Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρίσι Σούνακ: Είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας – Ο πρώτος ασιατικής καταγωγής

Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας σε διάστημα λιγότερο των δυο μηνών. Είναι επίσης ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ρίσι Σούνακ ανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος από τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 των βουλευτών των Τόρις, Γκράχαμ Μπρέιντι, και έτσι θα αποτελέσει τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η νίκη του Σούνακ, ο οποίος στην ορκωμοσία του στο κοινοβούλιο χρησιμοποίησε την Μπαγκαβάτ Γκίτα, ένα ιερό κείμενο του ινδουισμού, έρχεται εν μέσω της σημαντικής ινδουιστικής γιορτής Ντιβάλι.

Ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ, ο πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής θα αντιμετωπίσει μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις για να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη δημοσιονομική εικόνα της χώρας με μείωση των δαπανών καθώς η χώρα βυθίζεται στην ύφεση εξαιτίας και του συνεχώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των στεγαστικών επιτοκίων και των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.

Λίγα λεπτά πριν τις 2 το μεσημέρι ώρα Βρετανίας η αντίπαλός του Πένι Μόρντοντ με ανάρτησή της στο twitter ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα και τον στηρίζει για πρωθυπουργό της χώρας. «Οφείλουμε στην χώρα μας να εργαστούμε όλοι μαζί», δήλωσε μεταξύ άλλων η Πένι Μόρντοντ.

Ο Ρίσι Σούνακ θα προεδρεύει ενός κόμματος, το οποίο τους τελευταίους μήνες πέρναγε από τη μία κρίση στην άλλη και είναι βαθιά πολωμένο ιδεολογικά, ενώ θα ηγείται μιας χώρας οι πολίτες της οποίας είναι εξοργισμένοι από τους πολιτικούς της.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Κορωνοϊός 21/7: Όλος ο χάρτης της διασποράς

Χαρακτηριστικό της αγωνίας στην Βρετανία είναι οι πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ποιος είναι ο Ρίσι Σούνακ

Ο Σούνακ βρέθηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στα 39 του χρόνια, όταν έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον κατά την έλευση της πανδημίας της COVID-19 στη χώρα θεσπίζοντας ένα πρόγραμμα άδειας άνευ αποδοχών για να υποστηρίξει εκατομμύρια εργαζόμενους στη διάρκεια των πολλαπλών lockdown.

Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τα χρόνια του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι προερχόμενοι από τις πρώην βρετανικές αποικίες έφθασαν στη χώρα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Σούνακ φοίτησε στο πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μέρθι, κόρη του ινδού δισεκατομμυριούχου Ν.Ρ Ναραγιάνα Μέρθι, ιδρυτή του ινδικού κολοσσού της πληροφορικής Infosys Systems, ενώ εργάστηκε και στην Goldman Sachs ως αναλυτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ