Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρομετεωρολόγος για φωτιές: «Αύριο (19/7) η πιο δύσκολη ημέρα -Οι άνεμοι θα φτάσουν μέχρι και τα 8 μποφόρ»

Ο πυρομετεωρολόγος, Θοδωρής Γιάνναρος, μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό για τις φωτιές που μαίνονται αυτή την ώρα και για το τι πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ώρες.

Ειδικότερα, ο πυρομετεωρολόγος μίλησε στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Σήμερα» και τόνισε αρχικά ότι «περιμένουμε σιγά-σιγά οι άνεμοι να ενισχυθούν και ήδη ενισχύονται. Στην περιοχή των Δερβενοχωρίων που φαίνεται να είναι η δυσκολότερη πυρκαγιά αυτή τη στιγμή, θα είμαστε κάπως καλύτερα σε σύγκριση με την χθεσινή, δηλαδή θα πνέουν άνεμοι περίπου 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στην Ανατολική Αττική θα πιάσουμε πάλι 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ».

Πυρομετεωρολόγος: Αύριο (19/7) η πιο δύσκολη μέρα

Σχετικά με την αυριανή μέρα (19/7) ο κ. Γιάνναρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση θα είναι και αύριο δύσκολη. Επίσης να επισημάνω ότι θα είναι μία δύσκολη μέρα και για την Δυτική Πελοπόννησο, γιατί φαίνεται να ανεβαίνουν πολύ οι εντάσεις των ανέμων σε αυτή την περιοχή, που μπορεί να φτάσουν τα 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ».

«Στις περιοχές των πυρκαγιών έπνεαν άνεμοι 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ και ριπές που σε κάποια σημεία ξεπερνούσαν τα 50 χλμ. την ώρα. Και οι τρεις μεγάλες φωτιές που είχαμε, ήταν πολύ εύκολο από τον άνεμο να δημιουργηθούν καύτρες και να μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις και έτσι να προκύπτουν νέες εστίες. Οι καύτρες αυτές μπορούν να μεταφερθούν σε απόσταση μέχρι 1-2 χλμ. και είναι πολύ εύκολο να πάρει φωτιά», ανέφερε ο πυρομετεωρολόγος σχετικά με τους ανέμους που έπνεαν στις περιοχές.

«Οι θερμοκρασίες στα πεδία φτάνουν τους 80-100 βαθμούς»

Σε ερώτηση για το πότε θα κοπάσουν οι άνεμοι ο κ. Γιάνναρος επισήμανε: «Περιμένουμε από την Πέμπτη (20/7) στην ουσία να έχουμε εξασθένιση των ανέμων, αλλά ταυτόχρονα με την εξασθένιση των ανέμων θα έχουμε και την άνοδο της θερμοκρασίας, οπότε πάμε σε ένα κύμα καύσωνα από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή (23/7). Η Τετάρτη (19/7) πάντως φαίνεται να είναι η πιο δύσκολη μέρα από πλευράς ανέμων».

Σε ερώτηση σε τι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν οι περιοχές που σημειώνονται φωτιές: «Οι θερμοκρασίες μπορούν να αγγίξουν τους 80-100 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα του τι καίγεται. Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι οι θερμοκρασίες για τους ανθρώπους που επιχειρούν στα πεδία είναι πολύ μεγάλη».

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Διακοπή ρεύματος σήμερα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης

Για το αν υπάρχει μια εκτίμηση για τον καιρό στο 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου: «Με επιφύλαξη και παρατηρώντας τα μεσοπρόθεσμα προγνωστικά που έχουμε στη διάθεσή μας, πάμε τώρα σε ένα νέο κύμα καύσωνα, στην συνέχεια θα έχουμε μια νέα υποχώρηση από την Δευτέρα (24/7) και φαίνεται εκ νέου προς το τέλος του Ιουλίου, ένα νέο κύμα καύσωνα, όχι τόσο ισχυρό όσο αυτό που περιμένουμε τώρα, αλλά η θερμοκρασία θα είναι πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Μέχρι τέλη Ιουλίου θα είμαστε πολύ πάνω από τις κλιματικές τιμές. Βρισκόμαστε σε μία μεγάλη περίοδο επικινδυνότητας».

Γιάνναρος: Οργανωμένοι εντελώς και σε απόλυτο βαθμό δεν είμαστε

Σχετικά για την οργάνωση που υπάρχει σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ο κ. Γιάνναρος επισήμανε: «Κοιτάξτε, οργανωμένοι εντελώς και σε απόλυτο βαθμό δεν είμαστε και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά θα έλεγα και όλο τον πλανήτη. Σε ότι αφορά τις δασικές πυρκαγιές, αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, είναι μια “νέα κανονικότητα” όπως την ονομάζει η επιστημονική κοινότητα. Βλέπουμε δηλαδή ολοένα μεγαλύτερες και καταστροφικότερες πυρκαγιές και με μεγαλύτερη συχνότητα. Αυτό στο οποίο θα πρέπει να επενδύσουμε είναι προφανώς η πρόληψη και από εκεί και πέρα θα πρέπει να επενδύσουμε στην ετοιμότητα και την ευαισθητοποίηση του κοινού, διότι οι περισσότερες πυρκαγιές ξεκινούν από ανθρώπινο χέρι, κάποιες στη χώρα μας μπορεί να ξεκινήσουν και από κεραυνούς, ωστόσο πρέπει να επενδύσουμε πολύ στη σωστή ενημέρωση και έγκαιρη προειδοποίηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ