Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσία: Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν της Wagner είναι επίσημα νεκρός – Αναγνωρίστηκε η σορός του

Η σορός του Γεβγκένι Πριγκόζιν αναγνωρίστηκε όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Ρωσίας.

Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η εξέταση στις σορούς των δέκα επιβαινόντων στο αεροσκάφος που συνετρίβη και τα αποτελέσματα του DNA αντιστοιχούν στα ονόματα, που βρίσκονταν στη λίστα των επιβατών. Έτσι, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι ο ηγέτη της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, είναι νεκρός.

Το πολιτικό αεροσκάφος τύπου Embraer συνετρίβη στις 23 Αυγούστου στην περιοχή Tver στη Ρωσία και από την πρώτη στιγμή έγινε γνωστό ότι όλοι οι επιβαίνοντες – επτά επιβάτες και τρία μέλη πληρώματος- ήταν νεκροί.

Ο κατάλογος των επιβατών που δημοσιοποίησε η Ροσαβιάτια περιλάμβανε τα ονόματα του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του Ντμίτρι Ούτκιν, καθώς και αυτό του Βαλερί Τσεκάλοφ, του επικεφαλής της ασφάλειας του ηγέτη της εταιρείας μισθοφόρων.

Η ίδρυση της Wagner και η δράση της

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν ίδρυσε το 2014 την ομάδα μισθοφόρων Βάγκνερ, που δρα τώρα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο Ρώσος ήξερε καλά το παιχνίδι με τις παραστρατιωτικές ομάδες. Όπως ήξερε και το παιχνίδι του οργανωμένου εγκλήματος.

Κατά καιρούς έχει οργανώσει τέτοιες ομάδες που έδρασαν σε διάφορες χώρες. Το 2018 ομάδα του είχε επιτεθεί σε κουρδικές δυνάμεις (υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ) στη Συρία.

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Μάχη με τις φλόγες σε Έβρο και Άνδρο βελτιωμένη εικόνα σε Βοιωτία και Φθιώτιδα

Την ίδια χρονιά άνθρωποί του φέρονται να ευθύνονται για την δολοφονία τριών Ρώσων δημοσιογράφων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Οι δημοσιογράφοι ασκούσαν κριτική στην ομάδα του, αλλά και στη ρωσική κυβέρνηση.

Ο όμιλος Wagner ασχολείται και με την πολιτική και στελέχη του ήταν σύμβουλοι στις κυβερνήσεις πολλών χωρών ειδικά στην Αφρική, όπως η Μαδαγασκάρη, η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αγκόλα, η Σενεγάλη, η Ρουάντα, το Σουδάν, η Λιβύη, η Γουινέα, η Γουινέα – Μπισάου, η Ζάμπια , η Ζιμπάμπουε, η Κένυα, το Καμερούν, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Μοζαμβίκη, η Νιγηρία, το Τσαντ, το Νότιο Σουδάν και η Νότια Αφρική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ