Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς το «Βόρειο Σέλας» έφθασε στην Ελλάδα, αστροφυσικός εξηγεί

Το φαινόμενο του Σέλαος που εμφανίστηκε χθες βράδυ ξαφνικά στην Κεντρική Μακεδονία, στις Σέρρες, στην Πιερία, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και έβαψε κόκκινο τον ουρανό μονοπωλεί από το πρωί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που εύλογα αναρωτιούνται πώς ένα φαινόμενο που παρατηρείται κατά κύριο λόγο στις σκανδιναβικές χώρες (Φινλανδία, Νορβηγία κ.λπ.) έγινε ορατό τόσο στη χώρα μας όσο και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, «Σέλας σε τόσο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια ισχυρών μαγνητικών καταιγίδων».

Στο πλαίσιο αυτό, το iefimerida.gr απευθύνθηκε στη δρα Όλγα Μαλανδράκη, αστροφυσικό και ερευνήτρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η οποία επιχείρησε με απλά λόγια να εξηγήσει το απόκοσμο αλλά και ταυτόχρονα εντυπωσιακό φαινόμενο.

Πώς δημιουργείται το φαινόμενο του Σέλας

Η κυρία Μαλανδράκη αναφέρει: «Ο Ήλιος με ηλιακές καταιγίδες που ξεσπούν έχουν σαν αποτέλεσμα να στέλνουν στο Διάστημα δισεκατομμυρίων τόνων θερμό υλικό, το οποίο ταξιδεύει μέχρι την τροχιά της Γης με απίστευτες ταχύτητες. Καταφθάνοντας, το υλικό αυτό προσπίπτει με φόρα πάνω στο μαγνητικό πεδίο της Γης, δεν το διαπερνά αλλά το τραντάζει και το διαταράσσει έντονα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται γεωμαγνητική καταιγίδα, κι αυτό έχει ως συνέπεια να γίνεται μαγνητική επανασύνδεση στη σκοτεινή μεριά της Γης και να επιταχύνονται σωματίδια τα οποία ρέουν και προσπίπτουν μέσα στην ατμόσφαιρα στους πόλους της Γης, διεγείροντας τα άτομα της ατμόσφαιρας. Καθώς αυτά αποδιεγείρονται, φωτόνια σε διάφορα χρώματα διαφεύγουν και αυτή η κινητικότητα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται το φαινόμενο του Σέλαος, με τα χαρακτηριστικά του χρώματα: κόκκινο, πράσινο, ροζ κ.λπ. Όταν η γεωμαγνητική καταιγίδα είναι πολύ μεγάλης έντασης, το Σέλας μπορεί να φουσκώσει και να επεκταθεί σε χαμηλά γεωγραφικά πλάτη και να είναι ορατό όπως εχθές».

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Πορτοσάλτε: η συγνώμη στη Νοτοπούλου

Στο παρακάτω βίντεο αποτυπώνεται πώς σχηματίζεται το Σέλας:

Σύμφωνα με την κ. Μαλανδράκη, πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, το οποίο όμως δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται στη χώρα μας.

Το Σέλας είχε παρατηρηθεί και στη Βόρεια Ελλάδα πριν από 20 χρόνια, στις 3 Νοεμβρίου 2003, περίοδο με μεγάλη ηλιακή δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «το κόκκινο χρώμα του Σέλας εκπέμπεται από διεγερμένο ατομικό οξυγόνο κατά τη σύγκρουσή του με ηλεκτρόνια της γήινης μαγνητόσφαιρας». Από την άλλη, «η μορφή του Σέλας μπορεί να παρομοιαστεί με κινούμενες, λαμπρές, χρωματιστές ουράνιες κουρτίνες φωτός».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ