Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

Top 5 This Week

spot_img

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σήμερα το “αστέρι της Βηθλεέμ” θα εμφανιστεί ξανά μετά από 800 χρόνια

Σήμερα αναμένεται να συμβεί κάτι πολύ σπάνιο: η σύνοδος των πλανητών Δία και Κρόνου! Οι δυο μεγάλοι πλανήτες του ηλιακού συστήματος θα έρθουν τόσο κοντά που θα μοιάζουν σαν ένα αστέρι. Το φαινόμενο θα είναι ορατό με γυμνό μάτι αρκεί να μην έχει σύννεφα και να κοιτάξουμε προς τα Νοτιοδυτικά.

Εκτιμάται ότι το φως αυτό ήταν που στην παράδοση έχει καταγραφεί ως το “αστέρι της Βηθλεέμ” που κάποτε οδήγησε τους Μάγους στη φάτνη όπου είχε γεννηθεί ο Χριστός. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη θεωρία του γνωστού Γερμανού αστρονόμου Johannes Kepler (1571- 1630) ο οποίος έζησε σε μια εποχή που δεν υπήρχε διαχωρισμός ανάμεσα στην αστρονομία και την αστρολογία, το αστέρι της Βηθλεέμ ήταν μια σύνοδος Δία/Κρόνου στους Ιχθύες η οποία συνέβη 3 φορές λόγω της ανάδρομης πορείας των δυο πλανητών. Ωστόσο, αυτό απορρίφθηκε αργότερα γιατί η σύνοδος των δυο πλανητών δεν είναι τόσο σπάνια και δεν εξηγούσε την σπανιότητα του φαινομένου.

Πότε θα συμβεί το φαινόμενο

Η σύνοδος Δία και Κρόνου θα προκύψει στις 21 Δεκεμβρίου (στο χειμερινό ηλιοστάσιο) και θα δημιουργηθεί ένα ακτινοβόλο σημείο, αυτό που ονομάζεται και “αστέρι της Βηθλεέμ” ή “χριστουγεννιάτικο αστέρι”. Η σύνοδος των πλανητών αυτών αναφέρεται επίσης και ως “Μεγάλη Σύζευξη” και είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε περίπου 10 ή 20 χρόνια, αλλά δεν είναι πάντα ορατή με γυμνό μάτι. Η φετινή σύνοδος είναι η πιο κοντινή από το 1623. Η επόμενη φορά που αναμένεται να λάμψει ξανά τόσο πολύ θα είναι στις 15 Μαρτίου 2080, οπότε αν δεν καταφέρεις να το δεις φέτος θα έχεις ξανά την ευκαιρία μετά από εξήντα χρόνια!

ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -  Φωτιά στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

πηγή: madamefigaro.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ