν τα όσα ίσχυαν μέχρι πρότινος για τις μετακινήσεις με Ι.Χ. και ταξί.

Ειδικότερα, για σήμερα 1η Ιανουαρίου παύει να ισχύει το όριο του ενός επιβάτη στα ταξί, ενώ την ίδια ώρα με τα ΙΧ θα μπορούν να μετακινούνται έως τέσσερα άτομα με την προϋπόθεση ότι είναι συγγενείς.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Οι υποχρεώσεις προς την Εφορία πριν λήξει το 2020 – Τι πρέπει να προσέξετε

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Για τις μετακινήσεις υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η μετάβαση σε άλλο νομό. Ωστόσο, προβλέπονται 6 συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Οι 6 εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις εκτός νομού είναι οι εξής:

– Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας).

– Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας – Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.

– Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού). Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.

– Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους – Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς.

– Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1).

– Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή).

Πηγή: thetoc.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ